Šeherazade

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Nikolai Rimski-Korsakovin orkesterisarjaa. Šeherazade on myös kertojahahmo Tuhat ja yksi yötä -kertomuskokoelmassa.
Teoksen sulttaania edustava avausteema ja hetken päästä seuraava Šeherazadea edustava teema.

Šeherazade (ven. Шехеразада, Šeherazada) op. 35 on Nikolai Rimski-Korsakovin säveltämä sinfoninen sarja sooloviululle ja orkesterille. Säveltäjä sai teokseen innoituksen Tuhannen ja yhden yön saduista. Teoksen kantaesitys oli 3. marraskuuta 1888 Pietarissa Rimski-Korsakovin johdolla.[1][2]

Teoksen osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meri ja Sinbadin laiva (Largo e maestoso – Lento – Allegro non troppo – Tranquillo)
  2. Prinssi Kalendarin tarina (Lento – Andantino – Allegro molto – Con moto)
  3. Nuori prinssi ja nuori prinsessa (Andantino quasi allegretto – Pochissimo più mosso – Come prima – Pochissimo più animato)
  4. Juhlat Bagdadissa. Meri. Laiva murskautuu vaskiratsastajaa kantavaan kallioon[3] (Allegro molto – Vivo – Allegro non troppo maestoso)

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuu 800-luvun Intiassa. Sulttaani joutuu ensimmäisen vaimonsa pettämäksi. Niinpä hän aikoo kostaa koko naissukupuolelle ja ottaa joka päivä uuden vaimon, viettää yhden yön tämän kanssa ja aamun tullen teloituttaa vaimonsa. Näin jatkuu, kunnes hän saa vaimokseen suurvisiirin tyttären Šeherazaden, joka kertoo hänelle tarinaa. Joka yö, kun aamu alkaa sarastaa, hän lopettaa tarinansa jännittävään kohtaan. Sulttaani haluaa aina kuulla tarinan lopun, ja siirtää Šeherazaden teloitusta seuraavalle päivälle. Näin jatkuu tuhat ja yksi yötä, kunnes sulttaani rakastuu Šeherazadeen niin, ettei enää halua teloituttaa häntä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yle: Elävä arkisto Viitattu 12.2.2013.
  2. Scheherazade, Op. 35 The Kennedy Center. Viitattu 12.2.2013.
  3. Fono.fi Viitattu 12.2.2013.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.