Psyko III

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Psyko III
Psycho III
Elokuvan virallinen juliste
Elokuvan virallinen juliste
Ohjaaja Anthony Perkins
Käsikirjoittaja Charles Edward Pogue
Tuottaja Hilton A. Green, Donald E. Zipfel
Säveltäjä Stephen Bray
Carter Burwell
D. Stanton Miranda
David Sanborn
Kuvaaja Bruce Surtees
Leikkaaja David E. Blewitt
Pääosat Anthony Perkins
Diana Scarwid
Jeff Fahey
Roberta Maxwell
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Ensi-ilta 1986
Kesto 93 min.
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Psycho II
Seuraaja Psycho IV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Psyko III on yhdysvaltalainen kauhuelokuva vuodelta 1986. Elokuva on jatkoa kahdelle aikaisemmalle Psyko-elokuvalle. Pääroolissa jatkava Anthony Perkins vastasi myös elokuvan ohjauksesta.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Norman Bates (Anthony Perkins) viettää rauhallista ja huomaamatonta elämää; päätyökseen hän ylläpitää motelliaan. Nuori Maureen (Diana Scarwid) karkotetaan nunnaluostarista, ja hän eksyy matkallaan, kunnes löytää tiensä Batesin motelliin. Norman näkee Maureenissa jotain tuttua, ja vanhat muistot alkavat herätä: Maureen muistuttaa hänen ensimmäisessä elokuvassa murhaamaansa Marionia.

Normanin käytös alkaa Maureeniin ihastumisen myötä muuttua levottomaksi, ja skitsofrenian oireet alkavat vaivata häntä entistä pahemmin. Normanin toinen persoona eli hänen äitinsä vaatii tappamaan Maureenin, mutta Norman itse käy sisäistä taistelua, jotta ei surmaisi tätä. Normanin skitsofreenisuus pääsee taas valloilleen, ja hän alkaa surmata motellin muita asukkaita. Motelliin työskentelemään tullut muusikonalku Duane (Jeff Fahey) huomaa Normanin teot ja uhkaa paljastaa hänet. Norman ja Duane joutuvat käsirysyyn ja Norman saa Duanen hengiltä, jonka jälkeen hän hävittää ruumiin.

Samoihin aikoihin utelias toimittaja Tracy Venable (Roberta Maxwell) saapuu kaupunkiin tutkimaan ja haastattelemaan Normania, koska uskoo hänen syyllistyneen aikaisempiin katoamisiin motellilla. Tracy kertoo Normanin menneisyydestä Maureenille, josta on tullut läheinen Normanin kanssa. Maureen säikähtää mutta uskoo, että Norman on muuttunut, ja hän palaa myöhemmin Normanin luo. Hänen kävellessään portaita yläkertaan Normanin äiti huutaa Normania, jolloin tämä työntää vahingossa Maureenin alas portaita, aiheuttaen tämän kuoleman. Norman on vihainen äidilleen. Myöhemmin Tracy saapuu motellille ja näkee Normanin "äidin" veitsi kädessä. Tracy yrittää puhua Normanille järkeä, mutta äiti käskee Normania surmaamaan Tracyn. Tämä saa kuitenkin Normanin viime hetkellä järkiinsä, jolloin Norman puukottaa palsamoidun äitinsä ruumiin ja surmaa hänet lopullisesti. Seriffi saapuu ja viedessään Normania autoon hän mainitsee, ettei Normania päästetä koskaan vapaaksi. Norman sanoo jo olevansa vapaa, sillä hän pääsi eroon äidistään. Kuitenkin, autossa hän ottaa esille talteen ottamansa äidin käden hivellen sitä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anthony Perkins  … Norman Bates  
 Diana Scarwid  … Maureen Coyle  
 Jeff Fahey  … Duane Duke  
 Roberta Maxwell  … Tracy Venable  
 Hugh Gillin  … Sheriffi John Hunt  
 Robert Alan Browne  … Ralph Statler  
 Lee Garlington  … Myrna  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen sanoo elokuvaa parodianmakuiseksi lämmittelyksi, jota kuitenkin katsoo sujuvasti. Hän antaa Psyko III:lle kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.