Saw III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saw III
Ohjaaja Darren Lynn Bousman
Käsikirjoittaja Leigh Whannell
Tuottaja Mark Burg
Gregg Hoffman
Oren Koules
Säveltäjä Charlie Clouser
Kuvaaja David A. Armstrong
Leikkaaja Kevin Greutert
Tuotantosuunnittelija David Hackl
Pukusuunnittelija Alex Kavanagh
Pääosat Tobin Bell
Shawnee Smith
Angus Macfadyen
Bahar Soomekh
Dina Meyer
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Levittäjä Lionsgate Films
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 27. lokakuuta 2006
Suomi 24. marraskuuta 2006
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10 000 000 dollaria
Tuotto 164 874 275 dollaria
Edeltäjä Saw II
Seuraaja Saw IV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Saw III on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Saw-elokuvasarjaan kuuluva kauhuelokuva, jonka on ohjannut Darren Lynn Bousman. Elokuva on jatko-osa elokuville Saw (2004) ja Saw II (2005).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amanda Young jättää etsivä Eric Matthews’n kahlittuna kylpyhuoneeseen. Ericin onnistuu hajottaa jalkansa WC-pöntön kannella ja irtautumaan kahleesta. Ericin ja Amandan välille syntyy kamppailu, jonka päätteeksi Amanda kuvittelee tappaneensa Ericin. Myöhemmin Jigsaw toteaa Amandalle hoitaneensa asian.

Puoli vuotta on kulunut Ericin katoamisesta. SWAT-joukkuetta johtava Daniel Rigg sekä etsivät Allison Kerry ja Mark Hoffman löytävät uuden Jigsaw’n uhrin, Troy-nimisen miehen, jonka oli tarkoitus repiä lukuisia ketjuja ihostaan ja paeta huoneesta ennen pommin räjähtämistä. Poikkeuksellisesti uhrin selviytyminen oli ollut mahdotonta, sillä huoneen ovi oli hitsattu umpeen. Amanda kaappaa Kerryn, ja palatessaan tajuihinsa tämä huomaa olevansa vankina laitteessa, joka on kytketty hänen kylkiluihinsa. Kerry kaivaa avaimen polttavaa happoa sisältävästä astiasta, mutta lukko ei kuitenkaan aukea ja Kerry kuolee.

Jigsaw on kuolemaisillaan syöpään, mutta Amanda on päättänyt pitää oppi-isänsä elossa kaappaamansa lääkärin Lynn Denlonin avulla. Mikäli Jigsaw kuolee tai Lynn pakenee, Lynnin kaulan ympärille kiinnitetty panta räjähtää. Lynn onnistuu vähentämään painetta Jigsaw’n aivoissa. Leikkauksen aikana Jigsaw näkee välähdyksiä naisesta, menneisyyden rakkaastaan, ja julistaa rakkauttaan ääneen. Amanda tulkitsee tilanteen väärin ja tulee mustasukkaiseksi Jigsaw’n suhteesta Lynniin.

Jeff Denlon -niminen mies palaa tajuihinsa ja huomaa olevansa Jigsaw’n ”pelissä”, jossa hänen kostonhaluansa koetellaan. Jeff kohtaa kylmähuoneessa Danica Scottin, ainoan silminnäkijän onnettomuudelle, jossa auton alle jäänyt Jeffin Dylan-poika menehtyi. Danica on kahlittu, ja hänen päällensä alkaa suihkuta kuivajäätä sisältävää vettä. Jeff kurottautuu jäisten putkien taa ja saa haltuunsa avaimen, mutta Danica ehtii jäätyä.

Jeff kohtaa tuomari Haldenin, joka oli antanut Dylanin yliajaneelle miehelle vain kuusi kuukautta vankeutta. Tuomari on kahlittu säiliöön, johon alkaa valua nestettä ja sisäelimiä mädäntyneiden sikojen ruumiista. Jeffin täytyy painaa kytkintä ja polttaa poikansa lelut, joihin hän on pakkomielteisesti turvautunut poikansa kuoltua. Jeff onnistuu pelastamaan tuomarin. Dylanin yli ajanut Timothy Young on kiinnitetty laitteeseen, joka alkaa kääntää miehen raajoja ympäri. Jeff on pitkään kokenut suurta kostonhimoa, mutta päättää silti pelastaa Timothyn. Hän saa avaimen, mutta lasikaapissa olevan ansan hauli osuu vahingossa Haldenia tappavasti päähän. Jeff ei löydä avaimenreikää, ja myös Timothy kuolee.

Mustasukkainen ja hysteerinen Amanda ei suostu ottamaan laitetta pois Lynnin kaulasta, ja lopulta hän ampuu lääkäriä. Jeff saapuu leikkaushuoneeseen ja ampuu Amandaa. Jigsaw paljastaa kuolevalle Amandalle, että hän tajusi tämän alkaneen käyttää valtaansa väärin ja murhanneen Troyn ja Kerryn antamatta näille mahdollisuutta pelastautua. Jigsaw kertoo Lynnin, joka on todellisuudessa Jeffin vaimo, olleen osa Amandalle tarkoittamaansa koetta, jossa hän viimeisen kerran testasi apulaisensa tahtoa pitää pelissä olevat ihmiset elossa. Jigsaw tarjoaa Jeffille mahdollisuutta pelastaa Lynn kutsumalla paikalle ambulanssi, mutta kostonhimoinen Jeff tappaa Jigsaw’n. Laite Lynnin kaulassa räjähtää. Kasettinauhuri paljastaa, että Jigsaw on vanginnut Jeffin tyttären tuntemattomaan olinpaikkaan. Leikkaushuoneen ovi sulkeutuu.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tobin Bell  Jigsaw  
 Shawnee Smith  Amanda Young  
 Angus Macfadyen  Jeff Denlon  
 Bahar Soomekh  Lynn Denlon  
 Dina Meyer  Allison Kerry  
 Donnie Wahlberg  Eric Matthews  
 Lyriq Bent  Daniel Riggs  
 Costas Mandylor  Mark Hoffman  
 Leigh Whannell  Adam Stanheight  
 Mpho Koaho  Timothy Young  
 Barry Flatman  Halden  
 Debra Lynne McCabe  Danica Scott  
 J. Larose  Troy  
 Betsy Russell  Jill Tuck  
 Niamh Wilson  Corbett Denlon  
 Stefan Georgiou  Dylan Denlon  
 Alan Van Sprang  Chris  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]