Mustat jedit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mustat jedit (engl. Dark Jedi) ovat yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja George Lucasin luoman Tähtien sota -elokuvasarjan oheiskirjallisuudessa esiintyviä kuvitteellisia hahmoja. On mainittavaa, että termiä ”musta jedi” ei koskaan ole käytetty Expanded Universen ulkopuolella, eivätkä mustat jedit ole samoja hahmoja kuin sithit.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mustat jedit olivat jediritareita, jotka lankesivat Voiman pimeälle puolelle. Tiettävästi ensimmäinen musta jedi oli Xendor, joka uskoi Voiman pimeän puolen olevan valoista puolta voimakkaampi. Jediritarikunta ei ikinä hyväksynyt Xendorin aatteita, ja jedien ja mustien jedien välille syntyi vuosisatoja kestänyt sota, jonka päätteeksi mustat jedit kukistettiin ja karkotettiin galaksin syrjäseuduille. Mustat jedit kuitenkin saapuivat Korriban-planeetalle, jota asuttanut sith-kansa piti muukalaisia jumalinaan. Mustista jedeistä tuli sithien valtiaita, ja ennen pitkää heitä alettiin kutsua sithlordeiksi.

Sithit ja mustat jedit harjoittivat Voiman pimeää puolta ja olivat jedien verivihollisia, mutta sitheillä oli omia koodeja ja sääntöjä. Pelkkä jedin lankeaminen pimeälle puolelle ei tehnyt mustasta jedistä sithiä. Kloonisodan aikana Darth Tyranus värväsi Yhdistyneiden aurinkokuntien konfederaation puolelle mustia jedejä, kuten Kadrian Seyn, Tol Skorrin, Sev’rance Tannin ja Asajj Ventressin. Myöhemmin imperiumin noustua Darth Vader koulutti agenteikseen joukon mustia jedejä, joista merkittävimpiä olivat Flint, Hethrir, Kharys, Lumiya, Tremayne ja Starkiller. Keisari Palpatine myös koulutti mustia jedejä, kuten Jeng Drogan, Roganda Ismarenin, Mara Jaden, Xecr Nistin ja Sedrissin.

Mustilla jedeillä oli myös omia järjestöjä, kuten Bando Gora ja Pimeän puolen profeetat. Imperiumin noustua Palpatine perusti mustille jedeille järjestöjä, joiden tarkoituksena oli palvella keisarikuntaa. Näitä olivat muiden muassa Inkvisitorius ja Salainen järjestö. Useimmat mustat jedit eivät kuitenkaan palvelleet sithejä, vaan toimivat yksin omien päämääriensä edistämiseksi. Näitä olivat Vydel Dir’Nul, Kueller ja Xanatos.

Mustat jedit myös kykenivät kääntymään takaisin Voiman valoisalle puolelle. Esimerkkejä olivat Flint, Kam Solusar, Quinlan Vos ja Zekk.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]