Imperiumin marssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Säveltäjä John Williams

Imperiumin marssi (engl. Imperial March) eli Darth Vaderin teema (Darth Vader’s Theme) on elokuvasäveltäjä John Williamsin säveltämä musiikkikappale, joka esiintyy George Lucasin luomassa Tähtien sota -elokuvasarjassa. Se esiintyi ensimmäisen kerran ilmestymisjärjestyksessä toisessa ja aikajärjestyksessä viidennessä Tähtien sota -elokuvassa, vuonna 1980 julkaistussa Imperiumin vastaiskussa. Tähtien sodan suosion myötä Imperiumin marssista on muodostunut yksi elokuvamusiikin tunnetuimmista teemakappaleista.

Imperiumin marssi kuullaan Tähtien sota -elokuvissa yleensä kohtauksissa, joissa mainitaan tai esiintyy Darth Vader. Kappale kuullaan ensimmäisen kerran Imperiumin vastaiskun kohtauksessa, jossa katsojalle esitellään Darth Vaderin komentama keisarillinen avaruuslaivasto ja hänen lippulaivansa Executor. Myöhemmin Imperiumin marssi esiintyy elokuvassa useita kertoja, mukaan lukien Darth Vaderin ja Luke Skywalkerin välisen kaksintaistelun aikana. Kappale kuullaan myös Jedin paluussa, Pimeässä uhassa, Kloonien hyökkäyksessä ja Sithin kostossa. Elokuvissa kappaleesta kuullaan useita erilaisia variaatioita, joista tunnetuin on Galaktista Imperiumia edustava militaristinen ja wagneriaaninen fanfaari.

Koska Tähtien sodassa Imperiumin marssi liitetään Darth Vaderin ja pahuuden voimien läsnäoloon, populaarikulttuurissa kappaletta on toisinaan käytetty humoristisessa mielessä, esimerkiksi radiojuontaja Rush Limbaughilla on tapana soittaa Imperiumin marssia taustalla keskustellessaan Neuvostoliiton entisestä johtajasta Mihail Gorbatšovista. Toisena vastaavanlaisena esimerkkinä Imperiumin marssia on kuultu muutamissa Simpsonien kohtauksissa, joissa esiintyy miljardööri Charles Montgomery Burns.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]