Jack O’Neill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack O'Neill
Jack O'Neill (Richard Dean Anderson)
Jack O'Neill (Richard Dean Anderson)
Ensiesiintyminen Tähtiportti-elokuva
Näyttelijä (elokuva) Kurt Russell
Näyttelijä (TV) Richard Dean Anderson
Henkilötiedot
Rotu tau'ri (Maan ihminen)
Sukupuoli mies
Hiusten väri ruskeat / harmaat
Silmien väri ruskeat
Arvo eversti / kenraaliluutnantti
Syntymäpaikka Chicago, USA
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jonathan "Jack" O'Neill on Richard Dean Andersonin esittämä kuvitteellinen hahmo TV-sarjassa Tähtiportti (engl. Stargate SG-1). O'Neillin hahmo tavattiin Kurt Russellin esittämänä jo Tähtiportti-elokuvassa, jossa hänen sukunimensä on O'Neil. O'Neill on sotilas ja arvoltaan ilmavoimien kenraaliluutnantti ja salaisen Yhdysvaltain hallinnon haaran, Homeworld Commandin komentaja. Sarjan alussa eversti O'Neill johtaa TP-1-ryhmää tehtäviin Tähtiportin läpi. Hänen ryhmäänsä kuuluvat majuri Samantha Carter, tohtori Daniel Jackson ja jaffa Teal'c. Myöhemmin hän ylenee SGC:n (Stargate Command, Tähtiporttitukikohta) päälliköksi. Vielä myöhemmin hän ylenee kenraalimajuriksi, jättää TP-1:n ja siirtyy töihin Pentagoniin yleten lopulta kenraaliluutnantiksi.

Tähtiportti-sarjassa Jack on kuollut useasti, mutta hänet on aina saatu elvytettyä. Lisäksi hän on joutunut useiden muukalaislaitteiden vaikutuksen alaiseksi. O'Neill nauttii suurta arvostusta avaruusrotu asgardien keskuudessa. Asgardit mm. nimesivät teknologisesti edistyneimmän, replikaattoreita vastaan kehitetyn aluksensa Jack O'Neilliksi.

Jackin aiemmasta sotilasurasta tiedetään melko vähän, mutta ainakin hän on osallistunut "black ops" -tyylisiin salaisiin tehtäviin esimerkiksi entisessä Itä-Saksassa (jaksossa The Gamekeeper Jack joutuu läpikäymään toveriensa kuolemaan johtanutta tehtävää yhä uudelleen ja uudelleen).

O'Neill on omalaatuinen monessa mielessä. Hänen sarkastiset huomautuksensa tuovat oman tunnelmansa sarjaan. Hän ei ole ryhmän aivot, mutta hänen sotilaskokemuksensa, vaistonsa ja skeptisyytensä ovat pelastaneet ryhmän ja maapallon moneen kertaan. Jackin viiltävä huumori jakaa ihmiset kahtia; sitä joko vihaa tai rakastaa. Jack O'Neillin hahmo esiintyy kahdessa Tähtiportti-sarjan 10. tuotantokauden jaksossa, kolmessa Stargate Atlantis -sarjan jaksossa sekä neljässä Stargate Universe -sarjan jaksossa, joka alkoi 2. lokakuuta 2009.

O'Neill johti alun perin ryhmän tähtiportin läpi Abydokselle poikansa Charlien kuoleman jälkeen, mutta rikkoi lopulta hänelle annetun määräyksen tuhota Abydoksen portti ja tuhosi sen sijaan pommilla Abydosta johtavan "jumalan", goa'uld Ra:n. Vuotta myöhemmin hän joutui hakemaan Daniel Jacksonin pois Abydokselta pienen ryhmän kanssa, koska Maahan oli hyökätty ja hyökkäyksen uskottiin olleen Ra'n johtama.

TP-1:n ensimmäinen tehtävä oli mennä Chulak-planeetalle pelastamaan Apophiksen kaappaamat ihmiset. He eivät saaneet kaikkia pelastettua, mutta Apophiksen oikea käsi Teal'c liittyi heidän taisteluunsa goa'uldeja vastaan. Siitä lähtien TP-1 on jatkanut taisteluaan monen vuoden ajan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]