Luettelo South Parkin sivuhahmoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo televisiosarja South Parkin sivuhahmoista. Päähahmot ovat neljä ala-astetta käyvää lasta. Usein mukaan lasketaan myös viides eli Butters. Muiden, sarjan mytologiaan kuuluvien ihmishahmojen, lisäksi sarjassa "vierailee" lukuisia julkisuuden henkilöitä. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta "vierailijat" eivät ääninäyttele vaan ne ovat vakionäyttelijöiden esittämiä karikatyyrejä.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Stanley "Stan" Marsh
Pääartikkeli: Kyle Broflovski
Pääartikkeli: Eric Theodore Cartman
Pääartikkeli: Leopold "Butters" Stotch

South Parkin ala-aste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wendy Testaburger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wendy Testaburger (äänenä April Stewart) on 10-vuotias, South Parkin koulun oppilas sekä eräs sarjan tärkeimpiä naishahmoja. Wendy käyttää purppuraa takkia, keltaisia housuja sekä vaaleanpunaista baskeria. Wendy on/off-seurustelee Stanin kanssa, mutta on ihastunut useampaan muuhun poikaan sarjan aikana sekä ollut yhdessä myös Tokenin kanssa. Wendy on kaveriporukkansa "pomo", ja hänellä on hyvin samanlainen rooli kuin Stanilla. Hän on hyvin tempperamenttinen, yleissivistynyt ja aikaansaava lapsi, joka on jopa mukiloinut Cartmanin henkihieveriin seisoessaan mielipiteidensä takana.

Barbara Stevens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbara ”Bebe” Stevens (äänenä Jennifer Howell) on 10-vuotias, Wendy Testaburgerin paras ystävä ja yksi koulun oppilaista. Bebellä on vaaleat hiukset.

Clyde Donovan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clyde Donovan (äänenä Trey Parker) on sarjassa usein koulunsa "toiseksi lihavin" poika heti Cartmanin jälkeen. Hän on ollut usein Craigin ja Token Blackin ystävä. Häntä on myös pidetty koulun tyttöjen mielestä "söpöimpänä poikana".

Craig Tucker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Craig Tucker[1] (äänenä Trey Parker) on yksi koulun oppilaista. Kyyninen, ja sarjan alkuaikoina paljon keskisormeaan näytellyt Craig pitää päällänsä usein sinistä pipoa ja sinistä takkia. Hän on samalla luokalla kuin Stan, Kyle, Cartman ja Kenny. Craig joutuu koulussa tiuhaan tahtiin koulukuraattori Mackeyn puhutteluun keskisormen näyttämisen takia, tapa joka lienee perua hänen vanhemmiltaan. Hänet näkee usein Token Blackin ja Clyden kanssa. Craigilla on mustat hiukset. Craig on avoimesti homoseksuaali, ja hän on seurustellut Tweekin kanssa.

James Valmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jameslähde? ”Jimmy” Valmer (aikaisemmin myös sukunimellä Swanson, äänenä Trey Parker) on CP-vammainen oppilas, joka kulkee kainalokepeillä ja kärsii änkytyksestä. Jimmyn hiukset ovat ruskeat. Ensimmäisen kerran hän esiintyi 5. tuotantokauden jaksossa "Cripple Fight". Jimmy on katkera kehitysvammaisuudestaan, sillä hän uskoo sen olevan vanhemmille osoitettu kosto siitä hyvästä, että nämä itse nauroivat nuoruudessaan kehitysvammaisille. Jimmy on myös stand up -koomikko, jonka pitämiin iltoihin osallistuu lähinnä Butters, koska muut lapset unohtavat ne aina. Jimmy on osallistunut myös lasten paralympialaisiin, joissa hän oli kisojen menestynein urheilija käytettyään steroideja, liittynyt vahingossa katujengiin ja kertonut käyttäneensä ekstaasia. Jimmy on myös seurustellut, mutta suhde päättyi kun hän hakkasi tyttöystävänsä steroideista aiheutuneen aggressiokohtauksen aikana. Jimmy on kärsinyt erektio-ongelmista ja sen takia maksanut prostituoidulle, tehden hänestä luokkansa ensimmäisen neitsyytensä menettäneen.

Pip Pirrup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philip ”Pip” Pirrup (äänenä Matt Stone) on Englannista kotoisin oleva poika, joka on tuntemattomasta syystä luokkansa vihatuin oppilas. Hän on kuitenkin ollut jaksossa "Two Guys Naked in a Hot Tub" Buttersin ja Dougien ystävä. Hänellä on vaaleat hiukset. Pip on pääosassa jaksossa "Pip", joka on pastissi Charles Dickensin kirjasta Loistava tulevaisuus. Pip kuoli jaksossa "201" Barbra Streisandin astuessa hänen päälleen.

Timmy Burch[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timmy Burch on pyörätuolissa istuva kehitysvammainen oppilas, joka ei osaa tehdä juuri muuta kuin sanoa oman etunimensä. Eräässä jaksossa South Parkin pappi saarnasi, että kehitysvammaiset joutuisivat kadotukseen, minkä takia ala-asteen oppilaat olivat huolissaan Timmyn kohtalosta. Timmylla on ollut eräässä jaksossa kehitysvammainen kalkkuna nimeltä Gobbles, jonka nimen Timmy myös osasi. Timmy joutui sattumalta bändiin nimeltä Lords of the Underworld (suom. Manalan ruhtinaat). Phil Collins yritti hajottaa bändin, sillä tämä joutui olemaan heidän lämmittelijäesiintyjänään. Timmy laulaa esiintymisestä toisen lentäväksi lauseeksi muodostuneen hokemansa, "elän valheessa" ("I live in a lie").

Token Black[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Token Black on eräs South Parkin harvoja afroamerikkalaisia asukkaita. Hänen perheensä on kaupungin rikkaampia josta muut ovat jatkuvasti kateellisia Tokenille, mutta hän liikkuu siitä huolimatta koulun suosituimmissa porukoissa. Token on kuulunut Cartmanin perustamaan, platinalevyn myyneeseen yhtyeeseen Faith+1. Cartman otti Tokenin yhtyeeseen, sillä tämän mukaan kaikki tummaihoiset ovat luonnostaan ammattibasisteja. Hän seurustellut Wendy Testaburgerin kanssa sen jälkeen kun tämä jätti Stanin. Tokenin nimi on eräänlainen vitsi siitä, että hän on "kiintiötummaihoinen" sarjassa lasten keskuudessa.

Tweek Tweak[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tweek Tweak on kofeiiniaddiktoitunut, alituisesti säpsähtelevä lapsi. Hän puhuu korkealla ja hieman narisevalla äänellä. Hänen vanhempansa omistavat kahvikaupan. Tweek huudahtelee sanoja ja lauseita säpsähtelyn lomassa. Tweekillä myös kasvojen lihakset nykivät pakonomaisesti. Tweek on avoimesti homoseksuaali.

Ike Broflovski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ike Broflovski, oikealta nimeltään Peter Gintz, on Kyle Broflovskin Kanadasta adoptoitu veli. Ike puhuu tavallisen vauvan tapaan, mutta on saanut hetkellisesti äänenmurroksen. Ensimmäisillä kausilla Kyle potki Ikeä ikkunoista läpi, mutta sittemmin vakiovitsi on jäänyt taakse.

Shelly Marsh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shelly Marsh on Stanin 13-vuotias isosisko. Tällä on hammasraudat, jonka takia Shelly erittää paljon sylkeä puhuessaan ja puhe on hieman epäselvää. Shelly on lähes aina erittäin aggressiivinen, ja pahoinpitelee toisinaan jopa Stania.

DogPoo Petuski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DogPoo Petuski, yleensä vain Dog Poo, on koulun oppilas. Hän on jatkuvasti lian peitossa.

Scott Malkinson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scott Malkinson on koulun oppilas. Hänellä on ässävika, sekä hän kärsii diabeteksesta. Cartman kuittailee Scottille jatkuvasti tämän ongelmista.

Dougie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dougie O'Connell on Buttersin alter egon, Professori Kaaoksen, apuri. Hän yleensä torppaa Buttersin ideat maailmanvalloituksesta, rationaalisemmalla ajattelullaan. Dougieta ei yleensä nähdä sarjassa kuin Professori Kaaoksen parissa.

Goottilapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goottilapset (engl. Goth Kids) ovat Henrietta Bigglen, Pete Thelmanin, George ”Firkle” Smithin ja Michaelin muodostama nelikko. He viihtyvät usein koulun ulkopuolella, pois muiden lasten silmistä polttaen tupakkaa sekä keskustellen ankeaan sävyyn siitä, mikä heitä satuttaa. Heistä Michael on vanhin, ja Firkle nuorin. Goottilapset eivät pidä siitä, jos heitä sanotaan ”emoiksi”.

Scott Tenorman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scott Tenorman on kahdeksasluokkalainen poika, jonka vanhemmat Cartman tapatti ja syötti heidän pojalleen. Hän on myös Cartmanin, aluksi tämän tietämättä, velipuoli.

Aikuiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Randy Marsh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Randy Marsh on Stanin ja Shelleyn isä, sekä Sharonin vaimo. Randy on 45-vuotias geologi, joka usein aiheuttaa päänvaivaa eri tempauksillaan eritoten vaimolleen Sharonille. Randy on muun muassa hankkinut syövän vain saadakseen lääkitykseen käytettävää kannabista. Sarjan uusimmilla kausilla Randy ostaa Tegridy-farmin, jossa hän kasvattaa itse kannabista. Sarjan alkuaikoina taka-alalla pysytellyt Randy on noussut erääksi tärkeimmistä hahmoista poikanelikon ja Buttersin ohella.

Big Gay Al[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Big Gay Al on yksi South Parkin homoseksuaalisista hahmoista. Tällä oli isompi rooli sarjan alkuaikoina, mutta on esiintynyt harvakseltaan myös tuoreemmissa jaksoissa. Naimisissa Herra Orjan kanssa.

Chef[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jerome ”Chef” McElroy, tunnetaan paremmin nimellä Chef, oli ala-asteen ruokalan kokki. Sarjan päähahmonelikko kysyi tältä aina jotakin ruokajonossa, joka muodostui erääksi lentäväksi lauseeksi sarjassa. Chef aivopestiin pedofiliaan 10. kaudella, ja samalla kaudella tämä myös kuoli. Tämä herätettiin henkiin "Darth Chefiä", jota ei kuitenkaan introa lukuun ottamatta olla nähty missään jaksossa.

Stephen ja Linda Stotch[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stephen (sarjan alkuaikoina hänet tunnettiin nimellä Chris) ja Linda Stotch ovat Buttersin vanhemmat. He ovat tunnettuja lapsensa aiheettomasta kurituksesta ja kotiarestin antamisesta tarpeettomista syistä. Butters toisinaan joutuu myös kutsumaan isäänsä nimellä ”herra”.

Gerald ja Sheila Broflovski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerald ja Sheila Broflovski ovat Kylen vanhemmat.

Sharon Marsh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sharon Marsh on Randyn aviovaimo, sekä Stanin ja Shelleyn äiti. Toimii niin ikään järjen äänenä toisinaan lapsellisesti käyttäytyvälleen miehelleen.

Marvin Marsh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvin Marsh on Stanin 104-vuotias pyörätuolissa istuva isoisä. Hän kutsuu Stania jatkuvasti nimellä ”Billy”.

Stuart ja Carol McCormick[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stuart ja Carol McCormick ovat Kennyn vanhemmat.

Liane Cartman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liane Cartman on Ericin äiti.

Rouva Victoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rouva Victoria on koulun rehtori. Erotettiin kaudella 19, jonka jälkeen rehtorina jatkoi PC Principal.

Herbert Garrison[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herbert Garrison on poikien homoseksuaali opettaja. Hän kävi 9. kaudella sukupuolenkorjausleikkauksessa ja vaihtoi nimensä Janet Garrisoniksi. Oli lesbo, mutta vaihtoi sukupuolensa mieheksi jälleen 12. kaudella. Ryhtyy myöhemmin Yhdysvaltain presidentiksi, mutta palaa lopulta takaisin koulun opettajaksi. Garrisonilla oli sarjan alkuaikoina käsinukke nimeltä Herra Hattu (engl. Mr. Hat), mutta on sittemmin luopunut tästä.

Herra Mackey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Mackey on South Parkin ala-asteen koulukuraattori. Tällä on suurikokoinen pää, hento ruumiinrakenne sekä silmälasit. Mackey tunnetaan eritoten lausahduksestaan m'kay, jonka hän sanoo lähes jokaisen lauseensa loppuun.

PC Principal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PC Principal on koulun rehtori kaudesta 19 lähtien. Hän on lähes jatkuvasti aggressiivinen, aurinkolaseja käyttävä mies joka pyrkii olemaan poliittisesti korrekti tilanteessa kuin tilanteessa. PC Principal ei pelkää käyttää väkivaltaa, mikäli tämän ympäristössä ilmenee esimerkiksi rasismia.

Strong Woman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strong Woman on koulun vararehtori. Hän on parisuhteessa PC Principalin kanssa, mikä on jokaisen southparkilaisen mielestä väärin. Heillä on lapsia, jotka tunnetaan nimellä PC Babies.

Terrance ja Phillip[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terrance Henry Stoot ja Phillip Niles Argyle ovat kanadalaisia näyttelijöitä. Terrance on kotoisin Montrealista ja Phillip Torontosta. He ovat erittäin rivosuisia, viljelevät pieruhuumoria ja heidän kiroilunsa sekä hävyttömät lausahduksensa vaikuttivat Cartmaniin, Staniin, Kyleen ja Kennyyn elokuvassa South Park: Isompi, pidempi ja leikkaamaton. Hahmot esiintyivät ensimmäistä kertaa South Park -jaksossa "Death" (S01E06). Terrancen ääninäyttelijänä toimii Matt Stone ja Phillipin äänenä on Trey Parker.

Muita hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Herra Oksa (engl. Mr. Twig), Garrisonin toinen käsinukke, joka näkyi muutamaan otteeseen toisella tuotantokaudella.
  • Herra Orja (engl. Mr. Slave), Garrisonin entinen poikaystävä
  • Veronica Crabtree, koulubussin kuljettaja, joka kuoli 8. kauden jaksossa "Cartman's incredible Gift"
  • Jimbo Kern, Stan Marshin setä
  • Ned Gerblansky, Jimbon yksikätinen ystävä, joutuu käyttämään äänigeneraattoria (voice box) äänenmenetyksen takia

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Towelie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Towelie-hahmo polttaa marihuanaa bongista.

Towelie (suom. Pyyhis, DVD-julkaisuissa Toweliesta käytettiin suomennosta Pyyheliina) on jatkuvasti kannabista käyttävä, elävä pyyhe. Hahmo esiintyy ensimmäisen kerran jaksossa "Towelie" (S05E08). Stone ja Parker loivat Towelie-hahmon havaittuaan hahmojensa tulleen raskaasti oheistuotteistetuksi ja hyväksikäytetyiksi. He suunnittelivat Towelien tarkoituksella kevyeksi kaksiulotteiseksi hahmoksi, jonka ainoa tarkoitus on "suoltaan tarttuvia lauseita ja markkinoida hitosti jotain".[2] "Towelie"-jaksossa esitetään myös vale-Towelie-pyyhe -mainos.

Saddam Hussein[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saddam Hussein on sarjan vakituisia konnia. Hän on mielipuolinen hahmo. Ensimmäisen kerran hänet nähtiin 2. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa "Uhka kaukaa", jossa Irakia hallinnut Saddam yritti valloittaa Kanadan, mutta epäonnistui Terrancen ja Philipin ansiosta. Tämän jälkeen villisiat tappoivat Saddamin, joka on sen jälkeen oleillut Helvetissä Saatanan poikaystävänä. Elokuvassa South Park: Isompi, pidempi ja leikkaamaton Saddam oli koko elokuvan pääkonna, joka yritti valloittaa maailman Saatanan avustuksella, mutta epäonnistui Saatanan tajuttua tehneensä virheen ja tappoi Saddamin uudestaan. Saddam palasi myöhemmin vielä kerran uudestaan yrittämään Kanadan valloittamista, mutta epäonnistui tällä kertaa Stanin, Kylen, Kennyn ja Cartmanin paljastettua hänet.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FanFiction.Net - Craig Tucker You Rule
  2. VH1, VH1 Goes Inside -televisiosarjan jakso South Park. 17.10.2003