Richard Dean Anderson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1950 syntynyttä näyttelijää. Vuonna 1926 syntyneestä näyttelijästä kertoo artikkeli Richard Anderson.
Richard Dean Anderson
Richard Dean Anderson vuonna 2012.
Richard Dean Anderson vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt23. tammikuuta 1950 (ikä 74)
Minneapolis, Minnesota, Yhdysvallat
Näyttelijä
Merkittävät roolit Angus MacGyver
(Ihmemies MacGyver)
Jack O'Neill
(Tähtiportti)
Aiheesta muualla
www.rdanderson.com
IMDb
Elonet

Richard Dean Anderson (s. 23. tammikuuta 1950 Minneapolis, Minnesota[1]) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten päärooleista televisiosarjoissa Ihmemies MacGyver ja Tähtiportti.

Anderson syntyi vuonna 1950 Minneapolisissa, Minnesotan osavaltiossa. Hänen isänsä oli opettaja ja äitinsä taiteilija. Hänellä on suomalaisia sukujuuria. Andersonin isoisän isä oli Johannes "John" Anderson Skrifvars, joka syntyi vuonna 1860 Munsalassa Pohjanmaalla. Andersonin isoisän äiti oli Sofia Jakobsdotter Böös, joka syntyi vuonna 1860 Jepualla Pohjanmaalla. Andersonilla on edelleen sukulaisia Suomessa.[2]

Kouluaikoina hän haaveili ammattilaisjääkiekkoilijan urasta, kunnes mursi kätensä kahdessa tapaturmassa. High schoolin jälkeen Anderson opiskeli teatteria St. Cloud State Collegessa ja Ohion yliopistossa, mutta jätti tutkintonsa kesken. Hänen tiensä vei New Yorkin ja San Franciscon kautta Los Angelesiin.[1] Siellä hän työskenteli katukoomikkona, jonglöörinä ja laulajana. Marineland Pacificissa hän työskenteli merinisäkäsesityksissä. Lisäksi hän esiintyi teatterilavalla Pilgrimage Live Theatressa.

Vuonna 1976 Anderson sai roolin tohtori Jeff Webberinä saippuasarjassa General Hospital. Andersonin hahmosta tuli pian suosittu, ja se antoi lähtölaukauksen hänen televisiouralleen. Tämän jälkeen Anderson tähditti monia televisiosarjoja, kuten Seven Brides for Seven Brothers ja Emerald Point.

Vuonna 1985 Anderson valittiin päärooliin sarjassa Ihmemies, jossa hän esitti MacGyveriä, teeskentelemätöntä sankaria. Rooli teki Andersonista kansainvälisesti tunnetun. Andersonista miellyttävin televisioprojekti oli näytellä kriitikoiden palkitsemassa sarjassa Legend, joka oli 1800-luvulle sijoittuva omaperäinen science fiction -henkinen lännensarja. Se oli kolmas Andersonin ja Michael Greenburgin perustaman yhtiön, Gekko Film Corp:n, tuottama sarja. Aiemmat olivat Ihmemies MacGyverin TV-elokuvat Lost Treasure of Atlantis vuonna 1993 ja Trail to Doomsday vuonna 1994. Anderson näytteli kahdeksan ensimmäisen kauden ajan pääosaa sarjassa Tähtiportti. Kahdessa viimeisessä tuotantokaudessa hänet nähtiin vain vierailevana tähtenä. Hän vieraili myös sarjoissa Stargate Atlantis ja Stargate Universe.

Televisiosarjojen lisäksi Anderson on näytellyt useissa televisioelokuvissa, kuten Ordinary Heroes (TV-elokuvadebyytti), Past the Bleachers, Eyes of a Stranger, Murhaajan silmin (Through the Eyes of a Killer), Beyond Betrayal ja Stargate: Continuum. Hänen hyytävin esityksensä Susan Deyn väkivaltaisena miehenä Beyond Betrayalissa sai Daily Variety -lehden kirjoittamaan: ”Huomatkaa Richard Dean Andersonin hyytävän hyvä näyttelijäntyö: hänen hahmonsa voisi olla halloween-suosikki.” Anderson näytteli myös NBC-yhtiön minisarjassa Pandora's Clock.

Vuonna 1997 ilmestyneessä tietokoneroolipelissä Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game Anderson toimi ääninäyttelijänä.

Harrastukset ja perhe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Anderson MacGyverin kuvauksissa vuonna 1985.

Työn ulkopuolella hän nauttii hiihtämisestä, jääkiekosta, autourheilusta ja pyöräilystä. Lisäksi hän pitää kitaran soittamisesta ja hänen säveltämänsä kappale Eau d'Leo soi eräässä MacGyverin jaksossa. Nuorena Anderson harrasti jääkiekkoa.[3] Anderson toimii myös aktiivisesti useissa hyväntekeväisyysjärjestöissä, kuten Make-A-Wish Foundationissa, joka myönsi hänelle vuonna 1995 "Julkisuuden henkilö" -palkinnon.

Anderson osallistuu aktiivisesti Multiple Sclerosis Societyn (MS-tauti-järjestö), Special Olympicsin (vammaisten olympialaisten) sekä Celebrity All-Star Hockeyn (kuuluisuuksien all-star jääkiekkoturnauksen) että kasvatukselliseen ja ajanvietteelliseen Challenger's Club for Boys and Girls -nuortenkeskuksen toimintaan. Anderson on yksi Celebrity All-Star Hockey -turnauksen perustajista. Hän kuuluu myös käsiaseita vastustavan järjestön johtokuntaan.

Anderson ei ole ollut naimisissa, mutta hänellä on puvustaja Apryl Prosen kanssa elokuussa 1998 syntynyt tytär.[4][1]

  1. a b c Southern, Nathan: Richard Dean Anderson Allmovie. Viitattu 23.1.2017. (englanniksi)
  2. Yle: ”MacGyverilla” suomalaiset sukujuuret Ilta-Sanomat. 22.2.2020. Viitattu 24.2.2020.
  3. Richard Dean Anderson at eliteprospects.com www.eliteprospects.com. Viitattu 11.4.2022. (englanniksi)
  4. Lipton, Michael A.: Father Time People. 19.10.1998. Viitattu 23.1.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]