Worldcon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Worldcon
The World Science Fiction Convention
Järjestämistiheys vuosittain
Ensimmäisen kerran 1939
Kotisivut

Worldcon, tai virallisemmin The World Science Fiction Convention eli maailman science fiction -convention, on pisimpään toiminut tieteiskirjallisuuden kokous. Worldconia on järjestetty vuodesta 1939 vuoteen 1941 ja toisen maailmansodan aiheuttaman keskeytyksen jälkeen joka vuosi vuodesta 1946 lähtien.

Nimen Worldcon omistaa World Science Fiction Society (WSFS) eli maailman tieteiskirjallisuusseura, jonka jäsenet ovat kokoukseen saapuvia maksavia osallistujia.

Worldcon-tapahtumia järjestävät ei-kaupalliset fanijärjestöt, jotka kilpailevat tapahtuman järjestämisestä. Worldconin kävijät valitsevat joka vuosi äänestämällä kahden vuoden päästä järjestettävän tapahtuman järjestäjät. Worldconia on järjestetty pääasiassa Pohjois-Amerikassa, mutta tapahtuma on järjestetty myös Euroopassa, Australiassa ja Japanissa. 75. Worldcon järjestettiin elokuussa 2017 Suomessa, Helsingin Messukeskuksessa[1].

Worldconin jäsenet valitsevat myös joka vuosi jaettavan Hugo-palkinnon voittajat. Ensimmäiset Hugot jaettiin vuonna 1953, vuonna 1954 palkinnon jakaminen jätettiin väliin ja vuodesta 1955 palkinnot on jaettu joka vuosi. Palkinnon jakaminen on sittemmin kirjattu WSFS:n sääntöihin yhdeksi Worldconin pakollisista tehtävistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Science fiction -tapahtuma Worldcon Helsinkiin 2017 Yle Uutiset. 22.8.2015. Viitattu 14.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.