Saints Row

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saints Row
Saints Row'n kansi.jpg
Kehittäjä Volition, Inc.
Julkaisija THQ
Ohjaaja Douglas Carrigan
Tuottaja Jacques Hennequet
Pelisarja Saints Row
Pelimoottori Havok
Julkaistu
  • NA 29. elokuuta 2006
  • AUS 31. elokuuta 2006
  • EU 1. syyskuuta 2006
  • JP 21. kesäkuuta 2007
Lajityyppi toimintaseikkailu, avoin pelimaailma
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo, PEGI: 18
Alusta Xbox 360
Jakelumuoto DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Saints Row on Volition, Inc.’n kehittämä ja THQ:n julkaisema toimintaseikkailupeli, joka julkaistiin Xbox 360:lle vuonna 2006. Peli aiottiin julkaista myös PlayStation 3:lle, mutta käännös peruttiin pelin jatko-osan kehittämisen hyväksi. Jatko-osa Saints Row 2 julkaistiin vuonna 2008.

Peli sijoittuu Stilwaterin fiktiiviseen kaupunkiin jota vaivaavat jengitappelut neljän kilpailevan jengin välillä. Pelaajan hahmo joutuu pelin alussa suoraan väkivallan keskelle ja hänet värvätäänkin nopeasti 3rd Street Saintseihin. Pelin edetessä pelaaja auttaa Saintseja tuhoamaan muut kaupungissa olevat jengit ja hallitsemaan itse Stilwateria. Grand Theft Auto -pelisarjan tavoin Saints Rowissa on mukana elementtejä ajopeleistä ja kolmannen persoonan ammuntapeleistä avoimessa pelimaailmassa. Saints Row lisää kaavaan monia uusia ominaisuuksia kuten jengisodat sekä autojen ja pelaajan hahmon muokkaamisen.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saints Row on kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli joka sijoittuu Stilwateriin, suureen avoimeen kaupunkiin. Pelillä on paljon yhteistä Grand Theft Auto -pelisarjan kanssa, kuten avoin pelimaailma. Jalan pelaajan hahmo voi kävellä, juosta, uida, kiivetä, hypätä sekä käyttää erilaisia aseita. Pelaajalla on myös mahdollisuus varastaa ja ajaa monilla erilaisilla ajoneuvoilla. Peli rakentuu pelin pääjuonta eteenpäin vievien ja sivutehtävien suorittamisen, sekä rahan ja muiden peliä helpottavien etujen ansaitsemisen ympärille. Normaalisti pelaajan täytyy matkata ympäri kaupunkia tavaten ihmisiä, kohdaten muita jengiläisiä tai muita vihollisia tulitaisteluissa osana eri tehtäviä. Pelin pääjuoni on jaettu kolmeen eri osaan joista jokainen keskittyy yhteen Stilwaterissa olevista muista jengeistä. Pelaaja voi myös yksinkertaisesti vapaasti kulkea ympäri kaupunkia aiheuttaen tuhoa tai tutkien eri paikkoja. Vaikka juonitehtävien tekeminen on pakollista pelissä edetäkseen ja tiettyjä asioita saadakseen, pelaaja voi suorittaa niitä omaan tahtiinsa.

Aktiviteetit ja kunnioitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä löytyy myös erilaisia sivutehtäviä joita pelissä kutsutaan aktiviteeteiksi (activities). Sivutehtäviä on monia erilaisia katuajoista parittamiseen, autojen varastamiseen, kauppojen ryöstämiseen, huumekauppaan, kidnappaamiseen sekä jopa vakuutuspetokseen. Näiden sivutehtäviä suorittamalla pelaaja ansaitsee kunnioitusta (respect) ja erilaisia bonuksia (esimerkiksi tehokkaampia aseita). Pelaajan ulkoasu heijastuu myös kunnioitustasoon siten, että pelaaja ansaitsee vaatetusbonuksen kun suorittaa tehtävän onnistuneesti ollessaan tyylikkäästi tai jengimäisesti vaatetettu. Kun pelaaja on ansainnut tarpeeksi kunnioitusta, ilmestyy kartalle uusi juonitehtävä tai vihollispesäke. Juonitehtäviä suorittamalla ja vihollispesäkkeitä valloittamalla pelaaja puolestaan ansaitsee lisää alueita kaupungissa ja hallussa olevat alueet tuottavat pelaajalle enemmän rahaa.

Pelaaja voi suorittaa niitä aktiviteetteja joita haluaa nostaakseen 3rd Street Saintsien kunnioitustasoaan. Jos pelaaja ei esimerkiksi halua ajaa kilpaa autoilla, hän voi varastaa kilpailevien jengien prostituoituja Saintsien parittajille. Pelissä voi siis edetä aivan yhtä paljon tällä tavalla, kuin jos pelaaja olisi ajanut kilpaa. Jos pelaaja suorittaa kaikki tasot jostain aktiviteetista, saa hän siitä palkkioksi koruja, vaatteita, tatuointeja tai muita bonuksia.

Muokattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajalle annetaan mahdollisuus luoda täysin muokattu miespuolinen pelihahmo. Hahmossa voidaan muokata niin kasvonpiirteitä kuin kehoa. Pelaaja voi vaatettaa hahmonsa monilla eri tyylisillä vaatteilla joita voi ostaa kaupoista ympäri Stilwateria. Vaatteiden värit ja tyyli voivat vaikuttaa itse peliin, sillä esimerkiksi 3rd Street Saintsien jengiväriin, purppuraan, pukeutuminen antaa pelaajalle lisää kunnioitusta tehtäviä suoritettaessa. Pelaaja voi myös muokata autojaan muun muassa maalaamalla niitä ja ostaa uusia kappaleita pelissä kuunneltavaksi kaupungin kaupoista.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saints Rowta on myös mahdollista pelata moninpelinä Xbox Liven kautta 1–12 pelaajan kesken. Pelaajat voivat liittyä jengiin ja osallistua katutaisteluihin muiden jengien kanssa verkossa. Moninpelimuotoja on neljä erilaista. Gangsta Brawl (ja sen joukkuepohjainen versio) on normaali deathmatch-tyyppinen pelimuoto. Big Ass Chains (ja sen joukkuepohjainen versio) asettaa pelaajat keräämään koruja ihmisiä tappamalla. Eniten pisteitä koruista kerännyt joukkue voittaa. Protect Tha Pimp on joukkuepohjainen pelimuoto jossa toisen joukkueen täytyy kuljettaa parittaja turvallisesti paikasta A paikkaan B toisen joukkueen yrittäessä tappaa hänet tai estää toista joukkuetta saapumasta paikkaan B. Blinged Out Ride on joukkuepohjainen pelimuoto jossa kaksi joukkuetta yrittävät kerätä rahaa vihollisten tappamisesta ja korujen keräämisestä, jotta joukkue voi päivittää autoaan useaan kertaan Chop Shopissa.

Ladattava sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin julkaistiin syyskuussa ”Funky Fresh Pack” -paketti ladattavaksi Xbox Live Marketplacesta. 100 Microsoft Pointsia maksava paketti lisäsi yksin- ja moninpeliin 69 erilaista vaatetta ja tatuointia. Vuoden 2006 joulukuussa julkaistiin ilmaiseksi ladattavaksi ”Ho Ho Ho Pack” joka lisäsi peliin joulupukkiteemaisia vaatekappaleita. Tammikuussa 2007 julkaistiin ilmaiseksi ladattava ”UnKut Pack”, joka sisältää UnKutin suunnittelemia erilaisia vaatteita.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Saints Row alkaa pelaajan ollessa Stilwaterissa, kaupungissa joka on jengisotien polttopisteessä. Vaikka hän yrittää pitäytyä loitolla jengeistä, hän näkee sivusta kolmen eri jengin välisen taistelun. Yhden jengin jäsenet yrittävät ampua hänet, mutta 3rd Street Saintsit, joita Julius Little johtaa, pelastavat hänet kuolemalta. Uskollisuuskokeen jälkeen hänet päästetään mukaan Saintseihin ja häntä pyydetään auttamaan Saintseja kaupungin valtaamisessa kolmelta kilpailevalta jengiltä (Los Carnales, Westside Rollerz ja Vice Kings). Pelin edetessä pelaaja auttaa Saintseja hiljalleen ottamaan Stilwaterin haltuunsa.

Kolmen eri jengin takia pelissä on myös kolme eri lineaarista juonta jotka käsittelevät kunkin jengin tuhoa. Näiden juonten tapahtumat eivät vaikuta toisiinsa. Lopussa pelaaja onnistuu voittamaan jokaisen jengin johtajan ja useamman luutnantin ja toimittaa koko Stilwaterin Saintsien hallintaan. Peli ”päättyy” kun pelaaja saa puhelun Juliukselta joka kertoo hänelle että hän on nyt hänen ”oikea kätensä”. Julius kuitenkin vihjaa, että korruptoituneet poliisit aikovat kohta pidättää hänet. Poliisit odottivat jengisotien päättymistä ennen kuin he tekivät mitään Saintseille. Tällöin Saintsien muut jäsenet kysyvät pelaajalta mitkä ovat hänen käskynsä.

Lopputekstien lyhennetyn version jälkeen pelaajalle annetaan mahdollisuus tehdä kolme epilogitehtävää joissa pelaaja hyökkää Stilwaterin pormestaria ja korruptoituneita poliiseja vastaan vapauttaakseen Juliuksen. Kun pormestari on kuollut, pelaaja kutsutaan Alderman Hughesin yksityisjhdille. Hän on ainoa ehdokas tulevissa pormestarinvaaleissa nykyisen, kuolleen, pormestarin lisäksi. Hughes kiittää pelaajaa kilpailun poistamisesta ja kertoo suunnitelmastaan tuhota Saintsit kun hän pääsee valtaan uutena pormestarina. Ennen kuin pelaaja ehtii vastata Hughesin uhkaukseen, vene räjähtää ja peli loppuu. Saints Row 2 jatkaa ensimmäisen osan lopusta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten vanhoissa Grand Theft Auto -sarjan peleissä, myös Saints Rowssa on 12 eri radiokanavaa ja yli 130 kappaletta musiikkia eri genreistä. (Uusimpiin Grand Theft Auto -peleihin tosin on lisätty hieman enemmän kanavia esimerkiksi ladattavien sisältöjen avulla).

Kaikkien Xbox 360 -pelien tapaan pelissä on myös tuki omalle musiikille. Pelissä on myös oma sisäinen musiikkisoitin johon pelaaja voi ostaa kappaleita ”Scratch That” -kaupoista Stilwaterissa.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Keith David  … Julius Little  
 Michael Rapaport  … Troy  
 Daniel Dae Kim  … Johnny Gat  
 J.A.Q.  … Dex  
 Tia Carrere  … Lin  
 Sy Smith  … Aisha  
 Michael Clarke Duncan  … Benjamin King  
 Terrence 'T.C.' Carson  … Anthony Green  
 Ogie Banks  … Warren Williams / Radio Voice  
 Mila Kunis  … Tanya Winters  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8.3/10.[1]

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuuhun 2006 mennessä peliä oli myyty yli miljoona kappaletta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Greg Kasavin: Saints Row Review 29.8.2006. GameSpot. Viitattu 3.3.2019.
  2. Strong Quarter for THQ edge-online.com. 3.11.2006. Viitattu 5.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]