Flash Gordon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flash Gordon oli jykeväpiirteinen, vaaleatukkainen yli-ihminen Maasta, joka oli voittamaton vierailla planeetoillakin. © King Features Syndicate.

Flash Gordon on tieteissarjakuva, jota piirsi alun perin Alex Raymond.[1] Flash Gordon kehitettiin toisen avaruussankarin, Buck Rogersin, kilpailijaksi. Ensimmäinen Flash Gordon julkaistiin 7. tammikuuta 1934.

Suomessa sarjakuvaa on joskus julkaistu myös nimillä Salama Gordon, Iskevä Salama, Sami Salama, Vaajanyrkki, Tiikeri Tom ja Blixt Gordon. Pisimpään Flash Gordonia piirsi Dan Barry.

Sarjakuvan päähenkilö ja sankari on Flash Gordon, ja hänen apureitaan ovat tohtori Hans Zarkov ja Dale Arden. Nämä kolme ovat joutuneet planeetta Mongolle, jota hallitsee tyrannimainen Ming, sarjakuvan konna. Flash Gordon ystävineen liittoutuu prinssi Barinin kanssa, joka pyrkii syrjäyttämään Mingin.[1]

Flash Gordon elokuvissa ja televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flash Gordonista tehtiin kolme sarjafilmiä 1930–1940-luvulla. Niissä pääosaa esitti Buster Crabbe, ja niitä esitettiin Yhdysvalloissa televisiossa 1950-luvulla ja uudestaan 1970-luvun puolivälissä.[1] 1950-luvulla Flash Gordonista tehtiin myös tv-sarja (pääosassa Steve Holland), josta leikattiin pitkä fiktio vuonna 1957.

Vuonna 1980 Flash Gordonista tehtiin jälleen uusi elokuvasovitus Flash Gordon – iskevä salama. Flash Gordonia esitti Sam J. Jones ja Mingiä Max von Sydow. Elokuva tunnetaan parhaiten musiikistaan, jonka teki Queen. Flash Gordonista on tehty myös useita animaatiosarjoja.

Flash Gordon ja Tähtien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Lucas oli nuorena innokas Flash Gordonin ihailija, ja halusi tehdä sarjakuvan pohjalta elokuvan, jossa hän olisi käsitellyt Flash Gordonia modernina myyttinä. Oikeudet omistanut Dino De Laurentiis ei kuitenkaan ollut kiinnostunut Lucasin tulkinnasta. Lucas kirjoitti sen sijaan Tähtien sodan, johon hän otti runsaasti vaikutteita Flash Gordonista. Flash Gordon ja Dale Arden olivat sekä Luke Skywalkerin ja Leia Organan että Anakin Skywalkerin ja Padmé Amidalan esikuvina.lähde?

Suomennettuja albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barry, Dan: Flash Gordon: Avaruuden rauhanlietsoja. Sanomalehtistrippejä vuosilta 1965–66. Suomennos: Asko Alanen. Helsinki: Jalava, 2011. ISBN 978-951-887-447-1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Goulart, Ron: Flash Gordon (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]