Aladdin (kuvitteellinen henkilö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Disneyn tulkinta Aladdinista

Aladdin (arab. علاء الدين‎) on kuvitteellinen Tuhannen ja yhden yön tarinassa Aladdin ja taikalamppu esiintyvä satuhahmo. Aladdin on Ali-Baban ja Sinbadin ohella satukokoelman tunnetuin hahmo.

Disney-elokuvien Aladdin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aladdin oli köyhä nuorimies, jota kutsuttiin Katurotaksi. Hänen ainoa ystävänsä oli apina nimeltään Abu. Aladdinin iäksi on mainittu 18. Aladdin ei käynyt koulua, mutta oppi paljon asuessaan Agraban kaduilla. Elokuvassa Aladdin ja varkaiden kuningas esiintyy Aladdinin isä Cassim, joka jätti perheensä pian Aladdinin synnyttyä. Aladdinin äiti kuoli, kun hän oli pieni poika. Aladdinin pelastettua sulttaanin tyttären prinsessa Jasminen ja kukistettua sulttaanin vihollisen Jafarin Aladdin ja Jasmine rakastuivat toisiinsa, ja Aladdin muutti yhdessä Abun kanssa sulttaanin palatsiin asumaan.

Disneyn Aladdin on esiintynyt elokuvissa Aladdin, Jafarin paluu ja Aladdin ja varkaiden kuningas sekä samannimisessä animaatiosarjassa, mutta hänet on nähty myös useissa muissa Disneyn piirretyissä, muun muassa animaatiosarjassa Mikin klubi. Aladdin ja muita elokuvan hahmoja esiintyy myös PlayStationin Kingdom Hearts -peleissä. Aladdin esiintyi ensimmäisen kerran Tuhannen ja yhden yön tarinoissa. Aladdinin englanninkielissä ääniroolissa on Scott Weinger. Myös japanilaisessa Magi: The Labyrinth of Magic -animaatiosarjassa seikkailee Aladdin-niminen poika. Vuoden 2019 Aladdin-elokuvassa Aladdinia esitti Mena Massoud.

Descendants-elokuvassa Aladdin mainittiin Pahattaren ja Jafarin välisen keskustelun aikana, jossa Jafar kertoi haluavansa kostaa Aladdinille ja Hengelle heidän tekonsa. Descendants 2-elokuvassa Aladdin nähtiin cameo-roolissa yhdessä Jasminen kanssa illastamassa Malin ja kuningas Benin kanssa. Romaanissa Descendants: Isle of the Lost paljastetaan, että Aladdinilla ja Jasminella on Aziz-niminen poika.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.