Worldcon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Worldcon, tai virallisemmin The World Science Fiction Convention, eli maailman science fiction -kokous on pisimpään toiminut tieteiskirjallisuuden kokous. Worldconia on järjestetty vuodesta 1939 vuoteen 1941 ja toisen maailmansodan aiheuttaman keskeytyksen jälkeen joka vuosi vuodesta 1946 lähtien.

Nimen Worldcon omistaa World Science Fiction Society (WSFS), eli maailman tieteiskirjallisuusseura, jonka jäsenet ovat kokoukseen saapuvia maksavia osallistujia.

Worldcon-tapahtumia järjestävät ei-kaupalliset fanijärjestöt, jotka kilpailevat tapahtuman järjestämisestä. Worldconin kävijät valitsevat joka vuosi äänestämällä kahden vuoden päästä järjestettävän tapahtuman järjestäjät. Worldconia on järjestetty pääasiassa Pohjois-Amerikassa, mutta tapahtuma on järjestetty myös Euroopassa, Australiassa ja Japanissa. Vuonna 2013 WorldCon pidettiin San Antoniossa Yhdysvalloissa ja 2014 Lontoossa. Vuoden 2015 tapahtuma järjestetään Spokanessa Yhdysvalloissa. Suomen fandom järjestää Worldconin 2017 elokuussa Helsingin Messukeskuksessa.

Worldconin jäsenet valitsevat myös joka vuosi jaettavan Hugo-palkinnon voittajat. Ensimmäiset Hugot jaettiin vuonna 1953, vuonna 1954 palkinnon jakaminen jätettiin väliin ja vuodesta 1955 palkinnot on jaettu joka vuosi. Palkinnon jakaminen on sittemmin kirjattu WSFS:n sääntöihin yhdeksi Worldconin pakollisista tehtävistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.