Sean Penn

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sean Penn
Sean Penn vuonna 2008.
Sean Penn vuonna 2008.
Syntymäaika 17. elokuuta 1960 (ikä 54)
Syntymäpaikka Los Angelesin piirikunta, Kalifornia, Yhdysvallat
Oikea nimi Sean Justin Penn
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Menneisyyden ote
Milk
Sweet and Lowdown
Minä olen Sam
Puoliso Madonna (1985–1989)
Robin Wright (1996–2010)
Aiheesta muualla
IMDb
Palkinnot

Parhaan miespääosan Oscar
2003 Menneisyyden ote
2008 Milk

Ehdokkuudet

Parhaan miespääosan Oscar
1999 Sweet and Lowdown
2001 Minä olen Sam

Sean Justin Penn (s. 17. elokuuta 1960) on yhdysvaltalainen kahdesti Oscar-palkittu näyttelijä ja elokuvaohjaaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sean Penn yhdessä vaimonsa Robin Wright Pennin kanssa vuonna 2006.

Penn aloitti elokuvauransa 1980-luvun alussa. Hän on näytellyt yli 40 elokuvassa ja voittanut parhaan miespääosan Oscar-palkinnon kaksi kertaa. Ensimmäisen palkinnon hän sai roolisuorituksestaan Clint Eastwoodin ohjaamassa elokuvassa Menneisyyden ote, jossa hän esittää Jimmy Markumia. Helmikuussa 2009 hän voitti toisen pääosa-Oscarinsa elokuvasta Milk, jossa hän esittää homoaktivisti Harvey Milkia.

Hän on ollut myös kolme muuta kertaa ehdolla pääosa-Oscarin saajaksi, elokuvista Minä olen Sam (roolina tyttärensä huoltajuudesta kamppaileva kehitysvammainen isä Sam Dawson), Kuolemaantuomittu (roolina kuolemaantuomittu vanki Matthew Poncelet) ja Sweet and Lowdown (roolina ylimielinen, alkoholisoitunut jazzmuusikko Emmett Ray).

Muista elokuvapalkinnoista Penn on voittanut muun muassa Hopeisen karhun Berliinin elokuvajuhlilta (elokuvasta Kuolemaantuomittu), parhaan miesnäyttelijän Prix d'interprétation masculine -palkinnon Cannesin elokuvajuhlilta (elokuvasta She's So Lovely) ja Golden Globen kategoriassa paras miespääosa draamaelokuvassa (elokuvasta Menneisyyden ote).

Vuonna 1991 Penn teki debyyttinsä ohjaajana elokuvalla The Indian Runner, joka perustuu Bruce Springsteenin kappaleeseen "Highway Patrolman". Myöhemmin hän on ohjannut kolme pitkää elokuvaa. Elokuvien Emily on poissa ja Kunniasanalla, joista ensiksi mainittu ilmestyi vuonna 1995 ja jälkimmäinen vuonna 2001, pääosaa esittää Jack Nicholson. Tositapahtumiin perustuvan vuoden 2007 elokuvan Erämaan armoille pääosassa on Emile Hirsch, joka esittää vaeltaja Christopher McCandlessia. Penn osallistui myös episodielokuvan 11'09"01 tekoon. Elokuva koostuu yhdestätoista eri ohjaajien lyhytelokuvasta, jotka käsittelevät syyskuun 11. päivän terrori-iskuja.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Penn on ollut kahdesti naimisissa. Vuonna 1985 solmittu avioliitto poplaulaja Madonnan kanssa päättyi eroon vuonna 1989. Vuonna 1996 Penn meni naimisiin Robin Wrightin kanssa. Heillä on kaksi lasta, tytär Dylan Frances (s. 1991) poika Hopper Jack (s. 1993). Penn ja Wright ilmoittivat joulukuussa 2007 eroavansa[1], mutta he peruivat avioerohakemuksensa huhtikuussa 2008.[2] Penn haki asumuseroa vaimostaan huhtikuussa 2009[3], mutta veti hakemuksen takaisin kolme viikkoa myöhemmin.[4] Elokuussa 2009 Wright haki jälleen avioeroa. [5]

Sean Penn on ottanut aktiivisesti kantaa ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin. Hän on muun muassa kritisoinut vahvasti Irakin sotaa. Penniä on myös hyvin usein pilkattu liberaaleista huomautuksistaan, ja tämä nähdään erityisesti elokuvassa Team America – maailman poliisi, jossa Hollywoodin liberaaleja satirisoidaan antiamerikkalaisiksi hyväuskoisiksi hölmöiksi.

Sean Pennin pikkuveli oli lähinnä Reservoir Dogs -elokuvasta tunnettu näyttelijä Chris Penn, joka kuoli sydänlaajentumaan tammikuussa 2006. Isoveli Michael Penn on laulaja-lauluntekijä. Heidän äitinsä on näyttelijä Eileen Ryan ja heidän isänsä oli vuonna 1998 menehtynyt näyttelijä ja ohjaaja Leo Penn.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. White, Nicolas: Sean Penn and Robin Wright Divorcing People.com. 28. joulukuuta 2007.
  2. Myllymäki, Marika: Sean Penn ei eroakaan iltasanomat.fi. 10. huhtikuuta 2008.
  3. Laudadio, Marisa; Lee, Ken: Sean Penn Files for Legal Separation people.com. 29. huhtikuuta 2009.
  4. Sean Penn veti erohakemuksen taas takaisin iltalehti.fi. 22. toukokuuta 2009.
  5. INSIDE STORY: Sean Penn & Robin Wright's Rocky RelationshipPeople.com, 22. elokuuta 2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sean Penn.