Unelmien sielunmessu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Unelmien sielunmessu
Requiem for a Dream
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Darren Aronofsky
Käsikirjoittaja Hubert Selby (romaani ja käsikirjoitus),
Darren Aronofsky
Tuottaja Eric Watson
Palmer West
Säveltäjä Clint Mansell
Leikkaaja Jay Rabinowitz
Pääosat Jared Leto
Ellen Burstyn
Marlon Wayans
Jennifer Connelly
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Artisan Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 27. lokakuuta 2000
Suomen lippu 27. huhtikuuta 2001
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $4 500 000
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Unelmien sielunmessu (Requiem for a Dream) on yhdysvaltalainen vuonna 2000 ensi-iltansa saanut psykologinen draamaelokuva, joka perustuu vuonna 1978 ilmestyneeseen samannimiseen Hubert Selbyn romaaniin. Elokuvan on ohjannut Darren Aronofsky ja sen pääosia näyttelevät Jared Leto, Ellen Burstyn, Jennifer Connelly ja Marlon Wayans. Burstyn sai roolistaan parhaan naispääosan Oscar-palkintoehdokkuuden. Elokuvan budjetti oli noin 4,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Vuonna 2016 elokuva äänestettiin BBC:n kyselyssä vuosisadan sadan parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva esittää riippuvuuden erilaisia muotoja, jotka johdattavat roolihahmot haavemaailman vangeiksi. Lopulta todellisuus kuitenkin valtaa ja musertaa nämä haavemaailmat. Elokuvassa Sara Goldfarbista tulee riippuvainen laihdutuspillereistä, ja hänen poikansa Harry on parhaan ystävänsä Tyronen sekä tyttöystävänsä Marionin kanssa vahvasti koukussa huumausaineisiin.

Sara saa nimettömän puhelinsoiton, jossa hänelle ilmoitetaan, että hänet on valittu televisiovisailuun. Tästä innostuneena Sara suunnittelee pukevansa päälleen punaisen mekon, jota hän käytti viimeksi Harryn valmistumisjuhlissa. Ajan myötä puku on jäänyt pieneksi ja Sara koettaa laihduttaa. Siinä onnistumatta hän turvautuu lääkärin apuun ja saa laihdutuslääkkeitä.

Samaan aikaan huumeriippuvainen Harry on ystävänsä Tyronen kanssa alkanut välittää huumeita ja he tekevät hyvää tuottoa. Harry ja Marion suunnittelevat vaateliikkeen avaamista. Harry päättää ostaa äidilleen uuden television ja menee käymään äitinsä luona. Laihdutuspillereihin koukkuun jäänyt Sara on ylienerginen ja hänen ryntäilynsä ympäriinsä saa Harryn tajuamaan, että äiti on ottanut huumeita.

Harry lupaa käydä katsomassa äitiään ja lähtee itkien pois. Pian visailuun pääsystä ja mekkoon mahtumisesta tulee Saralle pakkomielle. Harry ja Tyrone ovat tehneet paljon rahaa huumebisneksellään, ja kaikki näyttää valoisammalta. Tyronen ollessa autossa huumekauppiaiden kanssa kuljettaja alkaa ampua, ja Tyrone pidätetään. Harry kuluttaa lähes kaikki rahat Tyronen takuisiin.

Sara huomaa, että laihdutuspillerit eivät enää vaikuta samalla tavalla ja alkaa ottaa suurempia annoksia. Kun Harryltä ja Marionilta ovat huumeet loppu, vieroitusoireet alkavat ja Marion suuttuu Harrylle. Lopulta Harry ja Tyrone päättävät lähteä hakemaan huumeita Floridasta. Matkan aikana Harryn käsi tulehtuu vakavasti ja Tyrone vie hänet sairaalaan.

Marion on alkanut myydä itseään saadakseen päivittäisen huumeannoksensa. Sara alkaa nähdä harhoja ja vaipuu psykoosiin. Hän lähtee harhailemaan kaupungille kylmään talvisäähän vain punainen mekko yllään. Hän joutuu sairaalaan ja pakkohoitoon ja katoaa lopulta omaan haavemailmaansa. Tyrone joutuu vankilaan ja Harryn vasen käsi joudutaan amputoimaan.

Elokuva päättyy ylöspäin nousevaan kuvaan sairaalan sängyllä makaavasta Sarasta, joka hallusinoi itsestään TV-visailussa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jared Leto   …  Harry Goldfarb  
 Ellen Burstyn   …  Sara Goldfarb  
 Jennifer Connelly   …  Marion Silver  
 Marlon Wayans   …  Tyrone C. Love  
 Christopher McDonald   …  Tappy Tibbons  
 Louise Lasser   …  Ada  
 Marcia Kurtz   …  Rae  
 Janet Sarno   …  Mrs. Pearlman  
 Suzanne Shepherd   …  Mrs. Scarlini  
 Joanne Gordon   …  Mrs. Ovadia  
 Charlotte Aronofsky   …  Mrs. Miles  
 Mark Margolis   …  Mr. Rabinowitz  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]