Hitchcock (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hitchcock
HitchcockPoster.jpg
Ohjaaja Sacha Gervasi
Käsikirjoittaja John J. McLaughlin
Perustuu Stephen Rebellon kirjaan Alfred Hitchcock and the Making of Psycho
Tuottaja Ivan Reitman
Joe Medjuck
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Jeff Cronenweth
Leikkaaja Pamela Martin
Pääosat Anthony Hopkins
Helen Mirren
Scarlett Johansson
Toni Collette
Danny Huston
Jessica Biel
James D’Arcy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö The Montecito Picture Company
Cold Spring Pictures
Levittäjä Fox Searchlight Pictures
InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Hitchcock on yhdysvaltalainen elämäkertaelokuva, jonka on ohjannut Sacha Gervasi ja se perustuu Stephen Rebellon kirjaan Alfred Hitchcock and the Making of Psycho. Elokuva kertoo elokuvaohjaaja Alfred Hitchcockin ja hänen vaimonsa Alma Revillen suhteesta elokuvan Psyko aikaan. Elokuvan pääosissa ovat Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Toni Collette, Danny Huston, Jessica Biel ja James D’Arcy.

Helen Mirren oli ehdolla Parhaan naispääosan Golden Globe -palkinnon saajaksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa elokuvan Vaarallinen romanssi ensi-illassa, jossa Alfred Hitchcock antaa haastattelua toimittajalle, puhuen kuin maailman huipulla. Haastattelu kuitenkin loppuu kun toimittaja kysyy 60-vuotiaalta Hitchcockilta, olisiko tämän aika jo lopettaa elokuvien teko ja siirtyä eläkkeelle.

Haastattelusta loukkaantuneena Hitchcock alkaa painimaan uuden projektin parissa, mutta mikään hänelle tarjotuista kirjoista, johon seuraava elokuva perustuisi, ei iske häneen. Kukaan ei ymmärrä mitä Hitchcock etsii, mutta hän kuitenkin torjuu kaiken mitä sanotaan "hänen tyylisekseen". Pian Hitchcock kuitenkin sattumalta kuulee, että kirjailija Robert Blochin uusin kauhuromaani Psyko on erittäin järkyttävää luettavaa. Hitchcock alkaa lukemaan kirjaa, ja tajuaa kirjan olevan sitä mitä hän oli etsinyt. Mutta kun Hitchcock saapuu Paramount studiolle ilmoittamaan että Psyko on hänen seuraava elokuvansa, kukaan ei innostu siitä maailmankuuluisa ohjaaja Hitchcock tahtoo tehdä raa'an kauhuelokuvan. Tämän vuoksi he kieltäytyvät rahoittamasta elokuvaa, jonka vuoksi Hitchcock päättää rahoittaa elokuvan itse, joka johtaa heidän talonsa panttaukseen.

Vaikeudet eivät kuitenkaan pysähdy siihen, kun sensuurit ovat erittäin vaativia elokuvan väkivallan leikkaamisen suhteen. Samaan aikaan Alfredin vaimo Alma, alkaa viettämään aikaa kirjailija Whitfield Cookin kanssa, ja Alfred alkaa pian epäilemään että heillä on salasuhde. Paineet Hitchcockin sisällä alkavat kasvamaan ja hänen hermonsa käyvät kireäksi, kun sekä elokuvan että yksityiselämän ongelmien hoitaminen alkavat molemmat käydä raskaaksi, joka johtaa lopulta hänen lyyhistymiseensä ylirasituksesta.

Alma tuuraa häntä toipumisen ajan, jonka aikana aviopari käy läpi suuren riidan ja heidän välinsä käyvät hauraiksi. Lopulta kun elokuvan kuvaukset olivat valmiita ja tekijät katsovat sen ensimmäisen leikkauksen, joka paljastuu täysin epäonnistuneeksi. Lyhyen masennuksen jälkeen Alma kuitenkin saa aviomiehensä motivuitua ja molemmat päättävät yhdessä aloittaa Psykon leikkaamisen alusta. Viikkoja kestäneen leikkausprojektin jälkeen elokuva on viimeinkin valmis, ja Hitchcockin on vielä saatava se sensuurien läpi. Hän onnistuu keplottelemaan sen imartelun avulla, mutta Paramount Studio ei edelleenkään tahdo julkaista elokuvaa maailmanlaajuisesti. Sopimuksessa markkinointioikeudet itselleen hankkinut Hitchcock kuitenkin keksii nerokkaan markkinointitaktiikan, joka kerää katsojia niin paljon, että elokuvasta tuli yksi Hitchcockin suurimmista menestyksistä.

Elokuva loppuu kun Hitchcockin aviopari poistuu Psykon ensi-ilta näytöksestä, ja Alfred kertoo vaimolleen tämän olevan edelleen se kaunein Hitchcock blondi. Seuraavaksi Hitchcock seisoo takapihallaan, kertoen katsojalle että hänen mielensä tekee taas kerran palata elokuvantekoon, muttei taaskaan keksi aihetta seuraavalle elokuvalleen. Yhtäkkiä lintu laskeutuu hänen olkapäälleen hetkeksi, joka antaa hänelle inspiraation seuraavalle elokuvalleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anthony Hopkins  Alfred Hitchcock  
 Helen Mirren  Alma Reville  
 Scarlett Johansson  Janet Leigh  
 Toni Collette  Peggy  
 Danny Huston  Whitfield Cook  
 Jessica Biel  Vera Miles  
 Michael Stuhlbarg  Lew Wasserman  
 James D'Arcy  Anthony Perkins  
 Michael Wincott  Ed Gein  
 Kurtwood Smith  Geoffrey Shurlock  
 Richard Portnow  Barney Balaban  
 Ralph Macchio  Joseph Stefano  
 Wallace Langham  Saul Bass  
 Paul Schackman  Bernard Herrmann  
 Richard Chassler  Martin Balsam  
 Josh Yeo  John Gavin  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hitchcock Internet Movie Databasessa (englanniksi)