Talonmies Willie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talonmies Willie
Ensiesiintyminen ”Kunnon mies” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Dan Castellaneta
Jukka Rasila (Suomi)
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Puolikalju, muuten punaiset
Ikä noin 50-vuotias
Ammatti Springfieldin ala-asteen talonmies
Tärkeimmät sukulaiset Isä ja äiti
Serkku haudankaivaja Billy

William MacDougal eli Talonmies Willie (engl. Groundskeeper Willie) on kuvitteellinen hahmo piirrossarjassa Simpsonit. Willien ääninäyttelijänä toimii Dan Castellaneta. Skotlantilaissyntyinen ja voimakkaalla skottiaksentilla puhuva, noin 50-vuotias Willie on Springfieldin ala-asteen talonmies, joka asuu pienessä vajassa koulun takapihalla. Hänen elämänsä siellä on hyvin vaatimatonta ja ankeaa. Willien ensiesiintyminen oli 2. tuotantokauden jaksossa ”Kunnon mies”.

Dan Castellaneta on kertonut matkineensa Willien aksentin kuvitteelliselta skotlantilaiselta kokilta, jota kanadalainen koomikko Dave Thomas esitti sketsisarjassa Second City Television. Castellaneta improvisoi hahmon skotlantilaisuuden, kun häntä pyydettiin tekemään talonmiehen rooli jaksoon ”Kunnon mies”.[1]

Hahmon kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Williellä on kalju päälaki sekä punaiset hiukset ja parta. Lisäksi hän on Van Houtenin perheen ohella yksi harvoista Simpsonien hahmoista, jolla on kulmakarvat. Willielle on ominaista repiä paitansa riekaleiksi ryhtyessään johonkin raskaaseen työhön. Ilman paitaa hän näyttää aina paljon lihaksikkaammalta kuin normaalisti. Joskus Willie pukeutuu kilttiin, eikä perinteiseen skottitapaan pidä alushousuja sen alla.

Willie on luonteeltaan äreä ja turvautuu helposti nyrkkeihinsä. Hän menettää malttinsa helposti ja latelee suuttuessaan värikkäitä solvauksia ja tappouhkauksia. Hän tuntuu vihaavan useimpia koulun oppilaita, esimiestään rehtori Skinneriä ja monia muitakin ihmisiä. Äreydestään huolimatta Willie on kuitenkin harmiton: hän ei ole toteuttanut uhkauksiaan yhdessäkään jaksossa, Kauhujen talo -jaksoja lukuun ottamatta. Ajoittain Willie on hyväntahtoinen. Hän auttoi innokkaasti pelastamaan Bart Simpsonin syvän kaivon pohjalta 3. kauden jaksossa ”Hätähuuto kaivosta”, ryömi koulun ahtaaseen ilmastointikanavaan pelastaakseen sinne eksyneen Simpsonien koiran Pukin pikku apurin 5. kauden jaksossa ”Ikävä rehtoria” ja auttoi puhdistamaan Homer Simpsonin maineen 6. kauden jaksossa ”Lapsenvahti ja peto”.

Willien silmäterä on Willy-merkkinen punainen traktori, jota hän käyttää työssään koulun pihalla. Se toimii myös ruohonleikkurina. Vapaa-ajallaan Willie harrastaa muun muassa autoissa lemmiskelevien parien salakuvausta videokameralla. Hänellä itsellään ei ole naisystävää, mutta joissain jaksoissa hänen ja ruokalan emäntä Doriksen välillä on ollut jonkinlaista flirttailua.

Willie on todella ylpeä synnyinmaastaan Skotlannista ja puolustaa sitä hanakasti, siitäkin huolimatta, että hänen kuvaustensa perusteella elämä Skotlannin maaseudulla on armotonta ja julmaa.

Willie oli pääroolissa 17. kauden jaksossa ”Herrasmies Willie”, jossa Lisa Simpson otti tiedepäiväprojektikseen tehdä Williesta salonkikelpoinen. Lisa onnistuu tehtävässään, mutta Willie alkaa kuitenkin kaivata vanhaa minäänsä ja palaa entiselleen.

Willie on ollut kihloissa lastenhoitaja Saija Poppasen kanssa, mutta sokea Saija jätti Willien saatuaan näkönsä takaisin. Willien arkkivihollinen on irlantilaissyntyinen talonmies Seamus.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Willien perheestä on tiedossa joitakin yksityiskohtia. 4. kauden jaksossa ”Rakastan Lisaa” Willie kertoo, että hänen isänsä hirtettiin sikavarkaudesta ja 6. kauden jaksossa ”Kuka ampui johtajan?”, että hänen isänsä ruumis heitettiin suohon tavallisten hautajaisten sijaan. 15. kauden jaksossa ”Julkea takapuoli” Willie kertoo äitinsä työskentelevän glasgowilaisessa kahvilassa. Sarjassa on myös kerrottu että Willien äiti kuoli haggiksensyöntikilpailussa. 10. kauden jaksossa ”Ei voi ostaa rakkautta” hän kuitenkin tapaa vanhempansa Skotlannissa, missä he pitävät tavernaa.

Williellä on myös Springfieldissä asuva serkku Billie. Hän on haudankaivaja, joka on tehnyt työtään 30 vuotta, haudaten useita ihmisiä elävältä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]