Hans Moleman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Moleman
Ensiesiintyminen ”Kunnon mies” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Dan Castellaneta
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset vain neljä hiuksentynkää
Ikä 31 (kiistanalainen)
Ammatti Useita, mm. rekkakuski

Hans Moleman on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on iäkäs ja heiveröinen mies, jolle usein tapahtuu kaikenlaista ikävää. Hahmon ääninäyttelijä on Dan Castellaneta.

Hans Molemanin ensiesiintyminen oli 2. tuotantokauden jaksossa ”Kunnon mies”. Hänet nähdään yleensä pienissä irtovitseissä, joissa hän joutuu omituisiin onnettomuuksiin ollessaan väärässä paikassa väärään aikaan. Monet näistä ovat kuolettavia onnettomuuksia, mutta seuraavassa jaksossa Moleman on aina taas kunnossa, kunnes jotain uutta sattuu.

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moleman on vanhan näköinen ja kalju, kumarassa kulkeva mies, joka puhuu heikolla vapisevalla äänellä. Hän on likinäköinen ja käyttää paksulinssisiä silmälaseja. 4. tuotantokauden jaksossa ”Oluetta, ole oluetta” Moleman väittää olevansa vain 31-vuotias ja että alkoholin käyttö on saanut hänet näyttämään vanhemmalta, mutta useimpien muiden jaksojen perusteella hän on oikeastikin vanha. Silloin tällöin hänet nähdään Abraham Simpsonin ja Jasper Beardleyn seurassa vanhainkodissa. Hahmon esiintyessä ensi kerran jaksossa ”Kunnon mies” hänen nimensä oli ajokortissa Ralph Melish, mutta myöhemmin käsikirjoittajat antoivat hahmolle hänen ulkonäköönsä viittaavan nimen Moleman (kirjaimellisesti ”Myyrämies”).

Moleman pukeutuu pitkähihaiseen valkoiseen kauluspaitaan, suoriin vihreisiin housuihin, pinkkiin tai siniseen solmioon ja tummiin kenkiin. Hänen vaatteensa näyttävät aina huonosti silitetyiltä. Hän käyttää kävelykeppiä. Varhaisissa jaksoissa hänen ihonvärinsä oli tuntemattomasta syystä tumma ruskeanpunertava, mutta nykyään hän on keltainen siinä missä muutkin hahmot.

Molemanilla on ollut monia eri ammatteja, ensimmäisenä ja tyypillisimpänä rekkakuski. Yleensä hän ajaa valtavaa kuorma-autoa, jonka rattiin ylettyy juuri ja juuri.

Kuolemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molemanin ensimmäiset kuolemat liittyivät liikenneonnettomuuksiin, joissa hänen ajamansa ajoneuvot suistuivat tieltä ja syttyivät aina tuleen tai räjähtivät. Myöhemmin onnettomuudet muuttuivat omituisemmiksi. Esimerkiksi 6. kauden jaksossa ”Bartin takaikkuna” auringonpaahde sai hänen silmälasinsa toimimaan polttolasin tavoin, jolloin hän syttyi tuleen. Toisinaan Moleman on sekoitettu toiseen henkilöön tuhoisin seurauksin eikä kukaan ole välittänyt hänen selityksistään. Esimerkiksi 7. kauden jaksossa ”Homerin äiti” hänet haudattiin elävältä ruumisarkussa ja 12. kauden jaksossa ”Hylätyt lapset” häntä luultiin erään toisen henkilön ruumiiksi ja pidettiin ruumishuoneen kylmiössä vaikka hän huomautti olevansa elossa. 7. kauden jaksossa ”Homerin joukkue” johtaja Burns luuli eetteritokkurassa Molemania ”mainoksen saksanpähkinäpojaksi” ja alkoi porata hänen kalloaan auki. 6. kauden jaksossa ”Hyvä poliisi, huonot housut” Moleman vietiin ilmeisesti erehdyksessä teloitettavaksi.

Molemania on joskus luonnehdittu Simpsonien vastineeksi South Park -sarjan Kenny McCormickille, joka tuli tunnetuksi siitä, että hän kuoli aina väkivaltaisesti joka jaksossa.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. kauden jaksossa ”Neljät hautajaiset ja yhdet häät” Moleman osallistui kotikaupunkinsa Springfieldin elokuvafestivaaleille lyhytelokuvallaan A man getting hit by a football (”Jalkapallo osuu mieheen”), jossa ei tapahdu muuta kuin että pihalla seisova Moleman saa yllättäen nivusiinsa amerikkalaisen jalkapallon ja lyyhistyy tuskissaan. Homer Simpson piti elokuvaa loistavana, mutta muut eivät pitäneet siitä.

Hans Molemanin sukulaisia on nähty sarjassa vain kahdesti. 20. kauden jaksossa ”Isän kanssa illanvietossa” Moleman nähtiin erään kohtauksen taustalla ilmeisesti oman isänsä kanssa osallistumassa vanhainkodin pihaleikkiin. 24. kauden jaksossa ”Springfield säästökuurilla” Molemanin sairaalassa vierailleet omaiset yrittivät lopettaa hänen elintoimintonsa kytkemällä hengityskoneen pois päältä, vaikka hän oli täysin tajuissaan.

26. kauden jaksossa ”Iso ja ylpeä siitä” käy ilmi, että Moleman on vuosikymmeniä aiemmin toiminut Springfieldin pormestarina.