Joe Quimby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pormestari Joe Quimby
Ensiesiintyminen ”Ihme” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Dan Castellaneta
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Ruskeat
Ikä 40
Ammatti Springfieldin pormestari
Tärkeimmät sukulaiset vaimo Martha Quimby
veli Clovis
useita veljenpoikia

Joseph "Joe" Fitzpatrick Fitzgerald Fitzhenry Quimby (lempinimeltään "Diamond Joe" Quimby, yleensä pelkästään pormestari Quimby) on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa piirrossarjassa Simpsonit. Hahmon ääninäyttelijä on Dan Castellaneta. Quimby on kuvitteellisen Springfieldin kaupungin pitkäaikainen pormestari. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran 2. tuotantokauden jaksossa ”Ihme”.

Pormestari Quimbyn hallinto on korruptoitunut ja epäpätevä ja etenee skandaalista toiseen, mutta säilyttää jotenkin aina kansansuosionsa. Quimby on kiinnostunut vain asemansa säilyttämisestä, eikä hänellä ole varsinaista poliittista ohjelmaa, aatetta tai tavoitteita. Hän myötäilee herkästi Springfieldille tyypillisiä vihaisia väkijoukkoja ja lupaa asukkaille mitä tahansa, oli se järkevää tai ei.

Erityisen usein Quimby joutuu seksiskandaaleihin, sillä hän pettää häpeämättömän avoimesti vaimoaan nuorempien naisten kanssa. Hänen vaimonsa Martha Quimby (ääninäyttelijä Tress MacNeille) esiintyy sarjassa harvakseltaan. Huomattavasti useammin pormestari Quimby nähdään Miss Springfield -nimisen kauneuskuningattaren kanssa, joka selvästi on hänen rakastajattarensa.

Quimby käyttää iskulausettaan ”Vote Quimby” (Äänestäkää Quimbyä) kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa tilanteissa, jopa jäädessään kiinni rakastajattariensa sängyssä. Quimbyn toinen toistuva hokema sarjassa on ”julistan tämän päivän [sen-ja-sen asian] päiväksi”. Hänellä on myös tapana pitää aina yllään nauhaa, jossa lukee mayor (”pormestari”).

Quimby edustaa demokraattista puoluetta[1].

Todelliset esikuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quimbyn esikuvana voidaan pitää Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyä ja muita Kennedyn suvun miespoliitikkoja. Kennedyjen tavoin Quimby on demokraatti, puhuu samanlaisella massachusettsilaisella aksentilla kuin John F. Kennedy, ja hänen keskimmäinen nimensä on Fitzgerald. Lisäksi Quimby lainaa useita presidentti Kennedyn legendaarisia lauseita ja vääntelee niitä ("Ich bin ein Springfielder"). Myös Quimbyn seksihurjastelut voi nähdä viittauksena John F. Kennedyn jälkeenpäin paljastuneisiin lukuisiin irtosuhteisiin. Quimbyssä on nähty yhtäläisyyksiä myös presidentin veljeen, senaattori Ted Kennedyyn,[2] jonka menneisyyttä varjosti kuuluisa hämärä onnettomuus.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quimby on peräisin varakkaasta suvusta ja asuu ylellisessä kartanossa. Hänet on vuodesta 1986 lähtien valittu toistuvasti Springfieldin pormestariksi huolimatta kaupungin varojen kavaltamisesta, lahjusten otosta muun muassa mafioso Läski-Tonylta ja kymmenistä isyyssyytteistä kymmeniltä eri naisilta.

Sinnikkäästi virassaan pysyttelevä Quimby hävinnyt vaaleissa vain kahdesti: 6. tuotantokauden jaksossa ”Kuolleet sielut” hän hävisi Sideshow Bobille, jonka voitto kuitenkin perustui valeääniin, ja asian paljastuttua Quimby palasi pormestariksi. 29. tuotantokauden jaksossa ”Pitkätukkainen pormestari” Quimby hävisi Marge Simpsonille, mutta jakson epilogissa kerrottiin myös Margen joutuneen erotetuksi ja Quimbyn palanneen jälleen virkaansa.

12. kauden jaksossa ”Homerin kotisivu” Quimby oli rakentanut takapihalleen uima-altaan kaupungin tietyörahoilla. Homer Simpsonin paljastettua asian Quimby väitti toimittajille: "Olemme löytäneet muinaisen kaupungin rauniot".

Kun ala-asteen koululle toimitettu maito paljastui rotanmaidoksi, mafian kanssa tehty Springfieldin maitosopimus raukesi, mutta Quimbyn henkivartijana toiminut Homer pelasti pormestarin hengen Läski-Tonyn järjestämässä murhayrityksessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Quimby File The Simpsons Archive. The Simpsons Archive. Viitattu 27.7.2015. (englanniksi)
  2. Kennedy joins battle to find Simpsons' Springfield The Guardian 5.7.2007.
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.