Saw VI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saw VI
Ohjaaja Kevin Greutert
Käsikirjoittaja Patrick Melton
Marcus Dunstan
Tuottaja Mark Burg
Olen Koules
Säveltäjä Charlie Clouser
Kuvaaja David A. Armstrong
Leikkaaja Andrew Coutts
Pääosat Tobin Bell
Costas Mandylor
Betsy Russell
Mark Rolston
Peter Outerbridge
Shawnee Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Twisted Pictures
Levittäjä Lionsgate Films
Netflix
Ensi-ilta Australia 22. lokakuuta 2009
Suomi 30. lokakuuta 2009
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 miljoonaa dollaria
Tuotto 68,2 miljoonaa dollaria
Edeltäjä Saw V
Seuraaja Saw VII 3D
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Saw VI on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut Kevin Greutertin ohjaama kanadalais-yhdysvaltalainen kauhuelokuva, joka on Saw-elokuvasarjan kuudes osa. Tyylillisesti se on muiden Saw-elokuvien tapaan gore- ja kauhuelokuva. Tuottaja Mark Burg on kuvaillut elokuvaa edeltäjiään väkivaltaisemmaksi. Elokuva kuvattiin Torontossa 30. maaliskuuta – 13. toukokuuta 2009.[1][2]

Useimmissa elokuvan keskeisissä rooleissa on sarjasta jo entuudestaan tuttuja näyttelijöitä.[3] Eräisiin aiempien osien avoimiin kysymyksiin saadaan Saw VI:ssa vastauksia.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Simone ja Eddie palaavat tajuihinsa päät valjastettuna laitteeseen, joka kiertää ruuveja heidän ohimoihinsa. Kasettinauha kertoo, että hän, joka luovuttaa eniten lihaa kehostaan minuutissa, selviytyy. Eddie leikkaa rasvaa irti vatsastaan, mutta Simone selviytyy testistä katkaistessaan toisen kätensä irti. Poliisi löytää paikalta Peter Strahmin sormenjälkiä, jotka ovat todellisuudessa Mark Hoffmanin lavastamia. Jill Tuck kertoo Hoffmanille ottaneensa Jigsaw’n pelit hallintaansa. Hän antaa Hoffmanille Jigsaw’lta perinnöksi saadut viisi kirjekuorta ja pitää kuudennen kuoren itsellään.

Harold Abbott -niminen mies kuolee sydänsairauteen sen jälkeen, kun vakuutusyhtiön johtaja William Easton oli peruuttanut hänen sairausvakuutuksensa. Jigsaw’n tahdon mukaisesti Hoffmann järjestää Williamille testin. Hän joutuu Hoffmanin kaappaamaksi ja palaa tajuihinsa happinaamari kasvoillaan sekä suuri ruuvipuristin yläruumiinsa ympärillä. Williamin on tarkoitus kilpailla hengenpidätyksessä yrityksensä talonmiehen kanssa. Tupakoiva talonmies ei pysty pidättämään hengitystään tarpeeksi kauan, ja hän kuolee ruuvipuristimeen. Seuraavassa kammiossa Williamin on pelastettava hirttoköydeltä joko nuori mutta yksinäinen kanslistinsa Allen tai vanha mutta rakastettu sihteerinsä Addy. William pelastaa sihteerinsä. Takautumassa paljastuu, ettei William myöntänyt tukea John Kramerin syöpähoitoon ja että Kramer kritisoi Williamin käyttämää laskukaavaa vakuutushakemuksien hyväksymisessä.

Williamin työtoveri Debbie on vangittu sokkelon pohjalle rinnassaan laite, joka on asetetettu ampumaan keihäs hänen päänsä läpi ajan loppuessa. William auttaa Debbietä selviytymään sokkelosta, mutta tämä tajuaa, että avain laitteen avaamiseen on Williamin kehossa. Debbie yrittää avata Wiliamin vatsan sirkkelillä, mutta tämä puolustaa itseään, ja lopulta aika loppuu ja keihäs surmaa Debbien. Viimeisessä kammiossa kuusi Williamin kollegaa on asetettu karuselliin, joka pysäyttää kyydissä olevat yksi kerrallaan kuudesti laukeavan haulikon eteen. Williamilla on mahdollisuus estää haulikon laukeaminen kaksi kertaa, mutta katkaisimen painaminen on kivuliasta ja Williamilla on hankaluuksia valita kaksi pelastettavaa työtoveria.

Peter Strahmin esimies Dan Erickson ja työpari Lindsey Perez saavat teknisen tutkinnan avulla tietää Strahmin olevan kuollut: rikospaikalta löytyneiden sormenjälkien yksityiskohdat paljastavat, ettei Strahm ole voinut jättää niitä jälkeensä elävänä. He myös huomaavat, ettei Seth Baxterille tarkoitetussa nauhassa esiintyvä ääni ole Jigsaw’n ja päättävät purkaa äänenmuuntimen saadakseen selville todellisen äänen. Kun Hoffman tajuaa joutuvansa paljastetuksi, hän tappaa Ericksonin ja Perezin.

Tara ja hänen poikansa Brent palaavat tajuihinsa häkistä, jonka vastakkaisessa häkissä on toimittaja Pamela Jenkins. Häkkien yläpuolella on tankki täynnä fluorivetyhappoa. Häkeissä on katkaisimet, joissa lukee ”Elämä” ja ”Kuolema”. Suoritettuaan kaikki testinsä William päätyy häkkien väliin, jolloin paljastuu, että Pamela on Williamin sisko sekä Tara ja Brent ovat Harold Abbottin perheenjäseniä. Brent pitää Williamia isänsä murhaajana ja kääntää Kuolema-katkaisinta, jolloin Williamin selkään iskeytyy happoa pumppaavia neuloja, jotka sulattavat hänet kahtia.

Jill sitoo Hoffmanin tuoliin ja kiinnittää tämän päähän karhunrauta-ansan, josta hänellä on 45 sekuntia aikaa vapautua. Paljastuu, että Williamin lisäksi Jigsaw halusi testata myös Hoffmania ja esitti tahtonsa kuudennessa kirjekuoressa. Jill ei jätä Hoffmanille avainta laitteen avaamiseksi ja poistuu paikalta, mutta Hoffman murtaa kätensä ansan painolla, vapauttaa itsensä tuolista ja heittäytyy ovenkarmin väliin, mikä estää laitetta aukeamasta täysin. Hoffman vetää huutaen itsensä vapaaksi suu osittain repeytyneenä auki.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tobin Bell  Jigsaw  
 Costas Mandylor  Mark Hoffman  
 Betsy Russell  Jill Tuck  
 Shawnee Smith  Amanda Young  
 Peter Outerbridge  William Easton  
 Mark Rolston  Dan Erickson  
 Athena Karkanis  Lindsey Perez  
 Samantha Lemole  Pamela Jenkins  
 George Newbern  Harold Abbott  
 Shauna MacDonald  Tara Abbott  
 Devon Bostick  Brent Abbott  
 Caroline Cave  Debbie  
 Gerry Mendicino  Hank  
 Janelle Hutchison  Addy  
 Shawn Ahmed  Allen  
 Tanedra Howard  Simone  
 Marty Moreau  Eddie  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shawnee Smith Returns in 'Saw VI' 21.3.2009. Bloody Disgusting. Viitattu 20.7.2009. (englanniksi)
  2. Finishing the Saw VI shoot viitattu 12.6.2010
  3. Saw VI (2009) The Internet Movie Database. Viitattu 20.7.2009. (englanniksi)
  4. Pereira, Mike: B-D Chats With the Cast and Crew of 'Saw VI', New Traps Revealed! 21.5.2009. Bloody Disgusting. Viitattu 20.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]