Vala Mal Doran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vala Mal Doran
Ensiesiintyminen Prometheus Unbound
Näyttelijä (elokuva) ei esiinny
Näyttelijä (TV) Claudia Black
Henkilötiedot
Rotu ihminen
Sukupuoli nainen
Hiusten väri mustat
Silmien väri siniset
Arvo TP-1:n jäsen

Vala Mal Doran on kuvitteellinen henkilö televisiosarjassa Tähtiportti. Häntä esittää Claudia Black. Vala esiintyi sarjassa satunnaisesti kahdeksannella ja yhdeksännellä tuotantokaudella ja liittyi pysyvästi sarjaan kymmenennellä tuotantokaudella.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vala on alun perin ympäri galaksia tunnettu varas, joka käyttää viettelystaitojaan saadakseen haluamansa. Hän on entinen isäntä goa'uld Qeteshille. Tutustuessaan TP-1:een hän väittää, että tok'rat lopulta järjestivät kapinan häntä vastaan ja poistivat hänen symbioottinsa. Vala kertoo myös, että tok'rat unohtivat kertoa Qeteshin orjuuttamille kyläläisille, että heitä kaltoin kohdellut henkilö ei ollut Vala itse vaan häntä ohjannut goa'uld. Tämän seurauksena Valan symbiootin poiston jälkeen kyläläiset kivittivät hänet luullen häntä Qeteshiksi. Tok'rat luultavasti pelastivat Valan kuolemalta ja hoitivat hänet kuntoon. Seurauksena tästä Valalla on naqahdahia veressään, ja hän voi käyttää goa'uldien teknologiaa kuten esimerkiksi näiden parannuslaitetta. Lisäksi huijariluonteestaan huolimatta - ja sen vuoksi - hän pystyy auttamaan SGC:n henkilökuntaa monissa vaikeissa tilanteissa.

Ei ole varmaa, kuinka kauan Vala oli isäntänä. Se, että kyläläiset tunnistivat Valan ennen kuin hänet otettiin isännäksi, osoittaisi että hänen isännäksi ottamisestaan ei ole kulunut kovin pitkä aika. Tämän vuoksi hän on myös suurin piirtein niin vanha kuin näyttää ulkoisestikin olevan, mikä on poikkeavaa verrattuna muihin goa'uldeihin, joiden isännät voivat olla tuhansia vuosia vanhoja.

Vala Mal Doran tapaa Daniel Jacksonin yrittäessään kaapata tau'rien Prometheus-avaruusaluksen itselleen, ja heidän välilleen syntyy eräänlainen viha-rakkaus-suhde. Yhdeksännen tuotantokauden alussa Vala on jonkin aikaa TP-1:n matkassa laitettuaan Danielin ranteeseen rannekkeen, joka estää heitä poistumasta toistensa lähettyviltä pyörtymisen tai lopulta kuoleman uhalla. Myöhemmin Vala estää uhrautuvasti orien yrityksen tunkeutua Linnunrata-galaksiin supertähtiportin kautta, ja joutuu tällöin vahingossa orien kotigalaksiin. Siellä hän sopeutuu uskonnolliseen kyläyhteisöön, kunnes huomaa olevansa raskaana ilman hedelmöitystä. Välttyäkseen kyläläisten rangaistukselta aviottoman lapsen takia hänen on mentävä naimisiin paikallisen Tomin-nimisen miehen kanssa, joka on sokean uskovainen ja aikoo taistella orien puolella tulevassa sodassa Linnunradalla. Vala saa otettua muinaisten kommunikointilaitteella yhteyttä SGC:hen ja kertoo, että orit ovat hyökkäämässä heidän galaksiinsa. Hän kertoo myös olevansa raskaana kantaen orien lasta. Kymmenennellä tuotantokaudella Vala liittyy pysyvästi TP-1:een. Hänellä on taitoja, tietoja ja yhteyksiä, joita SGC:llä ei ole. Hän on myös synnyttänyt Oricin, Adrian.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.