Keraaminen laatta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kylpyhuone, jonka lattia ja osa seinistä on laatoitettu.
Turkkilainen seinäkaakeli.

Keraaminen laatta on kova pinnoitemateriaali, jota käytetään muun muassa lattioiden ja seinien verhouksena. Keraamisen laatan etuja ovat helppohoitoisuus, pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky. Kuumuudenkestävyys tekee siitä sopivan materiaalin jopa avaruussukkulan alapinnan lämpökilpeen.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keraamisia laattoja valmistetaan lukuisia eri tyyppejä, muotoja ja kokoja. Laattatyypit poikkeavat esimerkiksi pinnan mukaan: pinta voi olla lasitettu, tiivis tai huokoinen. Suorien laattojen lisäksi valmistetaan erityyppisiä reunalaattoja, profiililaattoja ja pyöristettyjä laattoja. Erikoistuotteina valmistetaan esimerkiksi hapon- tai tulenkestäviä, ja sähköä johtavia laattoja. Laatan pinta vaihtelee ominaisuuksiltaan esimerkiksi lasituksen tai polttoasteen mukaan. Mahdollinen lasitustapa ja lasituksen paksuus vaikuttavat laatan kulutuskestävyyteen.

Keraamisia laattoja käytetään usein kylpyhuoneiden ja muiden märkätilojen verhouksessa.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keraaminen laatta valmistetaan polttamalla. Tärkeimmät raaka-aineet ovat savi, kvartsi ja maasälpä, lisäksi käytetään muun muassa talkkia, wollastoniittia, kaliittia sekä dolomiittia Tuotteen ominaisuuksia voidaan määrittää massan ainesosilla, lisäämällä poltettavaan massaan erityyppisiä lisäaineita ja eri polttotavoilla. Polttamalla laatta sintrautumislämpötilaan asti saadaan tiivis ja vähän vettä imevä laatta.

Laatat jaetaan valmistustekniikan mukaan kuivapuristettuihin, märkäpuristettuihin ja valettuihin laattoihin.

  • Kuivapuristettu laatta valmistetaan puristamalla kuivaa, jauhemaista massaa suurella paineella. Kuivauksen jälkeen laatta poltetaan. Kuivapuristettu laatta on muodoltaan ja kooltaan hyvin mittatarkka.
  • Märkäpuristettu laatta valmistetaan muovaamalla massa haluttuun muotoon. Kuivauksen ja mahdollisen lasituksen jälkeen laatta poltetaan.
  • Valettu laatta valmistetaan notkeasta massasta muotin avulla. Valettuja laattoja käytetään haluttaessa laattoihin erikoismuotoilua, esimerkiksi kohoprofiili.

Lasitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lasituksen avulla laatan pinta saadaan tiiviiksi, kulutusta kestäväksi ja helppohoitoiseksi. Lasite voi olla värillistä tai väritöntä. Lopputuloksena saatava pinta voi olla matta, puolikiiltävä tai kiiltävä, ja väri tasainen tai kirjava. Lasituksen pinta voi olla tasainen tai poltossa halkeillut. Silkkipainannan tai siirtokuvien avulla lasitukseen voidaan saada monimutkaisiakin kuvioita.

Laattatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaakelilaatta on kuivapuristamalla valmistettu lasitettu laatta, jota käytetään lähinnä seinälaatoituksissa.

Klinkkerilaatta on kaakelilaattaa tiiviimpi, lasitettu tai lasittamaton laatta. Laatan pinta voi olla sileä, karhea, uritettu tai kohokuvioitu. Klinkkerilaatat valmistetaan kuivapuristamalla, ja ne ovat yleensä kaakelilaattoja mittatarkempia, paremmin kulutusta kestäviä, ja esimerkiksi pakkasenkestäviä.

Mosaiikkilaatta on pienikokoinen kaakeli- tai klinkkerilaatta, joka toimitetaan valmiiksi tukipaperiin tai -verkkoon kiinnitettynä ryhmänä.

Keraaminen tiililaatta on huokoinen laatta, joka voi olla myös reiällinen. Huokoisteena käytetään esimerkiksi sahanpurua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rakennustieto: RT 34-10761 Keraamiset laatat. Rakennustietosäätiö RTS, 2001.