Kevätaspekti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkovuokko (Anemone nemorosa) on yksi kevätaspektin hyödyntäjistä.

Kevätaspekti on erityisesti lehtimetsävyöhykkeen metsissä näkyvä ilmiö, jossa tietyt kasvilajit hyödyntävät keväällä maanpinnalle tulevaa runsasta auringon valon määrää kasvamalla ja kukkimalla nopeasti lumien sulettua ja säiden lämmettyä.[1][2]

Kevätaspektin lajit kukkivat ennen lehtipuiden lehtien puhkeamista tai yhtäaikaisesti sen kanssa, ennen kuin puiden lehdet varjostavat liialti maanpintaa. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän puiden lehdet tyypillisesti varjostavat maan pintaa, ja useat kevätaspektin lajit lakastuvat joko kokonaan tai osittain.[1]

Kevätaspektin aikaan metsänpohja voikin lähestulkoon täyttyä kukkivista kasveista. Suomessa kevätaspekti näkyy selvimmin Ahvenanmaalla sekä jonkin verran myös muualla Etelä-Suomessa.[1] Tyypillisiä kevätaspektilajeja ovat esimerkiksi useat vuokot (Anemone), käenrieskat (Gagea) ja kiurunkannukset (Corydalis) sekä monet sipulikasvit.

Kevätaspektilajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Saarinen, Timo: Vikkelät ja viileään sopeutuneet kevätaspektin kasvit Helsingin yliopisto – Kasvien neljä vuodenaikaa. 23.5.2017. Viitattu 16.8.2019.
  2. Mehtola, Johanna: Mikä kasvi kertoo sinulle keväästä? Suomen luonto -lehden verkkosivu. 28.4.2016. Viitattu 16.8.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]