Saw V

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saw V
Ohjaaja David Hackl
Käsikirjoittaja Patrick Melton
Marcus Dunstan
Tuottaja Mark Burg
Oren Koules
Säveltäjä Charlie Clouser
Kuvaaja David A. Armstrong
Leikkaaja Kevin Greutert
Pääosat Tobin Bell
Costas Mandylor
Scott Patterson
Betsy Russell
Mark Rolston
Julie Benz
Carlo Rota
Meagan Good
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Twisted Pictures
Levittäjä Lionsgate Films
Budapest Film
Netflix
Ensi-ilta Australia 23. lokakuuta 2008
Suomi 31. lokakuuta 2008
Kesto 92 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10,8 miljoonaa dollaria
Tuotto 113 864 059 dollaria
Edeltäjä Saw IV
Seuraaja Saw VI
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Saw V on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut David Hacklin ohjaama kanadalais-yhdysvaltalainen kauhuelokuva, joka on Saw-elokuvasarjan viides osa. Saw V perehdyttää katsojat edellisessä osassa esitellyn Jigsaw’n seuraajan menneisyyteen ja pohjustaa seuraavaa elokuvaa.

Seth Baxter herää sidottuna heiluriansaan. Vapautuakseen hänen täytyy tuhota ”kuolemaa tuottaneet” kätensä. Hän noudattaa ohjeita, mutta siitä huolimatta heiluri katkaisee hänet kahtia.

FBI-agentti Peter Strahm löytää huoneen, jossa on Jigsaw’n, Amanda Youngin ja Lynn Denlonin ruumiit. Hän kokee Jeff Denlonin uhkana ja ampuu tämän itsepuolustukseksi. Komisario Mark Hoffman, Jigsaw’n uusi apulainen, sulkee huoneen oven, mutta Strahm löytää salaoven ja kasettinauhan, jossa Jigsaw kehottaa Strahmia perääntymään. Välittämättä varoituksesta Strahm jatkaa eteenpäin ja joutuu tainnutetuksi. Palatessaan tajuihinsa hän huomaa päänsä olevan lasilaatikossa, joka alkaa täyttyä vedellä. Pelastaakseen henkensä Strahm tekee reiän henkitorveensa kuulakärkikynällä.

Hoffmann pelastaa Jeffin ja Lynnin tyttären ja esiintyy ainoana selviytyneenä, kunnes poliisit löytävät myös Strahmin elossa. Esimiehelleen Dan Ericksonille Strahm vakuuttaa ottavansa lomaa, mutta todellisuudessa hän epäilee Hoffmania ja aloittaa oman tutkintansa. Strahm saa selville, että Seth Baxter oli surmannut Hoffmanin siskon. Takautumassa paljastuu, että kun Hoffmann oli lavastanut Baxterin kuoleman Jigsaw-murhaksi, Jigsaw pakotti Hoffmanin ryhtymään yhteistyöhön uhkaamalla paljastaa tämän murhanneen Baxterin. Hoffmanista tuli apulainen, josta oli erityisesti poliisin viran takia suuresti hyötyä Jigsaw’lle.

Kolme naista ja kaksi miestä palaavat tajuihinsa tuntemattomassa huoneessa. He saavat tietää, että juuri heidät on tietystä syystä valittu suorittamaan testejä, joiden voittajilla on mahdollisuus päästä vapaiksi elossa. Kasettinauhuri kehottaa ”pelaajia” toimimaan ”vaistojensa vastaisesti”, mutta siitä huolimatta he alkavat kamppailla toisiaan vastaan selviytyäkseen. Viimeisessä testissä on tarkoitus luovuttaa huomattava määrä verta, ja kaksi eloonjäänyttä tajuavat, että jokainen testi oli mahdollista suorittaa yhteistyöllä ilman kuolonuhreja. Kaksikko selviytyy verenluovutuksesta vain katkaisemalla kätensä.

Jill Tuck väittää Ericksonille joutuneensa Strahmin tarkkailemaksi. Samalla Hoffmann paljastaa Ericksonille Strahmin teorian, jonka mukaan Jigsaw’lla oli kaksi apulaista. Erickson alkaa epäillä Strahmia ja jäljittää tämän puhelinsignaalin piilopaikkaan, josta hän löytää sekä Strahmin tavaroita että verenvuodatustestin eloonjääneet. Hän julistaa Strahmin uudeksi murhaajaksi. Todellisuudessa Strahmin puhelin ja tavarat olivat Hoffmanin lavastamia, ja tämä onnistuu tekemään Strahmista syyllisen.

Jäljittäessään Hoffmania Strahm löytää huoneen, jossa on lasinsiruja sisältävä lasinen arkku. Kasettinauhuri kehottaa Strahmia menemään arkkuun, mutta sen sijaan hän sulkee sen sisälle paikalle saapuvan Hoffmanin ja uskoo vanginneensa tämän. Huoneen ovi kuitenkin sulkeutuu ja arkku laskeutuu lattiatason alle turvaan samalla kun huoneen seinät lähestyvät toisiaan ja lopulta murskaavat Strahmin.

  • Heiluriansa (The Pendulum Trap): Seth Baxter on sidottuna pöytään ja hänen täytyy murskata kätensä vapautuakseen ansasta. Baxter ei selviä ansasta.
  • Laatikkoansa (The Cube Trap): Peter Strahmin pää on ansassa vedellä täyttyvässä laatikossa. Vaihtoehdot alkavat käydä vähiin, mutta hän selviytyy silti.
  • Kohtalokas viisikko (Fatal Five): Viisi eri ihmistä joutuu käymään sarjan testejä, jotta he oppisivat ihmishengen tärkeyden. Testejä on neljä: Elämän avaimet (Keys of Life), Kolme turvapaikkaa (Three Points of Safety), Sulje piiri (Close the Circuit) ja Verenvuodatus (10 Pints of Blood)
  • Arkkuansa/lähestyvät seinät (The Coffin/Wall Trap): Peter Strahmin täytyy päättää, luottaako hän Hoffmaniin vai ei. Strahm päättää olla menemättä arkkuun ja sen sijaan sulkee sen sisälle Hoffmanin. Seinät murskaavat Strahmin, ja Hoffmann pelastuu.
 Tobin Bell  Jigsaw  
 Costas Mandylor  Komisario Mark Hoffman  
 Scott Patterson  Agentti Peter Strahm  
 Betsy Russell  Jill Tuck  
 Mark Rolston  Dan Erickson  
 Julie Benz  Brit Stevenson  
 Carlo Rota  Charles Salomon  
 Greg Bryk  Scott Mallick  
 Meagan Good  Luba Gibbs  
 Laura Gordon  Ashley Kazon  
 Joris Jarsky  Seth Baxter  
 Mike Butters  Paul Leahy  
 Mike Realba  Etsivä Fisk  
 Samantha Lemole  Pamela Jenkins  
 Sarah Power  Angelina Hoffmann  
 Niamh Wilson  Corbett Denlon  
 Angus Macfadyen  Jeff Denlon  
 Tony Nappo  Gus Colyard  
 Tim Burd  Obi Tate[1]  
 Donnie Wahlberg  Etsivä Eric Matthews  
  1. Saw V:ssä Obin sukunimi on Tate ”listalla Jigsaw’n uhreista”, jonka agentti Strahm esittelee. Obin nimi on nähtävissä listan lopussa Addison Cordayn jälkeen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]