Aluskasvillisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mukulaleinikkiä keväisellä metsänpohjalla
Puun runko, jossa aluskasvillisuutena sammalta.
Kesäistä aluskasvillisuutta

Metsätaloudessa ja ekologiassa aluskasvillisuus käsittää sen osan kasvillisuudesta, joka kasvaa metsän ylempien kerrosten alla tunkeutumatta siihen suuressa määrin, mutta kuitenkin metsänpohjan yläpuolella. Vain pieni osa valosta pääsee latvakerroksesta maahan asti, joten aluskasvillisuudessa kasvavat lajit ovat sopeutuneet tulemaan toimeen vähällä valolla. Aluskasvillisuus koostuu tyypillisesti valon puutteesta kärsivistä kitukasvuisista puista, varjoa sietävistä puista, taimista, pensaista, köynnöksistä ja aluskasvustosta. Parhaiten aluskasvillisuuteen sopeutuneita lajeja ovat orjanlaakerit (Ilex) ja kanukat (Cornus).

Lauhkean vyöhykkeen lehtimetsissä monet aluskasvit aloittavat kasvunsa aikaisemmin keväällä kuin korkeat puut. Syynä on valon parempi saatavuus. Kuolleen puun synnyttämä aukko latvuskerroksessa saa aluskasvillisuuden puuntaimet kilpailukykyiseen kasvuun, kun ne pyrkivät täyttämään aukon. Näin syntyneillä puilla on yleensä suora runko ja muutamia alempia oksia. Samaan aikaan pensaat, aluskasvit ja muu metsänpohjan kasvillisuus kasvaa tiheämmäksi. Aluskasvillisuudessa on kosteampaa kuin latvuskerroksessa, ja varjossa olevan maan lämpötila ei vaihtele yhtä paljon kuin avoimen maan. Tämän vuoksi monet kosteutta vaativat elämänmuodot, kuten sammalet, saniaiset ja sienet, menestyvät aluskasvillisuudessa ja osallistuvat ravinteiden kiertokulkuun, mikä taas tarjoaa suotuisan elinympäristön lukuisille kasvi- ja eläinlajeille.

Aluskasvillisuuden rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluskasvillisuus on metsän alimmainen latvuskerros, johon kuuluu latvuskerroksen ja metsänpohjan välissä kasvavia puita ja pensaita. Aluskasvillisuudessa on sekaisin latvuskerroksen puiden taimia ja aluskasvillisuuteen sopeutuneita pensaita ja ruohoja. Nuoret latvuspuiden taimet kasvavat usein vuosikymmeniä tukahdutettuina aluskasvillisuudessa, kunnes suuren puun kuolemasta syntynyt aukko latvuskerroksessa päästää ne kasvamaan latvuskerrokseen. Sen sijaan aluskasvillisuuden pensaat kasvavat koko ikänsä latvuskerroksen varjossa. Jotkut pienet puulajit, kuten orjanlaakerit ja kanukat, kasvavat harvoin latvuskerrokseen asti ja jäävät tavallisesti osaksi aluskasvillisuutta.

Sademetsän latvuskerros on tyypillisesti noin 10 metriä paksu ja kaappaa noin 95% kaikesta auringonvalosta. Aluskasvillisuus saa paljon vähemmän valoa kuin latvuskerros, ja alas asti pääsevä valo on köyhtynyt juuri niiltä aallonpituuksilta, jotka ovat tehokkaimpia fotosynteesille. Sen vuoksi aluskasvillisuudessa kasvavien kasvien on siedettävä varjoa - niiden on kyettävä yhteyttämään riittävästi sillä valolla, joka pääsee niiden lehdille asti. Niinpä aluskasvillisuuden kasvit usein kykenevät käyttämään niitä aallonpituuksia, joita latvuskasvit eivät käytä. Lauhkean vyöhykkeen lehtimetsissä aluskasvillisuus hyödyntää sen lyhyen hetken kasvukauden alussa, kun puihin ei ole vielä tullut lehtiä. Tämä on aluskasvillisuudelle tärkeää, koska se tarjoaa kasveille tilaisuuden yhteyttää ilman varjostavaa latvuskerrosta. Tämä lyhyt, yleensä noin 1-2 viikon pituinen ajanjakso riittää siihen, että kasvit saavuttavat positiivisen hiilitasapainon vuoden aikana.

Tavallisesti aluskasvillisuudessa on kosteampaa kuin avoimilla alueilla. Latvuskerros vähentää auringonvaloa, joten maa ei lämpene tai jäähdy yhtä nopeasti kuin avoin maa. Tämän seurauksena aluskasvillisuus kuivuu hitaammin kuin avoin maa. Suurempi kosteus lisää epifyyttejä, kuten saniaisia ja sammalia, mikä taas antaa sienille ja muille hajottajille tilaisuuden kasvaa. Tämä ohjaa ravinteiden kiertoa ja tarjoaa suotuisan mikroilmaston monille eläin- ja kasvilajeille, kuten eteläamerikkalaiselle kääpiömarmosetille, joka on maailman pienin apina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Understory