Teal’c

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teal'c
Teal'c Apophiksen käärmekaartin haarniskassa
Teal'c Apophiksen käärmekaartin haarniskassa
Ensiesiintyminen Jumalten lapset (Tähtiportti)
Näyttelijä (elokuva) ei esiinny
Näyttelijä (TV) Christopher Judge
Henkilötiedot
Rotu Jaffa
Sukupuoli Mies
Hiusten väri musta (kalju tuotantokaudet 1-7)
Silmien väri Ruskea
Arvo Jaffojen korkeimman neuvoston jäsen / aikaisemmin Apophiksen oikea käsi
Syntymäpaikka Järjestelmäherra Cronuksen hallussa oleva planeetta

Teal'c ([ˈtiːəlk]) on kuvitteellinen henkilö televisiosarjassa Tähtiportti. Häntä näyttelee Christopher Judge.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teal'c on jaffa, joka toimii kriittisenä osana goa'uldien vastaista toimintaa Maassa. Hänen palvellessaan järjestelmäherra Apophista tämän oikeana kätenä sarjan ensimmäisessä jaksossa eversti Jack O'Neill sai suostuteltua hänet pettämään Apophiksen. Teal'c surmasi jaffatoverinsa ja TP-1:n avulla vapautti vankeina olleet ihmiset.

Teal'cin isä palveli aikoinaan järjestelmäherra Cronuksen oikeana kätenä, mutta koska hän vetäytyi taistelusta joka oli mahdoton voittaa, Cronus teloitti hänet henkilökohtaisesti. Tämä toimenpide oli erittäin kivulias: Cronus työnsi kätensä Teal'cin isän prim'taan (goa'uld-symbiootin kantopussi, jollainen kaikilla jaffoilla on) ja rusensi goa'uld-symbiootin. Symbiootin ja Teal'cin isän veret pääsivät tällöin sekoittumaan ja Teal'cin isä kuoli myrkytykseen. Teal'c pakeni äitinsä kanssa Apophiksen valta-alueelle ja liittyi Apophiksen armeijaan. Silloisen Apophiksen oikean käden, jaffamestari Bra'tacin komennossa hän oppi sotilaalle välttämättömiä taitoja ja nousi jaffojen arvoasteikossa.

Teal'c menetti goa'uld-symbioottinsa ja käyttää lääkettä nimeltä tretoniini pitämään immuniteettijärjestelmänsä kunnossa.

Alun perin Teal'c käytti perinteistä jaffojen sauva-asetta ja zat'ni'kateliä, mutta hänet näkee kuitenkin useimmiten kantamassa P-90:ä. Muutamassa jaksossa Teal'cin on nähty kantavan myös liiturin sauva-asetta.

Myöhemmin Teal'c on johtanut jaffakapinalliset voittoon goa'uldeista Dakara-planeetalla.

Hän on jäsenenä jaffojen korkeimmassa neuvostossa sekä liberaalisen puolueen johdossa, joka tukee tau'ri-pohjaista edustuksellista demokratiaa uuteen vapaaseen jaffavaltioon sekä vastustaa Gerakin johtamaa konservatiivista puoluetta.

Hahmon kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaffojen kielellä "Teal'c" tarkoittaa "voimaa". Neljännen tuotantokauden jaksossa The Light Teal'c paljasti olevansa 101-vuotias. Toisaalta kymmenennen tuotantokauden jaksossa Unending Teal'c myöntää olevansa 130-vuotias.

Teal'c on useasti todistanut lojaaliutensa Maata kohtaan pelastamalla SGC:n jäseniä sekä toimittamalla kriittistä informaatiota goa'uld-järjestelmäherroista ja näiden joukkojen liikkeistä. Hän on henkilö, jonka voi odottaa jatkavan taistelua, tapahtui sitten mitä tahansa.

Teal'cilla on ihmeellinen itsehillintä, jonka ansiosta hän kykenee toimimaan rauhallisesti tilanteissa joissa monet muut kiehuisivat raivosta. Hän kuitenkin menettää hillintänsä, jos hänen läheisiä ystäviään tai hänen perhettään uhataan. Hän asettaa kunnian ja velvollisuudet oman hyvinvointinsa edelle. Hän olisi jopa valmis luopumaan hengestään, jos se takaisi jaffoille vapauden ja Maalle turvan.

Teal'c käyttää puhuessaan hyvin virallista kirjakieltä. Hän on yleisesti ottaen vähäpuheinen ja kokonaisten lauseiden muodostamisen sijaan tyytyykin usein vakiofraaseihinsa: ”Ymmärrän” ja ”Todellakin”. Muutamassa jaksossa Teal'c kulkee tukikohdan ulkopuolella kaupungilla lierihattu päässään esiintyen Murray-nimisenä ihmisenä.

Kuten Worf teki klingon-rodun hyväksi Star Trek-sarjoissa, Teal'c muutti lajinsa mitättömistä orjista (Tähtiportti-elokuva) rikkaaksi yhteiskunnaksi, joka kehittyy lähes joka jaksossa. Molemmat hahmot symboloivat rotujaan ja rotujen kulttuurisesti tärkeitä arvoja sarjoissa joiden tarinoihin he liittyvät.

Perhe ja rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teal'c oli naimisissa Cord'ain tasankojen Drey'aucin kanssa ja heillä on poika Rya'c. Hän jätti perheen taakseen pettäessään Apophiksen, ja nämä pakotettiin elämään hylkiöinä. Hän palasi Chulakiin jaksossa Bloodlines estämään symbiootin istutuksen poikaansa, mutta Rya'c oli sairas, jolloin Teal'c antoi oman symbioottinsa hänelle ja TP-1 varasti hänelle uuden symbiootin.

Teal'cin toisen lähdön jälkeen Drey'auc nai Fro'takin antaakseen pojalleen paremman elämän. Kun Teal'c palasi jaksossa Family, Apophis oli kidnapannut Rya'cin ja aivopessyt hänet julkisesti vastustamaan isäänsä. Teal'c luuli Rya'cin vain näyttelevän. SG-1 pelasti Ryac'in ja toi hänet ja Drey'aucin Maahan. Fro'tak tapettiin tämän yrittäessä pettää heidät. Maassa he kuitenkin huomasivat, että Rya'c oli todellakin aivopesty ja että hän yritti tuhota Maan. Teal'cin täytyi ampua häntä zat-aseella murtaakseen aivopesun. Tämän jälkeen Rya'c ja Drey'auc lähetettiin Valon maaksi kutsutulle planeetalle.

Drey'auc kuoli vastustaessaan uuden goa'uld-symbiootin asettamista kehoonsa, kun edellinen symbiootti oli tullut täysikasvuiseksi.

Teal'c vastusti poikansa avioitumista naissoturi Kar'ynin kanssa, koska koki Rya'cin olevan liian nuori, mutta hyväksyi kuitenkin liiton myöhemmin.

Punaisten kukkuloiden Sho'nac oli papitar Chulakilla ja Teal'cin vanha rakkaus. He kertoivat tunteistaan toisilleen tavatessaan uudestaan, muuta Sho'nac kuoli pian tämän jälkeen.

Ishta on jaffanaisten johtaja Hak'tyl-planeetalla ja Tealc'in uusi kiinnostuksenkohde. He kapinoivat yhdessä Moloc-nimistä goa'uldia vastaan, koska tämä on käskenyt tappaa kaikki naispuoliset jaffalapset. Ishta piti jaffakapinaa hyödyttömänä ja katkaisi hänen ja Tealc'in välisen suhteen pitkäksi aikaa. He pitivät silti yhteyttä useamman kuukauden, ja myöhemmin Rya'c mainitsi Teal'cille, että olisi kaikille helpompaa, jos hän ja Ishta myöntäisivät rakastavansa toisiaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Teal’c.