Richard Dean Anderson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Richard Dean Anderson
Anderson ComicConissa vuonna 2008.
Anderson ComicConissa vuonna 2008.
Syntymäaika 23. tammikuuta 1950 (ikä 66)
Syntymäpaikka Minneapolis, Minnesota, Yhdysvallat
Merkittävät roolit Angus MacGyver
(Ihmemies MacGyver)
Jack O'Neill
(Tähtiportti)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Richard Dean Anderson (s. 23. tammikuuta 1950 Minneapolis, Minnesota) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten sarjojen Ihmemies MacGyver ja Tähtiportti päärooleista.

Nuoruus ja uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson on kansainvälisesti tunnettu pääroolistaan suositussa televisiosarjassa Ihmemies MacGyver. Tämä Minneapolisissa, Minnesotan osavaltiossa syntynyt ja Rosevillessä kasvanut kouliintunut ulkoilmahenkilö halusi lapsena ammattilaisjääkiekkoilijaksi. Andersonin ensirakkaus oli urheilu, jonka lisäksi hän nauttii musiikista ja näyttelemisestä. Katkaistuaan kummatkin kätensä 16-vuotiaana erillisissä onnettomuuksissa jäällä viikon sisällä, Anderson kiinnostui enemmän taiteista.

Jazzbasisti- ja opettaja-isä Stuartin ja taiteellisen äidin Jocelynin lapsi opiskeli draamaa St. Cloud Collegessa ja Ohion yliopistossa; hän ei kuitenkaan valmistunut sieltä, vaan lähti ensin New Yorkiin, sieltä San Franciscoon ja viimein Los Angelesiin. Viimeksi mainitussa hän työskenteli katukoomikkona, jonglöörinä ja laulajana. Marineland Pacificissä hän työskenteli esiintyen merinisäkäsesityksissä. Lisäksi hän esiintyi teatterilavalla Pilgrimage Live Theatressa.

Vuonna 1976 hän suuntasi Los Angelesiin missä hänelle annettiin tohtori Jeff Webberin rooli television suositussa päiväsarjassa General Hospital. Andersonin hahmosta tuli pian suosittu, ja se antoi hänelle lähtölaukauksen televisiouralle. Tämän jälkeen Anderson tähditti monia televisiosarjoja, kuten Seven Brides for Seven Brothers ja Emerald Point.

Ihmemies ja muut roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson tekemässä MacGyveria vuonna 1985.

Vuonna 1985 Anderson valittiin päärooliin sarjassa Ihmemies, jossa hän esitti MacGyveriä, teeskentelemätöntä sankaria. Rooli teki Andersonista kansainvälisesti tunnetun henkilön. Andersonista miellyttävin televisioprojekti oli näytellä kriitikoiden palkitsemassa sarjassa Legend, joka oli 1800-luvulle sijoittuva omaperäinen science fiction -henkinen lännensarja. Se oli kolmas Andersonin ja Michael Greenburgin perustaman yhtiön, Gekko Film Corp.:in tuottama sarja. Aiemmat olivat Ihmemies MacGyverin tv-elokuvat Lost Treasure of Atlantis vuonna 1993 ja Trail to Doomsday vuonna 1994. Anderson näytteli kahdeksan ensimmäisen kauden ajan pääosaa sarjassa Tähtiportti. Kahdessa viimeisessä tuotantokaudessa hänet nähtiin vain vierailevana tähtenä. Hän oli myös vieraileva tähti Stargate Atlantis ja Stargate Universe -sarjassa.

Televisiosarjojen lisäksi Anderson on näytellyt useissa televisioelokuvissa, kuten Ordinary Heroes (tv-elokuvadebyytti), Past the Bleachers, Eyes of a Stranger, Murhaajan silmin (Through the Eyes of a Killer), Beyond Betrayal ja Stargate: Continuum. Hänen hyytävin esityksensä Susan Deyn väkivaltaisena miehenä Beyond Betrayalissa sai Daily Variety-lehden kirjoittamaan: "huomioikaa Richard Dean Andersonin hyytävän hyvä näyttelijäntyö: hänen hahmonsa voisi olla Halloweenin suosikki." Anderson myös näytteli NBC-yhtiön minisarjassa Pandora's Clock.

Vuonna 1997 ilmestyneessä tietokoneroolipelissä, Fallout: A Post Nuclear Adventuressa Anderson toimi ääninäyttelijänä.

Harrastukset ja perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työn ulkopuolella hän nauttii hiihtämisestä, jääkiekosta, autourheilusta ja pyöräilystä. Lisäksi hän pitää kitaran soittamisesta ja hänen säveltämänsä kappale Eau d'Leo soi eräässä MacGyverin jaksossa. Anderson toimii myös aktiivisesti useissa hyväntekeväisyysjärjestöissä, kuten Make-A-Wish Foundationissa, joka myönsi hänelle vuonna 1995 "Julkisuuden henkilö" -palkinnon.

Anderson osallistuu aktiivisesti Multiple Sclerosis Societyn (MS-tauti-järjestö), Special Olympicsin (vammaisten olympialaisten) sekä Celebrity All-Star Hockeyn (kuuluisuuksien all-star jääkiekkoturnauksen) että kasvatukselliseen ja ajanvietteelliseen Challenger's Club for Boys and Girls -nuortenkeskuksen toimintaan. Anderson on yksi Celebrity All-Star Hockey -turnauksen perustajista. Hän kuuluu myös käsiaseita vastustavan järjestön johtokuntaan.

Richard Dean Andersonilla on tytär, jonka yksinhuoltajaisä hän nykyisin on. Andersonin entinen tyttöystävä Apryl Prose synnytti tytön 2. elokuuta 1998. Lapsen nimeksi tuli Wylie Quinn Annarose Anderson. Perheeseen kuuluu myös australianpaimenkoira Zoë.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Richard Dean Anderson.