Saw (lyhytelokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saw
Ohjaaja James Wan
Käsikirjoittaja Leigh Whannell
James Wan
Tuottaja Darren McFarlane
Säveltäjä Charlie Clouser
Kuvaaja Martin Smith
Leikkaaja James Wan
Neil Monteith
Pääosat Leigh Whannell
Paul Moder
Katrina Mathers
Dean Francis
Valmistustiedot
Valmistusmaa Australia
Tuotantoyhtiö Lions Gate Home Entertainment (2005) (DVD)
Ensi-ilta 2003
Kesto 9 ½ minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti Omakustanne
Seuraaja Saw
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Saw on 9 ½ minuuttia kestävä australialainen lyhytelokuva vuodelta 2003. Sen ohjasi James Wan ja käsikirjoitti Leigh Whannell, joka myös esiintyy siinä. Alun perin se tehtiin mainostamaan kokopitkää Saw-elokuvaa studioille ja näyttelijöille. Varsinainen elokuva tehtiinkin 2004. Internetissä lyhytelokuvaa kutsutaan nimellä Saw 0.5.[1] Siitä tuli lopulta kohtaus varsinaiseen elokuvaan, jossa kuitenkin käänteistä karhunrauta-ansaa pitää Amanda Young (Shawnee Smith) eikä David. Alkuperäinen lyhytelokuva on Saw: Uncut Edition-DVD:n toisella levyllä.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuori mies David (Whannell) on kuulusteluhuoneessa puhumassa nimettömälle, epäsympaattiselle poliisille (Paul Moder). David on käsiraudoissa ja hänen kasvoillaan ja paidallaan on verta. Pöydällä on esineitä todistepusseissa. Savuketta poltellen hän kertoo poliisille, että hänen lopetettuaan työnsä sairaalassa, hänet iskettiin tajuttomaksi ja vietiin isoon huoneeseen.

Huoneessa David heräsi tuoliin sidottuna suuri ruosteinen metalliesine lukittuna päässään. Vähän ajan kuluttua vieressä oleva tv käynnistyi ja alkoi näyttää videota pelottavasta nukesta nimeltään Billy. Ääni kertoo, että hänen päässään oleva laite on ”käänteinen karhunrauta”, joka on kiinnitetty hänen leukoihinsa ja joka tulee repimään hänen kasvonsa auki suurella voimalla, jollei hän aukaise sen lukkoa sitä ennen. Nukke kertoo, että avain löytyy hänen kuolleen sellitoverinsa mahasta.

David saa siteensä rikottua, mutta samalla laukaisee ajastimen laitteen takaosassa. Huoneen toiselta puolelta hän löytää ruumiin, kuten luvattiinkin; mies (Dean Francis) on kuitenkin elossa vaikkakin täysin halvaantunut. David panikoi ja aukaisee miehen vatsan, löytää avaimen, avaa laitteen ja heittää sen pois juuri kun se laukeaa.

David alkaa huutaa ja itkeä kauhusta. Huoneen ovelle tulee Billy-nukke kolmipyörällä. Hän onnittelee Davidia selviämisestä, ja kertoo hänelle että hän on todistanut, ettei enää ole kiittämätön elossaolemisesta.

Lyhytelokuva loppuu kun poliisi kysyy ”Oletko kiitollinen, David?” mikä saa nuoren miehen taas murtumaan. Lopputekstien aikana näytetään CGI-kopiota pesuhuoneesta, jota myöhemmin käytettiin varsinaisessa Saw-elokuvassa, vaikkakin pienin muutoksin. Seinällä näkyvässä tirkistysaukossa näkyy silmä, mitä ideaa käytettiin myöhemmin toisten ansojen kohdalla.[2]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Leigh Whannell  … David  
 Paul Moder  … poliisi  
 Katrina Mathers  … hoitaja  
 Dean Francis  … halvaantunut uhri  

Vertailu Saw (2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtäläisyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Täyspitkä Saw-elokuva lainaa monia Davidin piirteitä. Zepp Hindle (Zep) työskentelee myös sairaalassa sekä kuuntelee korvalappustereoita ja polttaa tupakkaa kuten Adam Stanheight. Käänteinen karhunrauta jonka sai Amanda Young.
 • Leigh Whannell kirjoitti ja näytteli molemmissa, tosin eri roolissa.
 • James Wan ohjasi molemmat filmit
 • Melkein koko lyhytfilmi, mukaan lukien dialogi ja kamerakulmat, kopioitiin vastaavaan kohtaukseen.
 • Lopussa näytetty pesuhuone oli päänäyttämönä täyspitkässä filmissä.
 • Tirkistysreikä joka näytetään pesuhuoneessa. Jigsaw katselee sellaisesta Paulin ja Markin pelejä täyspitkässä Saw'ssa.

Eroavuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Leigh Whannell esitti Davidia lyhytelokuvassa, mutta Adam Stanheightiä Saw’ssa.
 • Paul Moder esitti poliisia, mutta Danny Glover täytti saman roolin Saw’ssa David Tappina.
 • Billy-nukke on erinäköinen ja -kuuloinen
 • Lopussa nähty pesuhuone on isompi ja toimii toisena ansana
 • David käyttämä karhunrauta-ansa on eri versio Amandan käyttämästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. YouTube - Saw 0.5 YouTube. Viitattu 15.11.2009.
 2. a b Saw (2004) (DVD (uncut edition)) Lions Gate Entertainment.