FedEx

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FedEx
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö (NYSE: FedEx)
ISIN US31428X1063
Perustettu 1971
Toimitusjohtaja Frederick W. Smith
Kotipaikka Yhdysvallat Memphis, Yhdysvallat
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Liikevaihto 93,5 mrd. USD (2022) [1]
Henkilöstö 547,000 (2022)
Kotisivu fedex.com
FedEx Expressin MD-11F-rahtilentokone laskeutumassa
FedExin kuljetusauto Chicagossa

FedEx on vuonna 1971 perustettu kuljetus- ja kuriiripalveluja maailmanlaajuisesti tarjoava yhdysvaltalainen yhtiö. Se tarjoaa yön yli lentoja, maakuljetuksia, painavan tavaran kuljetusta, dokumenttien kopiointia ja logistiikkapalveluita. Nimi FedEx muodostuu yhtiön alkuperäisestä nimestä Federal Express.

FedExin lentokuljetuksia hoitaa sen oma rahtilentoyhtiö FedEx Express.

Yhtiön perusti vuonna 1971 entinen merijalkaväen sotilas Frederick W. Smith Little Rockissa Arkansasin osavaltiossa. Vuonna 1973 yhtiö siirsi toimintansa Memphisiin Tennesseen osavaltioon. Yritys aloitti virallisesti toimintansa 17. huhtikuuta 1973 käytössään 14 Dassault Falcon 20 -konetta. Reitit yhdistivät 25 Yhdysvaltojen kaupunkia.

Huhtikuussa 2015 FedEx ilmoitti tehneensä kilpailevasta kuljetusyrityksestä, hollantilaisesta TNT:stä, 4,4 miljardin euron ostotarjouksen.[2] Tarjous meni myöhemmin läpi, ja FedEx osti TNT:n.

Yhtiön osastot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FedEx on jaettu seuraaviin suuriin toimintayksiköihin:

 • FedEx Express. Päivittäinen kuriiripalvelu, joka tarjoaa seuraavan päivän lentorahtia Yhdysvaltojen sisällä ja määräaikaista kansainvälistä palvelua. FedEx Expressillä on yksi maailman suurimmista siviililentokoneista ja suurin laajarunkoisten siviililentokoneiden laivasto.[3]
 • FedEx Ground. Tarjoaa päiväkohtaisen postin ja pakettien toimituksen kaupallisiin paikkoihin Yhdysvalloissa ja Kanadassa halvemmalla kuin FedEx Expressin tarjoamat määräaikaiset palvelut. Se käyttää suurta itsenäisten omistajien/operaattoreiden omistamaa kuorma-autokantaa, ja kuljettajat ovat itsenäisiä urakoitsijoita, jotka hallitsevat yksittäisiä toimitusreittejä ja alueita. Se oli aiemmin Roadway Package System (RPS).[4]
 • FedEx Services. Tarjoaa markkinointi-, myynti-, IT- ja muita palveluita muille FedEx-yhtiöille.
 • FedEx Office Print and Ship Centers. Tarjoaa tulostus- ja kopiopalveluita sekä muita yrityspalveluita. Tämä divisioona on keskeinen paikka, jossa FedEx-asiakkaat säilyttävät pakettinsa lähetystä varten, tarjoaa itsepalvelukopiokoneita ja faksilaitteita, toimistopakkaus- ja lähetystuotteita, laatikoita ja pakkauspalveluita.

FedEx populaarikultturissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Cast Away – tuuliajolla kertoo kuvitteellisesta FedExin työntekijästä Chuck Nolandista, joka päätyy lento-onnettomuuden seurauksena autiolle saarelle. Elokuvassa esiintyi paljon FedExin tuotesijoittelua, josta yritys ei maksanut. [5]

Mielenkiintoisia faktoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • FedEx-logossa on piilotettu elementti: ison kirjaimen "E" alaosan ja pienen "x" -kirjaimen välissä oleva tyhjä tila muodostaa nuolen. Logosuunnittelija Lyndon Leaderin mukaan tämän nuolen pitäisi alitajuisesti herättää yhteys yrityksen nimen ja FedExin tarjoaman nopean toimitusnopeuden välillä.
 • FedEx on kuuluisan sveitsiläisen tennispelaajan Roger Federer lempinimi.
 1. About us FedEx Corp. FedEx. Viitattu 2.2.2023. (englanniksi)
 2. Kuljetusalalla muhii jättikauppa: FedEx haluaa ostaa TNT:n, Taloussanomat 7.4.2015.
 3. WATS sample - Scheduled Freight Tonne - Kilometres. iata.org. Arkistoitu 30.1.2010. Viitattu 21.3.2023.
 4. Unexpected Ideas for Creative Projects | FedEx Office Out of Office Blog. booked.net. Viitattu 21.3.2023.
 5. Hirschman, Dave: `Cast Away' Delivers Goods For Fedex chicagotribune.com. 8.1.2001. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.