Piirrä Muhammad -päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piirrä Muhammed -päivä (Everybody Draw Mohammed Day) oli 20. toukokuuta 2010 vietetty maailmanlaajuinen, lähinnä internetissä tapahtunut protesti islamisteja vastaan, jotka olivat uhkailleet väkivallalla profeetta Muhammadista pilakuvia tehneitä henkilöitä. Protestin tarkoituksena on, että jokainen protestoija piirtää itse Muhammedin kannanottona "sananvapauden rajoituspyrkimyksiä kohtaan".

Protesti alkoi vastalauseena, kun Comedy Central päätti Revolution Muslims-järjestöltä saamiensa tappouhkausten pelossa sensuroida South Park-animaatiosarjan 201-jaksoa, jossa profeetta Muhammad esiintyi. Kaikki "Muhammad"-sanat ja lopun puheenvuoro sananvapauden puolesta piipattiin yli, sekä Muhammadin hahmo peitettiin sensuroitu-palkilla. Revolution Muslims-järjestö oli ilmoittanut uhkauksessaan, että Parker ja Stone saattavat kohdata saman kohtalon kuin Theo van Gogh, hollantilainen elokuvaohjaaja, jonka ääri-islamistit murhasivat hänen kuvaamansa dokumentin takia. Verkkosivuston pitäjät myöhemmin kiistivät, että kyse olisi ollut uhkauksista, vaikkakin ne laajalti ymmärrettiin sellaisiksi.

Yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija Molly Norris piirsi kuvan vastauksena internetissä liikkuneita tappouhkauksia kohtaan, jotka oli osoitettu South Parkiin Muhammadin piirtäneitä Trey Parkeria ja Matt Stonea kohtaan. Kuvalliset esitykset Muhammedista ovat nimenomaisesti kiellettyjä joidenkin hadithien mukaan, joskaan tätä kieltoa ei ole todettu Koraanissa[1] [2]. Norris on sanonut, että jos miljoonat ihmiset piirtävät kuvia Muhammadista, islamilaiset terroristit eivät ole kykeneviä murhaamaan heitä kaikkia, jolloin uhkaukset muuttuvat epärealistisiksi. Viikon sisällä Norrisin ajatus sai julkisuutta Facebookissa, tuli lukuisten bloggaajien tukemaksi ja sai näkyvyyttä merkittävien yhdysvaltalaisten sanomalehtien blogisivustoilla. Myöhemmin Norris irtaantui protestiryhmästä, koska vastaukset hänen ideaansa kasvoivat määrältään uuvuttavan suuriksi mutta myös koska hän pelkäsi itselleen tapahtuvan jotain ikävää.[3] Muut toimijat ovat jatkaneet ryhmän toimintaa, ja siinä on nyt noin 100 000 jäsentä.

Reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Protestipäivän seurauksena Pakistan esti kansalaisiltaan pääsyn Facebookiin ja maassa järjestettiin mielenosoituksia Facebook-palvelua vastaan. [4]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piirrä Muhammad -päivä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]