Saw V

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saw V
Saw v.jpg
Ohjaaja David Hackl
Käsikirjoittaja Patrick Melton
Marcus Dunstan
Tuottaja Gregg Hoffman
Mark Burg
Oren Koules
Säveltäjä Charlie Clouser
Kuvaaja David Armstrong
Leikkaaja Kevin Greutert
Pääosat Tobin Bell
Costas Mandylor
Scott Patterson
Betsy Russell
Mark Rolston
Julie Benz
Carlo Rota
Meagan Good
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kanada
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Ensi-ilta Australian lippu 23. lokakuuta 2008
Suomen lippu 31. lokakuuta 2008
Kesto 92 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10,8 miljoonaa $
Tuotto 113 864 059 $
Edeltäjä Saw IV
Seuraaja Saw VI
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Saw V on Saw-elokuvasarjan viides osa, joka julkaistiin lokakuussa 2008. Saw V on muiden sarjan osien tapaan gore-elokuva. Saw V perehdyttää katsojat edellisessä osassa esitellyn Jigsawin seuraajan menneisyyteen sekä pohjustaa seuraavaa elokuvaa.

Ansat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heiluriansa (The Pendulum Trap): Seth Baxter on sidottuna pöytään, hänen täytyy murskata kätensä vapautuakseen ansasta. Baxter ei selviä ansasta.
  • Laatikkoansa (The Cube Trap): Peter Strahmin pää on ansassa vedellä täyttyvässä laatikossa. Vaihtoehdot alkavat käydä vähiin, mutta hän selviytyy silti.
  • Kohtalokas viisikko (Fatal Five): Viisi eri ihmistä joutuu käymään sarjan testejä, jotta he oppisivat ihmishengen tärkeyden. Testejä on neljä: Elämän avaimet (Keys of life), kolme turvapaikkaa (Three points of safety), Sulje piiri (Close the circuit) ja Verenvuodatus (10 pints of blood)
  • Arkkuansa/lähestyvät seinät (The Coffin/Wall Trap): Peter Strahmin pitää päättää, luottaako hän Hoffmaniin vai ei. Strahm päättää olla menemättä arkkuun ja seinät murskaavat hänet. Hoffman sen sijaan pelastuu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Seth Baxter (Joris Jarsky) herää heiluriansaan sidottuna. Vapautuakseen hänen tulee tuhota kuolemaa tuottaneet kätensä. Hän tekee niin, mutta silti heiluri katkaisee hänet kahtia. Saw IV:n lopussa agentti Peter Strahm (Scott Patterson) saapui huoneeseen jossa Jigsawin (Tobin Bell), Amandan (Shawnee Smith) ja Lynnin (Bahar Soomekh) ruumiit olivat. Huoneessa oli myös Jeff (Angus Macfadyen), jonka Strahm joutui ampumaan itsepuolustukseksi. Strahm löytää huoneesta salaoven ja nauhan, jossa Jigsaw sanoo hänelle: ”Hei Strahm. Löysit ruumiini, mutta etsitkö totuutta vielä syvemmältä. Varoitan sinua: Älä jatka. Tämä huone voi olla pyhättösi tai hautasi. Sinä päätät”. Välittämättä varoituksesta Strahm jatkaa eteenpäin. Hänet tainnutetaan, ja palatessaan tajuihinsa hän huomaa päänsä olevan lasilaatikossa, joka alkaa täyttyä vedellä. Pelastaakseen henkensä Strahm ottaa taskustaan kuulakärkikynän ja puhkaisee henkitorvensa, jotta saisi ilmaa. Ryhmä poliiseja pelastaa hänet.

Kolme naista ja kaksi miestä heräävät huoneesta. Heidät on kahlittu kauloista vaijereihin, jotka kone vetää seinässä olevien giljotiinien läpi 60 sekunnin kuluttua käynnistymisestä. Viisikko saa tietää, että juuri heidät on tietystä syystä valittu suorittamaan testejä, joiden voittajilla on mahdollisuus päästä vapaiksi hengissä. Jokainen neljästä testistä on omassa kammiossaan. Kammiot ovat myös varustettu naulapommeilla, jotta ”pelaajat” siirtyisivät ajallaan kammiosta toiseen. Vain neljä selviää ensimmäisestä pelistä. Neljän joukko jatkaa matkaa putkiin, joissa aikarajan kuluessa pommit räjähtävät. Yksi kuolee, ja kolme selviytynyttä jatkaa seuraavalle testille, jossa joku heistä pitää laittaa ammeeseen ja yhdistää johdatin piikkeihin. Kolmas kuolee, koska yksi heistä ei luota naiseen ja tappaa hänet. Strahmin kollega Erickson (Mark Rolston) pääsee lopulta heidän jäljilleen, ja löytää viimeisen testin suorittaneen kaksikon viimeisestä kammiosta, jossa heidän täytyi laittaa kätensä sirkkeliin ja vuodattaa viisi litraa verta, jotta ovi vapauteen olisi avautunut. Heille oli viimeinkin selvinnyt, ettei tarkoitus ollut kuolla vaan kaikilla oli mahdollisuus selviytyä, jos he vain olisivat tehneet yhteistyötä.

Lasilaatikosta selvinnyt agentti Strahm alkaa penkoa vanhoja Jigsaw-aineistoja ja saa tietää, ettei kenenkään ollut tarkoitus selvitä elossa vaan viimeisen selviytyneen piti saada sankarin viitta harteilleen. Strahm saa selville henkilön, joka on kaiken tämän takana: komisario Mark Hoffman (Costas Mandylor), joka onnistuu pakenemaan lattian läpi laskeutuvaan lasiseen kaappiin. Hän jättää paetessaan Strahmin huoneeseen, jonka seinät alkavat liikkua lähemmäs toisiaan, lopulta litistäen hänet elävältä. Hoffman tulee vielä katsomaan Strahmin ruumista ja kääntyy takaisin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tobin Bell  … Jigsaw  
 Scott Patterson  … Agentti Peter Strahm  
 Costas Mandylor  … Komisario Mark Hoffman  
 Julie Benz  … Brit Stevenson  
 Greg Bryk  … Scott Mallick  
 Meagan Good  … Luba Gibbs  
 Betsy Russell  … Jill Tuck  
 Mark Rolston  … Dan Erickson  
 Carlo Rota  … Charles Salomon  
 Laura Gordon  … Ashley Kazon  
 Joris Jarsky  … Seth Baxter  
 Mike Butters  … Paul Leahy  
 Mike Realba  … Etsivä Fisk  
 Lyriq Bent  … Etsivä Daniel Riggs  
 Athena Karkanis  … Agentti Lindsey Perez  
 Justin Louis  … Art Blank  
 Donnie Wahlberg  … Etsivä Eric Matthews  
 Danny Glover  … Etsivä David Tapp  
 Shawnee Smith  … Amanda Young  
 Bahar Soomekh  … Lynn Denlon  
 Niamh Wilson  … Corbett Reinhart  
 Angus Macfadyen  …  Jeff Denlon  
 Tony Nappo  … Gus Colyard  
 Tim Burd  … Obi Tate[1]  
 Sarah Power  … Angelina Accomb  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saw V:ssä Obin sukunimi on Tate "listalla Jigsaw'n uhreista", jonka agentti Strahm esittelee. Obin nimi on nähtävissä listan lopussa Addison Cordayn jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]