Udai Hussein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Udai Hussein

Udai Saddam Hussein al-Tikriti (arabiaksi: عُدي صدّام حُسين‎, 18. kesäkuuta 1964 Bagdad22. heinäkuuta 2003 Mosul) oli Saddam Husseinin vanhin poika. Udaita pidettiin Saddamin seuraajana Irakin johtoon, kunnes isä vangitutti Udain tämän pahoinpideltyä ja puukotettua Saddamin suosiman palvelijan hengiltä 1988. Saddam Hussein alkoi suosia nuorempaa poikaansa, Qusaita, Udain jatkaessa julman ja säälimättömän maineensa vaalimista ja kasvattamista.[1] Hänen äitinsä on Saddamin ensimmäinen vaimo Sajida Talfa. Hänellä oli kolme sisarta: Rana, Raghad ja Hana. Vuoteen 2003 asti hän oli Irakin olympiakomitean johtaja. Häntä sanottiin Irakin mediakeisariksi, koska hän johti useita lehtiä ja TV-kanavia.

Udai menetti ”kruununprinssin” asemansa vuonna 1988, kun hän oli Egyptin presidentin Hosni Mubarakin vaimon Suzanne Mubarakin illallispöydässä. Udai murhasi isänsä palvelijan Kemal Hana Gegeon, joka toimi Saddamin koemaistajana. Koemaistaja juotettiin humalaan ja puukotettiin sähköisellä veitsellä. Mubarak kuvaili Udaita psykopaatiksi.

Rangaistukseksi isä vangitsi pojan kahdeksaksi vuodeksi. Jordanian kuninkaan Husseinin kehotuksella Saddam vapautti pojan ja nimitti tämän Irakin suurlähettilääksi Sveitsiin. Sveitsin hallitus karkotti Udain, kun tämä oli yrittänyt puukottaa erästä henkilöä ravintolassa. Samana vuonna Udai oli ostanut salaa uraania Etelä-Afrikasta, minkä vuoksi Yhdysvallat katkaisi välit Irakiin.

Udai Husseinia on usein kuvattu psykopaatiksi, ja hänen sanotaan tappaneen, kiduttaneen ja raiskanneen lukuisia ihmisiä Irakissa. Hän johti myös Irakin olympiakomiteaa, ja hän kidutti heikosti menestyneitä urheilijoita. Häntä vastaan tehtiin vuonna 1996 murhayritys, jossa hän haavoittui vakavasti ja joutui loppuelämänsä käyttämään kävelykeppiä.

Hän oli Yhdysvaltojen julkaisemalla etsityimpien irakilaisten listalla kolmannella sijalla. 22. heinäkuuta 2003 Yhdysvaltain 101. laskuvarjodivisioonan joukot ampuivat hänet ja hänen veljensä Qusain Mosulissa kuusituntisessa tulitaistelussa. Myös Qusain 14-vuotias poika sekä kolmikon mukana ollut henkivartija kuolivat taistelussa. Veljeksistä maksettiin 30 miljoonan dollarin palkkio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]