Ylilaiduntaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylilaiduntaminen aiheuttaa aavikoitumista.
Hevonen ylilaidunnetulla maalla. Olhão, Algarve, Portugali.

Ylilaiduntaminen tai ylilaidunnus on laiduntamista, jossa maatalousmaa alkaa kärsiä laiduntavan karjan liian suuresta määrästä. Kun parhaat maatalousmaat hyödynnetään maanviljelykseen, laidunmaat ovat usein kuivempia ja herkempiä marginaalisia alueita. Ylilaidunnus voi johtaa eroosioon ja aavikoitumiseen, kun karja syö tai tallaa aavikkoa sitovia kasveja. Ylilaiduntamisen taustalla on liian suuret karjalaumat. Ylilaiduntamiseen liittyviä karjaeläimiä ovat nauta, vuohi ja lammas.[1] Poronhoitoalueella esiintyy myös ylilaiduntamista liian suuresta poromäärästä tai laidunkierron puutteellisuudesta johtuen. Ongelma esiintyy erityisesti Suomen Lapin käsivarressa, jossa porot syövät luontaiset jäkälämaat loppuun.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylilaidunnus tuhoaa Afrikan ja Aasian laidunmaita Yle Uutiset. 9.6.2008. Viitattu 25.9.2019.
  2. Porojen vapaa laidunnus herättää ärtymystä, mutta sen lopettaminen vaarantaisi Suomen valtiota vanhemman elinkeinon. Maaseudun Tulevaisuus, 29.4.2018. Helsinki: Maaseudun tulevaisuus. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.2.2020.
  3. Merja Vehmas: Ylilaiduntamista ainutlaatuisessa tunturiluonnossa vai ei? Poronhoidosta nousi äläkkä Kilpisjärvellä. Aamulehti, 18.9.2016. Tampere: Alma. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ylilaiduntaminen.