Poimuajo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Poimuajossa alus sijaitsee normaaliavaruuden kuplassa.

Poimuajo (engl. warp drive) on Star Trekin ja joidenkin muidenkin tieteiselokuvien ja -sarjojen avaruusalusten erittäin nopeaa liikkumista, joka usein ylittää valonnopeuden.

Poimuajossa kyse on tavallaan kaukosiirtymisestä, maailmankaikkeuden poimuttuvan rakenteen hyväksikäytöstä, kahden toisensa kohtaavan avaruuden poimun läpi menemisestä. Näin (valta)osaa matkasta ei tarvitse taittaa lainkaan. Poimuajo ilmeisesti koostuu useasta peräkkäisestä poimusiirtymisestä, sillä se kuitenkin vie aikaa.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trekissä poimunopeusasteikon määritelmä on vaihdellut, yleisimmän määritelmän mukaan poimu 10 on ääretön nopeus. Poimu 1 vastaa valonnopeutta, eli 1 079 252 849 km/h. Enterprise kykenee poimunopeuteen 9,8 hetkellisesti ja huippunopeuteen poimu 9 pitkillä matkoilla yleisesti käytettynä.

Star Trek – uusi sukupolvi Jakso: Where No One Has Gone Before

He joutuivat "Matkaajan" saattamana 2 700 000 valovuoden päähän maasta. Takaisin kulkemiseen heillä olisi kulunut aikaa 300 vuotta nopeimmillaankin galaksin M33 laidalta Enterprisen omalla voimanlähteellä. Joten Enterprise kykenee 24,65 valovuoden matkoihin vuorokaudessa ja tunnissa kulkemaan valovuoden pituisen matkan. Mainittakoon, että Enterprisella on samaisessa jaksossa "Matkaajan" vuoksi päädytty 1 miljardin valovuoden päähän maasta, tällöin heidän kotimatkansa ilman "Matkaajaa" olisi kestänyt 111 111 vuotta.


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.