Team America – maailman poliisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Team America – maailman poliisi
Team America: World Police
Ohjaaja Trey Parker
Käsikirjoittaja Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady
Tuottaja Trey Parker
Matt Stone
Scott Rudin
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Tom Vogt
Pääosat Trey Parker,
Matt Stone,
Kristen Miller,
Masasa,
Daran Norris,
Phil Hendrie,
Maurice LaMarche,
Jeremy Shada,
Fred Tatasciore
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 2004
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Team America – maailman poliisi on Trey Parkerin ja Matt Stonen käsikirjoittama ja Trey Parkerin ohjaama supermarionaatioelokuva, joka jäljittelee toteutustavaltaan 1960-luvun televisiosarjaa Myrskylinnut.

Elokuva on muodoltaan satiiri, jossa pilkataan terrorisminvastaisesta sodasta käytyä keskustelua Yhdysvalloissa. Muun muassa elokuvaohjaaja Michael Moore esitetään kommunistisena itsemurhaterroristina, näyttelijä Sean Penn typeränä valehtelijana, IAEA:n tarkastaja Hans Blix hampaattomana ydinasetarkastajana ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-Il yksinäisenä raakalaisena. Sean Penn lähetti valituskirjeen Stonelle ja Parkerille elokuvan hänestä antaman kuvan vuoksi. Ainoat julkkisvieraat, jotka olivat tyytyväisiä omaan rooliinsa, olivat Matt Damon ja George Clooney. Matt Damon esitetään elokuvassa vammaisena, joka osaa sanoa vain oman nimensä. Syy tähän oli nuken valussa sattunut vahinko, jonka seurauksena Damonin pää jäi vähän vinoksi. Damonin hahmo on selvästi saanut vaikutteita South Park -sarjan Timmystä. George Clooney on julkisesti pitänyt hyvänä sitä, että amerikkalaisia julkkiksia kritisoidaan.lähde? George Clooney on ollut jo aikaisemmin mukana Trey Parkerin ja Matt Stonen South Park -sarjassa, jossa hän on näytellyt homokoira Sparkyn ääntä.

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Team American kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[1]

  1. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]