Unelmien sielunmessu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unelmien sielunmessu
Requiem for a Dream
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Darren Aronofsky
Käsikirjoittaja Hubert Selby (romaani ja käsikirjoitus),
Darren Aronofsky
Tuottaja Eric Watson
Palmer West
Säveltäjä Clint Mansell
Kuvaaja Matthew Libatique
Leikkaaja Jay Rabinowitz
Pääosat Jared Leto
Ellen Burstyn
Marlon Wayans
Jennifer Connelly
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Artisan Entertainment
Levittäjä Artisan Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvallat 27. lokakuuta 2000
Suomi 27. huhtikuuta 2001
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $4 500 000
Tuotto $7 390 108
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Unelmien sielunmessu (Requiem for a Dream) on yhdysvaltalainen vuonna 2000 ensi-iltansa saanut psykologinen draamaelokuva, joka perustuu vuonna 1978 ilmestyneeseen samannimiseen Hubert Selbyn romaaniin. Elokuvan on ohjannut Darren Aronofsky ja sen pääosia näyttelevät Jared Leto, Ellen Burstyn, Jennifer Connelly ja Marlon Wayans. Burstyn sai roolistaan parhaan naispääosan Oscar-palkintoehdokkuuden. Elokuvan budjetti oli noin 4,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Vuonna 2016 elokuva äänestettiin BBC:n kyselyssä vuosisadan sadan parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sara Goldfarb on yksinäinen leski, jonka päivät kuluvat television ostoskanavaa katsoessa. Hänen poikansa Harry on huumeiden väärinkäyttäjä. Harry keksii ystävänsä Tyronen ja tyttöystävänsä Marionin kanssa alkaa myös myymään huumeita pystyäkseen maksamaan oman käyttönsä ja toteuttaakseen omat haaveensa.

Eräänä päivänä Sara saa puhelinsoiton, jossa hänelle ilmoitetaan, että hänet on valittu tv-visailuohjelmaan. Tästä innostuneena Sara suunnittelee pukevansa päälleen punaisen mekkonsa, jota hän käytti viimeksi Harryn valmistujaisjuhlissa. Ajan myötä puku on jäänyt pieneksi ja Sara yrittää laihduttaa dieettikirjan avulla. Siinä onnistumatta hän turvautuu lääkärin apuun ja saa laihdutuslääkkeitä.

Samaan aikaan Harry ja Tyrone tekevät huumeiden myynnillä hyvää tuottoa. Harry ja Marion suunnittelevat vaateliikkeen avaamista. Harry päättää ostaa äidilleen uuden television ja menee käymään äitinsä luona. Saran ylienerginen ja edestakaisin ryntäilevä käytös herättää Harryn huomion. Sara kertoo iloisena ottavansa erivärisiä pillereitä joka vuorokaudenaikaan. Harry yrittää vakuuttaa äitiään lopettamaan lääkkeiden käytön, mutta epäonnistuu ja lähtee itkien pois. Pian visailuun pääsystä ja mekkoon mahtumisesta tulee Saralle pakkomielle.

Harry ja Tyrone ovat tehneet paljon rahaa huumebisneksellään, ja kaikki näyttää valoisammalta. Tyronen tehdessä huumekauppoja autossa, auton kuljettaja, joka on piilossa ollut kilpaileva kauppias, alkaa ampua, ja Tyrone pidätetään. Harry kuluttaa lähes kaikki heidän säästönsä Tyronen takuisiin.

Sara huomaa, että laihdutuspillerit eivät enää vaikuta samalla tavalla ja alkaa ottaa suurempia annoksia. Kun Harryltä ja Marionilta loppuvat huumeet, vieroitusoireet alkavat ja Marion suuttuu Harrylle. Lopulta Harry ja Tyrone päättävät lähteä hakemaan huumeita Floridasta. Matkan aikana Harryn vasen käsi tulehtuu vakavasti ja Tyrone vie hänet sairaalaan. Lääkäri huomaa Harryn kyynärvarressa olevat pistosjäljet ja soittaa poliisit. Harry ja Tyrone joutuvat vankilaan.

Marion on alkanut myydä itseään saadakseen päivittäisen huumeannoksensa. Harryn käsi joudutaan amputoimaan. Sara alkaa nähdä harhoja ja vaipuu psykoosiin. Hän lähtee harhailemaan kaupungille kylmään talvisäähän vain punainen mekko yllään. Hän onnistuu pääsemään visailuohjelman tv-kanavan toimistoon, jossa hän kyselee milloin hän pääsee televisioon. Hänet viedään sairaalaan pakkohoitoon ja katoaa lopulta omaan haavemaailmaansa.

Elokuva päättyy ylöspäin nousevaan kuvaan sairaalan sängyllä makaavasta Sarasta, joka hallusinoi itsestään ja Harrysta TV-visailussa.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Jared Leto    Harry Goldfarb  
 Ellen Burstyn    Sara Goldfarb  
 Jennifer Connelly    Marion Silver  
 Marlon Wayans    Tyrone C. Love  
 Christopher McDonald    Tappy Tibbons  
 Louise Lasser    Ada  
 Marcia Kurtz    Rae  
 Janet Sarno    Mrs. Pearlman  
 Suzanne Shepherd    Mrs. Scarlini  
 Joanne Gordon    Mrs. Ovadia  
 Charlotte Aronofsky    Mrs. Miles  
 Mark Margolis    Mr. Rabinowitz  

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]