Jigsaw

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista hahmoa. Sanan muita merkityksiä löytyy täsmennyssivulta.
John Kramer
Tobin Bell Jigsaw’n roolissa elokuvassa Saw III.
Tobin Bell Jigsaw’n roolissa elokuvassa Saw III.
Luoja(t) James Wan
Leigh Whannell
Elokuvasarja Saw
Näyttelijä(t) Tobin Bell

John Kramer eli Jigsaw on kuvitteellinen sarjamurhaaja Saw-elokuvasarjassa, jossa häntä esittää yhdysvaltalainen Tobin Bell. Hahmo esiintyy jokaisessa Saw-elokuvassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jigsaw esitellään elokuvissa syöpäpotilaana, jolla on pakkomielle opettaa ihmisille heidän elämänsä arvokkuutta. Elokuvien Saw II, Saw III ja Saw IV ohjaaja Darren Lynn Bousman ei näe Jigsawia sarjamurhaajana vaan ”tieteilijänä”, joka tahtoo ihmisten selviytyvän ansoista, joita Jigsaw rakentaa heille. ”Uhreilla” on näissä mahdollisuus tehdä valintoja, joiden avulla he voivat jäädä eloon. Ansat ovat yleensä symbolisia uhrien omista elämistä. Jigsaw kutsuu näitä ansoja nimellä ”peli” ja kertoo pelin ”säännöt” kasettinauhurilla tai videokasetilla. Testit aiheuttavat uhreilleen usein suurta kärsimystä. Jigsawin avustajansa tekemät ansat ovat joissain tapauksissa pelkkiä kuolemanansoja, joissa uhreilla ei ole mitään mahdollisuutta pelastua. Kyseisissä tapauksissa avustajilla oli jotain henkilökohtaista kaunaa uhria kohtaan.

Nimen Jigsaw (suom. palapeli) hän sai tiedotusvälineiltä tavastaan leikata palapelin palan muotoinen palanen epäonnistuneiden uhrien ihosta. Jokainen palanen symboloi heidän puuttuvaa elämänhaluaan. Jigsaw tunnetaan myös vatsastapuhujan nukestaan Billystä, joka esiintyy usein hänen videoissaan, joissa kerrotaan ohjeet selviytymiseen. Nuken sisällä on kasettinauhuri, joka käynnistyy ajastimella. Toisinaan, jos uhrit selviytyvät ansasta, nukke pyöräilee uhrin viereen kolmipyöräisellä polkupyörällä ja nuken sisällä oleva kasettinauhuri käynnistyy, kertoen uhrille tämän selvinneen. Jigsaw on käyttänyt nukkea myös räjähdeansana.

John Kramer aloitti ”uransa” Jigsawina, kun vaimonsa Jill Tuck sai keskenmenon huumeaddikti Cecil Adamsin takia (joka joutuikin Jigsawin ensimmäiseksi uhriksi). Epäonnistuneen itsemurhayrityksen jälkeen Kramer huomasi, kuinka paljon enemmän elämää arvostaa, kun on katsonut kuolemaa silmästä silmään.

Vain pieni osa Jigsawin uhreista selviytyy elossa hänen peleistään. Selviytyneitä ovat muun muassa Lawrence Gordon, Daniel Matthews, Mark Hoffman, Logan Nelson, Corbett Reinhart (Jeff Reinhartin tytär), Tara ja Brent Abbott sekä Pamela Jenkins.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saw III:ssä Jigsawin avustaja Amanda Young kidnappaa naistohtori Lynn Dennlonin hoitamaan Jigsawin sairastamaa syöpää. ”Esteradaltaan” selviytynyt Jeff Reinhart kuitenkin ampuu Youngin ja viiltää Jigsawin kurkun auki pyörösahalla. Jigsawin pelit eivät kuitenkaan lopu tähän, sillä Jigsawin avustaja Mark Hoffman jatkaa Jigsawin työtä. Saw VI:ssä Jigsawin vaimo Jill Tuck laittaa Hoffmanin testiin, josta tämä selviytyy täpärästi. Hoffman tappaa Jillin Saw VII 3D:ssä, mutta tohtori Lawrence Gordon (joka paljastuu Jigsawin kolmanneksi avustajaksi) kostaa tämän kahlitsemalla Hoffmanin samaan kylpyhuoneeseen, jossa hän oli itsekin testattavana ensimmäisessä elokuvassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.