Sirkkeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinteään asennukseen tarkoitettu pöytäsirkkeli.
Yksinkertainen jiirisirkkeli.

Pyörösaha eli sirkkeli on materiaalien työstössä käytettävä leikkaamiseen tarkoitettu laite. Pyörösahoja on useita eri malleja erilaisiin käyttötarkoituksiin sekä erilaisille materiaaleille. Kaikkien toimintaperiaate on kuitenkin sama: kappale leikataan pyörivän terän avulla. Useimmat sirkkelit toimivat joko verkkovirralla tai akulla.

Sirkkeleitä valmistetaan useiden materiaalien työstöön. Puun lisäksi näitä ovat muun muassa metallit, kivet, keraamiset laatat ja muovit.

Lähes kaikki sirkkelit on varustettu jollakin teräsuojalla, joka peittää valtaosan terästä. Sirkkeli on puusepän tärkeimpiä työkoneita.

Pöytäsirkkeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöytäsirkkelissä on työstöpöytä, jonka keskellä on kiinteä terä. Useimmissa pöytäsirkkeleissä terän korkeutta pöytäpinnasta sekä sen kulmaa pöydän pinnan suhteen voidaan säätää. Pöytäsirkkelissä leikattava kappale työnnetään vapaasti tai ohjurin avulla terän läpi. Katkaisusirkkeleissä työstettävä kappale asetetaan työstöpöydälle, minkä jälkeen saranoituun moottoriin kiinnitetty terä painetaan alas.

Jiirisaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jiirisirkkeleissä on edellä mainitun lisäksi leikkauskulman säätö vähintäänkin yhteen, mutta useimmiten kahteen suuntaan. Viimeksi mainitun tyypillisimpiä käyttökohteita ovat erilaiset listojen leikkuut. Joissain katkaisu- ja jiirisirkkelimalleissa on saranoinnin lisäksi myös liukutangot (liukujiirisaha), mahdollistaen leveämpien kappaleiden katkaisun. Pöytä- ja jiirisirkkelin yhdistelmää kutsutaan kääntöpöytäsirkkeliksi.

Käsisirkkeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsisirkkeliä käytetään yleensä, kun halutaan leikata levymäisiä esineitä. Käsisirkkelin runkoon on rakennettu säädettävä ohjuri, jonka avulla terä saadaan liikkumaan leikattavan levyn reunan suuntaisena. Ohjaus voi tapahtua myös ohutta, yleensä alumiinista ohjainkiskoa pitkin.

Klapisirkkeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen omavalmisteinen klapisirkkeli ilman turvavarusteita.

Klapisirkkeli on polttopuiden tekemiseen tarkoitettu sirkkeli, jossa voi rankojen katkaisun lisäksi olla halkaisuruuvi tai muu mekanismi klapien halkaisuun. Klapisirkkeli toimii sähkömoottorilla tai traktorin voiman ulosotolla, joko hihnalla tai nivelakselin välityksellä.

Halkaisusirkkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisen sirkkelin lisäksi puuteollisuudessa käytetään myös halkaisusirkkeliä, jossa voi olla yksi tai useampia teriä. Nimensä mukaisesti halkaisusirkkeli halkaisee automaattisesti pitkät puukappaleet. Kenttäsirkkelillä sahataan ulkosalla tukeista lautaa ja pattinkia.

Terä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirkkelin terä.

Sirkkelin terä on kiekkomainen ja pyörivä. Terän hampaiden muoto ja koko vaihtelee sahattavan materiaalin kovuuden, suuruuden ja kehänopeuden mukaan. Terän hampaat haritetaan terän paksuutta leveämmälle, jotta se liikkuu sahatussa urassa vapaasti.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Saha”, Pieni Tietosanakirja III, s. 791. Helsinki: Otava, 1951.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sirkkeli.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.