Michiganjärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michiganjärvi
Michiganjärvi (tummansinisellä) ja muut Suuret järvet
Michiganjärvi (tummansinisellä) ja muut Suuret järvet
Sijainti Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Pinta-ala 57 800 [1] km²
Pinnankorkeus 177 m
Suurin syvyys 282 [1] m
Keskisyvyys 85 [1] m
Tilavuus 4 920 [1] km³

Michiganjärvi (engl. Lake Michigan) on yksi viidestä Pohjois-Amerikan Suuresta järvestä. Sitä ympäröivät Indianan, Illinoisin, Wisconsinin ja Michiganin osavaltiot.

Michiganjärvi on ainoa Suurista järvistä, joka on kokonaisuudessaan Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolella, kaikki muut järvet ulottuvat myös Kanadan puolelle. Sen pinta-ala on 57 800 km² (vrt. Suomenlahti 29 500 km²), joten se on maailman viidenneksi suurin järvi. Järven syvin kohta on 282 metriä ja se sisältää 4 920 km³ vettä.[1] Järven pinta on 177 metriä merenpinnan yläpuolella, saman verran kuin Huronjärvellä, jonka Mackinacsalmi yhdistää Michiganjärveen. Saman pinnankorkeuden ja yhteyden vuoksi niitä pidetään toisinaan samana järvenä. Tällöin ne muodostavat maailman suurimman makeavetisen järven. Aikaisemmin Michiganjärveä kutsuttiin toisinaan Illinoisjärveksi.

Järven lounaisranta on erittäin teollistunutta aluetta. Noin 12 miljoonaa ihmistä asuu järven rannoilla. Suurimmat Michiganjärven rannalla sijaitsevat kaupungit ovat Chicago ja Milwaukee.

Michiganjärven rannat, erityisesti Michiganissa ja Indianassa, ovat tunnettuja kauneudestaan.kenen mukaan?

Michiganjärven suurin saari on pohjoisosan Beaver Island.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Michigan (html) LakeNet. Viitattu 8. joulukuuta 2009. (englanniksi)
Auringonlasku Michiganjärvellä.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.