Saw III

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saw III
Saw3.jpg
Ohjaaja Darren Lynn Bousman
Käsikirjoittaja Leigh Whannell
Tuottaja Mark Burg
Gregg Hoffman
Oren Koules
Säveltäjä Charlie Clouser
Kuvaaja David A. Armstrong
Leikkaaja Kevin Greutert
Pääosat Tobin Bell
Shawnee Smith
Angus Macfadyen
Bahar Soomekh
Dina Meyer
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 27. lokakuuta 2006
Suomen lippu 24. marraskuuta 2006
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10 000 000 dollaria
Tuotto 164 874 275 dollaria
Edeltäjä Saw II
Seuraaja Saw IV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Saw III on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka on ohjannut Darren Lynn Bousman. Elokuva on jatko-osa elokuville Saw (2004) ja Saw II (2005).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Amanda Young (Shawnee Smith) jättää etsivä Eric Matthews’n (Donnie Wahlberg) nilkastaan kiinni kahleeseen. Taskulampun avulla Eric katselee ympärilleen pimeässä huoneessa ja näkee käsisahan. Eric ei kuitenkaan sahaa jalkaansa, vaan ottaa WC-pöntön kannen ja murjoo jalkansa, taittaa sen paikoiltaan ja pääsee irti kahleesta. Eric kohtaa Amandan ja vaatii tältä poikansa Danielin olinpaikkaa. Amanda aikoo paeta, kunnes Eric huutaa tälle, ettei hän ole Jigsaw, mistä Amanda suuttuu ja yrittää tappaa Ericin. Myöhemmin Jigsaw (Tobin Bell) sanoo Amandan epäonnistuneen Ericin tappamisessa ja sanoo hoitaneensa asian Amandan puolesta.

Puoli vuotta myöhemmin poliisit löytävät miehen palasina lattialta. Ericin työkaveri Kerry (Dina Meyer) säikähtää luulleessaan miehen olevan Eric, mutta se onkin Troy (J. Larose). Poliisit miettivät tapahtunutta: Troy herää huoneessa kiinni ketjuista, jotka ovat asetettu hänen ihonsa alle. Televisio näpsähtää päälle ja ruutuun ilmestyy nuken kasvot. Karhea ääni sanoo: ”Hei Troy, haluan pelata peliä. Nyt pelataan huoneessa, joka ei ole kovin isompi kuin se, missä olet puolet elämästäsi viettänyt, sellissä. Vankila, johon olet aina palannut uudelleen ja uudelleen. Tänään nähdään oletko mielummin kahleissa vai vapaana”. Troy yrittää repiä kahleita irti, ja saakin kaikki paitsi leuassaan olevan ketjun, kunnes aika täyttyy ja pommi räjähtää. Samalla paljastuu, että huoneen ovi oli hitsattu umpeen, ja ettei uhri olisi selvinnyt ansasta.

Kerry katselee kotonansa Jigsaw’n nauhaa Troylle, kunnes televisioon ilmestyy videokameran kuva, joka kuvaa hänen huonettaan. Kerry löytää videokameran ja irroittaa sitä, jolloin joku tainnuttaa hänet. Kerry herää ansasta. Hänellä on minuutti aikaa ottaa avain happoa täynnä olevasta lasista. Hän onnistuu saamaan avaimen ja avaamaan laitteen lukon, mutta siitä huolimatta laite on edelleen kiinni hänen kylkiluissaan ja mahassaan, jolloin Kerry tajuaa, että kyseessä onkin teloituslaite. Amanda esittäytyy Kerrylle, mutta ajan loppuessa Kerryn maha ratkeaa.

Jigsaw on kuolemaisillaan syöpään, mutta hänen apulaisensa Amanda on kuitenkin päättänyt pitää hänet elossa naistohtori Lynn Denlonin (Bahar Soomekh) avulla. Lynn kidnapataan ja hänelle luetellaan pelin säännöt. Mikäli Jigsaw kuolee, Lynnin kaulan ympärille sijoitettu laite räjäyttää tämän pään. Samaan aikaan eräs mies, Jeff Denlon (Angus Macfadyen), palaa tajuihinsa Jigsawin ”esteradalta”, jossa koetellaan tämän kostonhalua. Jeff kohtaa kylmähuoneessa naisen nimeltään Danica Scott (Debra Lynne McCabe), joka on ainoa silminnäkijä auton alle jääneen Jeffin pojan kuolemalle. Danica on alasti kahlittu käsistään kattoon, ja hänen päällensä alkaa suihkuta kylmää vettä. Pelastaakseen naisen Jeffin tulee ottaa avain putkien takaa, mutta saadessaan sen Danica on jo jäätynyt.

Seuraavaksi Jeff kohtaa tuomari Haldenin (Barry Flatman), joka oli antanut Jeffin pojan yliajaneelle miehelle vain kuuden kuukauden vankeuden yliajosta. Hänet on kahlittu kaulasta suureen säiliöön, johon alkaa valua nestemäisiä mädäntyneiden sikojen ruumiita. Jeffin tulee vain painaa nappia ja polttaa poikansa lelut, joihin hän oli turvautunut pakkomielteisesti poikansa kuoltua. Jeff polttaa lelut ja pelastaa tuomarin. Tämän jälkeen Jeff kohtaa yliajaja Timothy Youngin (Mpho Koaho), joka on kiinnitetty Jigsawin ”Piinapenkkiin”. Laite käynnistyy ja Timothyn koneeseen kiinnitetyt raajat alkavat kääntyä ympäri. Jeff katsoo tätä kostonhimoisena, kun taas tuomari yrittää puhua tälle järkeä. Lopulta Jeff päättää pelastaa Timothyn ja menee avaamaan avaimen solmua. Hän saa avaimen, mutta lasikaapissa olevan ansan hauli osuu vahingossa Haldenia päähän. Jeff ei löydä avaimenreikää, ja myös Timothy kuolee.

Jeff pääsee ulos huoneesta, mutta Amanda on jo ehtinyt ampua Lynniä. Jeff tappaa Amandan ampumalla tätä kaulaan. Hän kuuntelee kuolleen Jigsaw’n viimeisen kasetin, jossa hän sanoo: “Hei Jeff. Minä tein tämän kasetin ikään kuin arvaisin, ettet oppinut mitään. Mutta minun on aika nostaa korvaus siitä mitä teit. Minä sanoin ettet voisi tappaa minua, mutta en kertonut miksi. Vastaus on helppo; Minä olen vastuussa ainoan lapsesi kuolemasta. Ainoastaan minä tiedän missä hän on. Lapsellasi on vain vähän ilmaa ja jos haluat löytää hänet, niin sinun on pelattava peliä”. Lynnin kuolemanpanta räjähtää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tobin Bell  … Jigsaw  
 Shawnee Smith  … Amanda Young  
 Angus Macfadyen  … Jeff Denlon  
 Bahar Soomekh  … Lynn Denlon  
 Donnie Wahlberg  … Eric Matthews  
 Dina Meyer  … Allison Kerry  
 Barry Flatman  … Halden  
 Mpho Koaho  … Timothy Young  
 J. Larose  … Troy  
 Debra Lynne McCabe  … Danica Scott  
 Lyriq Bent  … Etsivä Daniel Riggs  
 Costas Mandylor  … Mark Hoffman  
 Betsy Russell  … Jill Tuck  
 Stefan Georgiou  … Dylan  
 Niamh Wilson  … Corbett Denlon  
 Alan Van Sprang  … Chris  
 Kim Roberts  … Hoitaja Deborah  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]