Hassu-klovni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hassu-klovni (Herschel Krustofsky)
Ensiesiintyminen ”The Krusty the Klown Show” (The Tracey Ullman Show)
Ääninäyttelijät Dan Castellaneta
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Vihreät
Ikä n. 50
Ammatti Televisioklovni
Tärkeimmät sukulaiset Isä rabbi Hyman Krustofsky
sisko
avioton tytär Sophie
velipuoli Luke Perry

Hassu-klovni (Krusty the Clown), oikealta nimeltään Herschel Shmoikel Pinchas Yerucham Krustofsky, on kuvitteellinen hahmo piirrossarjassa Simpsonit. Hän on klovni, suositun television lastenohjelman tähti ja kuuluisuus, joka asuu Springfieldissä. Hassu-klovnin ääninäyttelijä on Dan Castellaneta.

Hassu-klovni on yksi niistä harvoista Simpsonien sivuhahmoista, joka oli mukana jo The Tracey Ullman Show’n lyhytfilmeissä ennen nykyisen Simpsonit-sarjan syntyä. Hänet nähtiin ensi kerran lyhytfilmissä ”The Krusty the Klown Show”. Varsinaisessa sarjassa hahmon ensiesiintyminen oli 1. tuotantokauden jaksossa ”Sankarin pää”, tosin jo sitä aiemmissa jaksoissa oli nähty hänen kuvansa erilaisissa esineissä.

Simpsonien luoja Matt Groening on kertonut kehittäneensä Hassu-klovnin parodiaksi Rusty Nails -nimisestä tv-klovnista, jonka ohjelmaa esitettiin hänen lapsuudessaan 1960-luvun Oregonissa paikallisella kanavalla. Dan Castellaneta on puolestaan kertonut Hassun karhean äänen perustuvan näyttelijä Bob Belliin, joka esitti suosittua Bozo-klovnia chicagolaisella tv-kanavalla.[1] Simpsonien hahmoista Hassulla on ollut sarjan aikana yhdeksänneksi eniten dialogia.[2]

Yleistä hahmosta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Hassu-klovnin ääninäyttelijä Dan Castellaneta vuonna 2004.

Hassu-klovnilla on oma lastenohjelma, The Krusty the Clown Show, jossa hän esittää klovninumeroita yhdessä avustajansa Sideshow Melin, Herra Pikkula (Mr. Teeny) -nimisen koulutetun apinan ja muiden esiintyjien kanssa. Yleensä hän aloittaa jokaisen jakson ilmaantumalla esiintymislavalle ja huudahtamalla ”Hey-Hey kids!” (Hei, lapset!), nauraen perään makeasti. Hänen televisio-ohjelmassaan esitetään myös hyvin väkivaltaisia Tikku ja Takku -piirrettyjä. Ohjelmassa on lapsista koostuva studioyleisö. Vaikka Hassu-klovnin ohjelmaa esitetään Springfieldin paikallisella televisiokanavalla, hän on ilmeisesti kansallinen kuuluisuus. Sarjassa nähdään usein lyhyitä takaumia, joiden perusteella Hassu on vuosikymmenien varrella esiintynyt yhdessä lukuisten elokuvatähtien kanssa ja haastatellut aikansa kuuluisuuksia. Hän on myös lisensoinut tehokkaasti oman nimensä ja kuvansa, joiden avulla myydään kaikenlaisia tuotteita leluista ja aamiaismuroista vodkaan. Varsinkin hampurilaisravintolaketju Hassupurilainen (Krusty Burger) on hyvin menestynyt.

Hassu-klovni on juutalainen, mutta suhtautuu juutalaiseen perintöönsä vaihtelevasti. Hän syö juutalaisen uskon kieltämiä liharuokia kuten kinkkua, pekonia ja kotlettia ja mainostaa niitä televisio-ohjelmassaan.

Hassu on suosittu lasten keskuudessa, mutta hänen yrityksensä viihdyttää aikuisia useimmiten epäonnistuvat surkeasti. Hän juontaa usein erilaisia tilaisuuksia, joissa hän aina lukee väkinäisiä vitsejä muistilapuilta naurattamatta ketään. Hassu myös myöntää usein, että hän on varastanut kaikki parhaat vitsinsä toisilta tv-esiintyjiltä. Klovnitemppujen tekijänä hänellä on kuitenkin aitoja lahjoja, esimerkiksi 6. kauden jaksossa ”Pelle-Homer” hän oli ainoa, joka kykeni suorittamaan vaikean tempun ajamalla pienoispolkupyörällä silmukan läpi.

Hassu-klovnin ei tarvitse käyttää klovnimeikkejä, sillä hänellä on luonnostaan vihreät hiukset ja kalpea naama. Hassun ohjelmassa on usein kirjoitettu K-kirjaimella sanoja, jotka normaalisti alkaisivat C-kirjaimella, esimerkiksi hänen comeback-ohjelmansa oli nimeltään Krusty Komeback Special.

Vaikka Hassu on esiintyessään hilpeä, kulissien takana hän vaikuttaa yleensä masentuneelta, katkeralta tai äkäiseltä. Hänen käytöksensä muuttuu yleensä heti kun kamerat lakkaavat käymästä, ja usein hänelle sattuu lipsumisia suorassa lähetyksessäkin. Hän saattaa kiroilla, tupakoida, puhua kaksimielisyyksiä ja jopa haukkua tai uhkailla katsojiaan kesken ohjelmansa. Monesti hän onnistuu vain vaivoin teeskentelemään pitävänsä lapsista. Hassu on myös hyvin kyyninen eikä juurikaan välitä siitä, että hänen nimellään myytävät tuotteet ovat heikkolaatuista sekundaa tai suorastaan vaarallisia. Hän kieltäytyy syömästä Hassupurilaisen hampurilaisia, sillä hän tietää niiden olevan valmistettu käytännössä syömäkelvottomista aineista, mutta esiintyy kuitenkin niitä ylistävissä valheellisissa mainoksissa. Hassu vaikuttaa toisaalta lopen kyllästyneeltä omaan elämäänsä, mutta ei toisaalta halua luopua maineesta ja kuuluisuudesta.

Hassu-klovnin elämäntavat ovat hyvin epäterveelliset ja holtittomat. Hän tupakoi lähes lakkaamatta ja käyttää runsaasti alkoholia, eräiden jaksojen mukaan myös huumeita. Hän on saanut ainakin kerran sydänkohtauksen ja on joutunut siitä lähtien käyttämään sydämentahdistinta. Huolimatta suurista tuloistaan Hassu on jatkuvasti taloudellisissa vaikeuksissa, sillä hän tuhlaa rahojaan todella paljon uhkapeleihin, harkitsemattomiin sijoituksiin ja naurettaviin ylellisyyksiin kuten savukkeiden sytyttämiseen palavilla seteleillä. Hänen yksityiselämänsä on muutenkin lasten idolille sopimatonta: hänellä on hämäriä bisneksiä yhdessä paikallisen mafioson Läski-Tonyn kanssa ja hänet on useasti nähty ostamassa pornoa.

Perhe ja suhde muihin hahmoihin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hassu-klovnin juutalainen tausta tuotiin esiin 3. kauden jaksossa ”Teit' isäin astumaan”, jossa myös esiteltiin hänen isänsä, rabbi Hyman Krustofsky (ääninäyttelijä Jackie Mason, joissain jaksoissa Dan Castellaneta). Suvussa oli ollut rabbeja monessa polvessa, eikä hurskas isä voinut sietää sitä, että hänen pojastaan tuli klovni. Tämän vuoksi Hassu ja hänen isänsä eivät olleet puheväleissä vuosikymmeniin, kunnes Bart ja Lisa Simpson kyseisessä jaksossa onnistuivat luomaan sovinnon heidän välilleen. Rabbi Krustofsky esiintyi muutamissa jaksoissa, kunnes kuoli 26. kauden jaksossa ”Klovni alamaissa”, tosin hänet on nähty sen jälkeenkin haamuna.

Hassulla ei ole pysyvää ihmissuhdetta, mutta 12. kauden jaksossa ”Klovni menettää järkensä” paljastui, että hänellä on yhden yön suhteesta syntynyt avioton tytär Sophie (ääninäyttelijä Drew Barrymore, myöhemmin Natasha Lyonne). Hassu suunnitteli 21. kauden jaksossa ”Hassu haikeana” avioliittoa senhetkisen kanssaesiintyjänsä prinsessa Penelopen kanssa, mutta Penelopesta ei ole sittemmin kuultu mitään. Saman jakson mukaan Hassu on ollut aiemmin kahdesti naimisissa, mutta molemmat avioliitot hajosivat heti alkuunsa.

Bart Simpson pitää Hassu-klovnia suurena idolinaan ja on joutunut monesti tekemisiin hänen kanssaan. Bart on pysynyt uskollisena Hassulle silloinkin kun muut fanit ovat tilapäisesti hylänneet hänet. Bart on (toisinaan yhdessä Lisan kanssa) muun muassa pelastanut Hassun vankilasta (1. kauden jaksossa ”Komedian kuningas”), tuonut Hassun ja tämän isän takaisin yhteen (3. kauden jaksossa ”Teit' isäin astumaan”), pelastanut Hassun ohjelman lopetukselta (4. kauden jaksossa ”Gabbo vai Hassu?”), ollut jonkin aikaa toisena tähtenä Hassun ohjelmassa (5. kauden jaksossa ”Bartista tulee suosittu”) sekä paljastanut Hassun tekemän veropetoksen ja suostutellut kuolemansa lavastaneen Hassun palaamaan ruutuun (7. kauden jaksossa ”Paljastaja-Bart”). Silti Hassu-klovni ei muista juuri koskaan Bartin nimeä.

Hassu-klovnin alkuperäinen apulainen oli psykopaatiksi osoittautunut Sideshow Bob, joka jaksossa ”Komedian kuningas” lavasti Hassun syylliseksi aseelliseen ryöstöön voidakseen kaapata tämän ohjelman itselleen. Juonen paljastuttua Bob erotettiin ja hänen tilalleen palkattiin nöyrempi Sideshow Mel, jota Hassu usein kohtelee kaltoin sekä ohjelmassa että tosielämässä. Sideshow Bob on sen jälkeen yrittänyt ainakin kahdesti tappaa Hassun, mutta he ovat myös toistuvasti tehneet sovinnon ja vakuuttaneet ystävyyttään. Hassun avustajista läheisin hänelle vaikuttaa olevan Herra Pikkula -apina, joka toimii muun muassa hänen autonkuljettajanaan. Muita Hassun ohjelman esiintyjiä ovat sotilasasuinen ja yrmeän näköinen Corporal Punishment (”korpraali Rangaistus”) sekä ylipainoinen ja -ikäinen balettitanssijanainen Tina Ballerina, joiden ei ole koskaan kuultu sanovan mitään. Joissain jaksoissa Hassulla on Lois Pennycandy -niminen vastuullinen sihteeri ja toisissa jaksoissa Ron Rabinowitz -niminen manageri, mutta heitä ei nähdä kovinkaan usein.

Hassu on muutaman kerran uhannut jäädä jonkun lahjakkaamman kilpailijansa varjoon. Jaksossa ”Gabbo vai Hassu?” omassa show'ssaan esiintynyt rääväsuinen vatsastajapuhujannukke Gabbo varasti kaikki katsojat, jolloin Hassun ohjelma uhattiin perua, ja jaksossa ”Hassu haikeana” Hassun ohjelman sivuosaesiintyjä prisenssa Penelope kohosi suositummaksi kuin Hassu itse. Hassun ohjelmaa on myös useasti uhannut lopettaminen taloudellisten vaikeuksien tai laskevien katsojalukujen vuoksi. Pelastus on usein löytynyt Bartin ja Lisan neuvojen avulla. Tosin myös Lisa uhkasi syrjäyttää Hassun tämän omasta ohjelmasta 19. kauden jaksossa ”Kaikki Lisasta”.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.