Šeherazade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista hahmoa. Rimski-Korsakovin orkesterisarjasta kerrotaan artikkelissa Šeherazade (Rimski-Korsakov) ja siihen perustuvasta baletista artikkelissa Šeherazade (baletti).
Scheherazade, maalannut Sophie Anderson (1800-luku).

Šeherazade tai Shahrazad (arab. شهرزاد‎, Šahrazād, johdettu keskipersiasta Čehrāzād) on hahmo ja kertoja Tuhannessa ja yhdessä yössä.

Šeherazaden nimi tulee keskipersian nimestä Čehrāzād, joka on yhdistelmä sanoista čehr (sukujuuret) ja āzād (jalo, ylevä).[1]

Šeherazade ja sulttaani, Sani ol molk (1849–1856).

Tarinan mukaan kuningas Šahryār sai eräänä päivänä tietää ensimmäisen vaimonsa olleen hänelle uskoton. Täten hän päätti naida uuden neitsyen joka päivä ja mestata edellisen päivän vaimon, jottei kukaan enää kykenisi pettämään häntä. Hän oli mestauttanut jo tuhat naista, kunnes tutustui Šeherazadeen, visiirin tyttäreen.

Vastoin isänsä tahtoa Šeherazade ilmoittautui vapaaehtoiseksi viettämään yhden yön kuninkaan kanssa. Kuninkaan kamarissa Šeherazade kysyi, saisiko hän vielä hyvästellä siskonsa Dunyazaden, joka oli salassa valmistautunut pyytämään Šeherazadea kertomaan hänelle tarinan. Kuningas makasi hereillä ja kuunteli kiinnostuneena Šeherazaden kertomaa tarinaa. Yö päättyi, ja Šeherazade keskeytti tarinansa. Kuningas pyysi häntä kertomaan sen loppuun, mutta Šeherazaden mukaan aikaa ei enää ollut, sillä aamu sarasti. Kuningas päätti siksi säästää Šeherazaden hengen vielä yhdeksi päiväksi, jotta hän voisi päättää tarinansa seuraavana yönä. Yöllä Šeherazade kertoi ensimmäisen tarinansa loppuun ja aloitti toisen, edellistäkin jännittävämmän tarinan, jonka jätti taas kesken aamun koittaessa. Kuningas säästi Šeherazaden hengen jälleen vielä yhdeksi päiväksi, jotta tämä voisi kertoa toisen tarinansa loppuun.

Siten kuningas säästi Šeherazaden hengen päivästä toiseen, odottaen innokkaasti loppuratkaisua edellisen yön tarinaan. Tuhannen ja yhden yön ja tuhannen tarinan jälkeen Šeherazade kertoi kuninkaalle, ettei hänellä ollut enää tarinoita kerrottavanaan. Näiden tuhannen ja yhden yön aikana kuningas oli kuitenkin rakastunut Šeherazadeen, joten hän jätti tämän henkiin ja teki tästä kuningattarensa.

  1. Ch. Pellat (2011). "ALF LAYLA WA LAYLA". Encyclopaedia Iranica.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]