Sebastian Shaw

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sebastian Shaw
Henkilötiedot
Koko nimi Sebastian Lewis Shaw
Syntynyt29. toukokuuta 1905
Holt, Norfolk, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut23. joulukuuta 1994 (89 vuotta)
Brighton, East Sussex, Yhdistynyt kuningaskunta
Kansalaisuus  Yhdistynyt kuningaskunta
Puoliso Margaret Delamere (vih. 1929–56)
Lapset Drusilla Shaw
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sebastian Lewis Shaw (29. toukokuuta 1905 Holt, Norfolk23. joulukuuta 1994 Brighton) oli englantilainen näyttelijä, runoilija ja kirjailija. 65 vuotta kestäneen uransa aikana hän esiintyi kymmenissä näyttämöesityksissä ja yli 40 elokuva- ja televisiotuotannossa.

Shaw syntyi ja kasvoi Norfolkissa ja teki teatteridebyyttinsä kahdeksanvuotiaana Lontoossa. Hän opiskeli näyttelemistä Gresham’s Schoolissa ja Royal Academy of Dramatic Artissa. Vaikka hän työskenteli pääasiassa Lontoossa, hän teki Broadway-debyyttinsä vuonna 1929 Patrick Hamiltonin näytelmässä Rope.

Ensimmäinen elokuvaesiintyminen Shaw'lle oli vuoden 1930 elokuva Caste. Hän alkoi nopeasti sen jälkeen luoda itselleen mainetta elokuvapiireissä, vaikka onkin itse myöhemmin kuvannut nuoruuden suosiotaan vain ulkonäöstään johtuneeksi. Hän väitti kypsyneensä esiintyjänä vasta palattuaan palveluksestaan Britannian kuninkaallisissa ilmavoimissa toisessa maailmansodassa.

Shaw oli erityisen tunnettu rooleistaan Shakespeare-näytelmissä, joita pidettiin rohkeina ja aikaansa edellä olleina. Vuonna 1966 hän aloitti Royal Shakespeare Company -teatterissa, jossa esiintyi vuosikymmenien ajan. Shaw kirjoitti myös paljon runoja sekä romaanin The Christening vuonna 1975.

Shaw tunnetaan myös hänen lyhyestä roolistaan Jedin paluussa, alkuperäisen Tähtien sota -trilogian viimeisestä osassa, missä hän esitti kypärätöntä Anakin Skywalkeria ja tämän henkeä aivan elokuvan lopussa.

Shaw kuoli vuonna 1994 luonnollisista syistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]