Norman Bates

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norman Bates
Norman Bates näyttelijä Anthony Perkinsin tulkitsemana elokuvassa Psyko.
Norman Bates näyttelijä Anthony Perkinsin tulkitsemana elokuvassa Psyko.
Luoja(t) Robert Bloch
Näyttelijä(t) Anthony Perkins (Psyko, Psyko II, Psyko III, Psyko IV)
Vince Vaughn (Psycho)
Kurt Paul (Bates Motel)
Freddie Highmore (Bates Motel)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Ikä 1996 (Bates Motel)
Suhteet
Vanhemmat John/Sam Bates
Norma Bates
Sisarukset Dylan Massett (velipuoli)
Puoliso(t) Connie Forbes-Bates
Tädit ja sedät Emma Spool
Caleb Calhoun

Norman Bates on kirjailija Robert Blochin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiintyi ensi kerran tämän vuonna 1959 julkaistussa kirjassa Psyko, johon tämä teki myöhemmin jatko-osat Psyko II (1982) ja Psycho House (1990), jossa Bates ei esiinny. Alfred Hitchcock ohjasi ensimmäisestä kirjasta vuonna 1960 elokuvan, jossa Batesia esitti näyttelijä Anthony Perkins. Hän esitti roolin myös elokuvan jatko-osissa Psyko II, Psyko III ja Psyko IV, joilla ei ole yhteistä Blochin kirjojen kanssa.

Gus Van Santin ohjaama uudelleenfilmatisointi Hitchcockin elokuvasta sai ensi-iltansa vuonna 1998, ja siinä Batesia esittää Vince Vaughn. Vuosina 2013–2017 Yhdysvalloissa esitettiin televisiosarja Bates Motel, jossa Batesia esitti Freddie Highmore.

Robert Bloch sai inspiraationsa kuultuaan Ed Geinin tapauksesta, joka myös inspiroi Leatherfacea ja Uhrilampaiden Buffalo Billiä.

Hahmon taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normanin äiti Norma oli poikaansa kohtaan hyvin ankara, ja Norma kielsi häneltä kaikki suhteet naisiin (paitsi itseensä) kertoen, että kaikki naiset ovat huoria. Kun Normanin isä kuoli, he asuivat äitinsä kanssa kahdestaan aina Normanin teini-ikään asti, kunnes Normanin äiti otti rakastajan Joe Considinen (Chet Rupolph elokuvassa Psycho IV: The Beginning). Kateuden vallassa Norman tappoi äitinsä ja tämän rakastajan rotanmyrkyllä. Hän kirjoitti vale-itsemurhaviestin, jotta näyttäisi että nämä olisivat tehneen itsemurhan yhdessä. Jonkin aikaa sairaalassa oltuaan šokissa, jossa hänelle kehittyi dissosiatiivinen identiteettihäiriö[1] olettaen hänen äitinsä persoonallisuuden tukahduttavan Normanin tietoisuuden äitinsä kuolemasta ja paeta syyllisyyttä tämän murhasta. Norman perii äitinsä talon – missä hän piti tämän ylös kaivettua ruumista – ja perheen motellin. Hän esiintyy itsenään ja äitinään käyttäen tämän vaatteita ja tappaen kaikki, jotka kokee uhkana pojalleen ja itselleen.

Kirjoissa ja elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sekä kirja- että elokuvaversio Psykosta alkavat, kun Mary Crane (elokuvassa Marion) on pakomatkalla varastettuaan työnantajaltaan rahaa, ja yöpyy motelliin yhdeksi yöksi. Norman lumoutuu naisesta ja pyytää tämän ujona illalliselle provosoiden ”äitinsä” kateutta, jolle ”äiti” raivostuu ja uhkaa tappavansa tytön, jos Norman päästää hänet taloon. Norman uhmaa ”äitiään” ja syö Maryn kanssa. Norman kertoo naiselle äidistään ja pahastuu, kun Mary ehdottaa äidin laittamista hoitolaitokseen. Myöhemmin Norman tiirailee peseytyvää Marya ja juo itsensä sammuksiin. Ollessaan tainnuksissa ”äiti” ottaa vallan ja tappaa Maryn. Herätessään Norman huomaa ”äitinsä” tekemän murhan ja upottaa Maryn ruumiin ja auton läheiseen suohon. Maryn työnantaja palkkaa Arbogast-nimisen yksityisetsivän jäljittämään Maryn murhaajaa, mutta Norman tappaa myös hänet.

Arbogastin katoaminen ja naapureiden kertoma tarina Normanin äidin kuolemasta saavat Maryn siskon Lilan ja tämän miesystävän Sam Loomisin tutkimaan motellia. Kun Norman tajuaa tilantee, hän tainnuttaa Samin ja etsii Lilaa, joka löytää rouva Batesin ruumiin. Norman hyökkää Lilaa kohti ”äitinä”, mutta Sam pelastaa naisystävänsä. Norman pidätetään ja todetaan mielisairaaksi. ”Äiti” ottaa Normanin mielen valtaansa kokonaan.

Blochin jatko-osassa tarina sijoittuu 20 vuoden päähän, jossa Normanin tarinasta aiotaan tehdään elokuva. Norman pääsee pakenemaan tappamalla nunnan ja ottamalla tämän roolin. Hän liftaa kyydin ja hyökkää ajajaa kohti rengasraudalla, mutta ajaja voittaa. Tämä aiheuttaa onnettomuuden, jossa Norman kuolee.

Elokuvassa Psyko II Norman todetaan terveeksi ja vapautetaan 22 vuoden vankeuden jälkeen. Elokuvassa esiintyy Normanin täti Emma Spool, joka väittää olevansa Normanin oikea äiti ja että tämän väitetty äiti olikin Emman sisko, joka myös tekee kaikki elokuvassa tapahtuvat murhat (mukaan lukien Lila Cranen). Norman tappaa Emman lyömällä tätä lapiolla päähän. Sen jälkeen hän täyttää Emman ruumiin ja avaa motellin.

Elokuvassa Psyko III Norman elää rauhallista elämää, mutta kamppailee edelleen ”äitiään” vastaan ja tappaa motellin asiakkaita. Eräänä päivänä motelliin ilmestyy Marion Cranea syvästi muistuttava Maureen. Norman ihastuu hänen ja vie hänet illalliselle, mutta ”äiti” tappaa hänetkin. Lopussa Norman estää itseään tappamasta häntä haastattelemaan tullutta reportteria, tuhoaa äitinsä ruumiin ja joutuu uudelleen laitokseen. Lopussa näytetään, kun Norman hyväilee äitinsä kättä sylissään.

Elokuvassa Psycho IV: The Beginning Norman kertoo nuoruutensa tapahtumista radio-ohjelmassa päästyään jälleen kerran pois laitoksesta. Lopussa hän polttaa talon (motelli jää palamatta) ja hän näkee hallusinaatioita äidistään ja uhreistaan. Hän melkein palaa hengiltä, mutta päihittää sairautensa ja pääsee ulos.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Eroavaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjassa Norman Bates on keski-ikäinen (noin 40–45-vuotias), lyhyt, ylipainoinen ja kaljuuntuva, kun taas vuoden 1960 elokuvasovituksessa hän on noin 25-vuotias, pitkä, laiha ja komea. Kirjassa ”Äiti” ottaa vallan Normanin juotua itsensä sammuksiin; elokuvissa Norman sen sijaan pysyy selvin päin muuttuessaan ”Äidikseen”.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norman esiintyy kolmiosaisessa Psyko-sarjakuvassa vuodelta 1992. Sarjakuvassa Norman esiintyy samanlaisena kuin kirjassa (keski-ikäinen, lyhyt, ylipainoinen ja kaljuuntuva), mutta sarjakuva pohjautuu muuten pikemminkin Alfred Hitchcockin elokuvaan kuin Robert Blochin alkuperäiseen romaaniin.

Esittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normania esitti ensimmäisen kerran Anthony Perkins vuoden 1960 elokuvassa Psyko ja sen kolmessa jatko-osassa. Ensimmäisen Psyko-elokuvan uusintafilmatisoinnissa vuodelta 1998 Normania esittää Vince Vaughn. Elokuvassa Psyko IV nuorta Normania esittää Henry Thomas. Elokuvassa Bates Motel häntä näyttelee Kurt Paul, kun taas samannimisessä televisiosarjassa hänen näyttelijänään on Freddie Highmore.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. From Split to Psycho: why cinema fails dissociative identity disorder theguardian.com. 12.01.2017. Viitattu 19.03.2023.