Rummuttajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rummuttajat
Rummuttaja (Sciaena umbra)
Rummuttaja (Sciaena umbra)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Välskärikalat Acanthuriformes
Heimo: Rummuttajat
Sciaenidae
Cuvier, 1829
Katso myös

  Rummuttajat Wikispeciesissä
  Rummuttajat Commonsissa

Rummuttajat, aiemmin rumpukalat (Sciaenidae) on välskärikalojen lahkoon kuuluva runsaslajinen kalaheimo. Rummuttajia esiintyy ympäri maapalloa lauhkeissa ja lämpimissä vesissä.

Lajit ja tyypillisiä piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heimosta tunnetaan 68 sukua ja noin 290 lajia. Rummuttajat ovat litteähkäjä kaloja ja kasvavat 5–200 cm pitkiksi. Tyypillisiä piirteitä ovat pyrstöön asti jatkuva kylkiviiva ja pitkä selkäevä, jonka etu- ja takaosaa erottaa selvä notko. Eräillä lajeilla on kuonossaan viiksisäikeitä. Rummuttajat kykenevät muodostamaan uimarakkonsa ja lihaksiensa avulla raakkuvia tai rummunpärinältä kuulostavia ääniä, mistä ne ovat saaneet nimensä. Kaloilla on poikkeuksellisen suuret kuulokivet. Pohjaväriltään rummuttajalajit ovat valkeahkoja, hopeanharmaita tai tummanruskeita. Ruumiissa voi olla tummempia pysty- tai vinoraitoja. Nuorilla kaloilla voi olla laikkuja tai raitoja.[1][2][3][4] Vanhimmat rummuttajien heimoon kuuluvien lajien fossiilit on löydetty Pohjois-Amerikasta ja ajoitettu eoseenikaudelle.

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rummuttajalajit elävät lämpimissä ja lauhkeissa vesissä lähellä rannikkoa Atlantissa Välimeri mukaan luettuna, Intian valtameressä ja Tyynessämeressä. Pohjois-Amerikassa on yksi ja Etelä-Amerikassa 28 makeassa vedessä elävää lajia. Merten rummuttajia tavataan usein murtovedestä, muun muassa jokien suistoista. Kalat liikkuvat usein muta- tai hiekkapohjan tuntumassa yksin tai pieninä ryhminä. Rummuttajat syövät pieniä kaloja ja selkärangattomia eläimiä. Varsinkin suurimmat lajit ovat myös tärkeitä ihmisen ruokakaloja ja urheilukalastuksen kohteita.[1][4][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Sciaenidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 13.2.2012. (englanniksi)
  2. a b N. L. Chao: Family Sciaenidae (PDF) FAO. Viitattu 13.2.2012. (englanniksi)
  3. a b K. Sasaki: Family Sciaenidae (PDF) FAO. Viitattu 13.2.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  4. a b Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 417–420. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 13.2.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.