Snake Jailbird

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snake Jailbird
Ensiesiintyminen ”Aviokriisi” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Hank Azaria
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Ruskeat
Ikä 38
Ammatti Varas
Tärkeimmät sukulaiset Poika Jeremy
Veli, nimetön

Snake Jailbird eli Snake on kuvitteellinen hahmo piirrossarjassa Simpsonit. Hän on Springfieldin kaupungissa vaikuttava pikkurikollinen, joka suorittaa usein aseellisia ryöstöjä, murtovarkauksia ja vankilapakoja. Hahmon ääninäyttelijä on Hank Azaria. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui sarjan 2. tuotantokauden jaksossa ”Aviokriisi” ja hänen nimensä mainittiin ensi kerran 3. tuotantokauden jaksossa ”Musta leski”. Nimi Snake tarkoittaa kirjaimellisesti käärmettä ja liikanimi Jailbird on ”linnakundia” tarkoittava puhekielinen sana.

Hank Azarian mukaan Snaken puhetapa perustuu osin hänen college-aikaiseen ystäväänsä ja osin Jeff Spicoli -hahmoon, jota Sean Penn näytteli elokuvassa Kuumat kinkut.[1]

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snaken rikokset rajoittuvat lähinnä asuntomurtoihin sekä pankki- ja kaupparyöstöihin. Yleensä ryöstöjen kohteena on Apu Nahasapeemapetilonin omistama lähikauppa Kwik-E-Mart, mutta Snake ilmestyy usein varastamaan myös mitä tahansa vartioimatonta omaisuutta. Poliisipäällikkö Clancy Wiggum on useita kertoja pidättänyt Snaken, mutta Snake ei koskaan näytä pysyvän kauan telkien takana. Vielä useammin Snake pääsee Wiggumilta alun alkaenkin pakoon. Vaikka Snake yleensä vaikuttaa paatuneelta rikolliselta, toisinaan hän osoittaa inhimillisyyttä tai sivistystä.

Snake puhuu englantia voimakkaalla korostuksella, joka on eräänlainen brittienglannin, kalifornianenglannin ja australianenglannin välimuoto. Hänen kielenkäytölleen tyypillinen piirre on adverbien runsas käyttö; erityisesti Snake suosii sanoja "like" (’niin kuin’), "dude" (’kundi’), "totally" (’täysin’) ja "so" (’todella’). Hänellä on myös tapana yhdistellä huolellista kirjakieltä ja erilaisia slangisanoja toistensa kanssa. Snakella on myös oma tunnusomainen ivanauru ”Ha-haa!”.

Snake pukeutuu usein valkoiseen T-paitaan ja hihattomaan farkkutakkiin. Snaken tuntomerkkejä ovat vasemmassa hihassa oleva tupakka-aski, vasemmassa korvassa oleva korvakouru ja vasempaa käsivartta koristava käärmetatuointi. Pakoautona hänellä on usein urheiluauto, jonka malli on auton ulkomuodosta päätellen joko vuoden -68 Pontiac Firebird tai vuoden -69 Dogde Charger. Snake on antanut autolle nimeksi "Lil' Bandit" ("Pikku Rosmo"), mikä viittaa näyttelijä James Deanin omistamaan Porsche-autoon nimeltä "Lil' Bastard". 9. kauden jaksossa ”Kaksi totuutta” Homer Simpson osti auton itselleen, jolloin vankilassa ollut Snake vannoi hankkivansa sen takaisin.

Erään virallisen Simpsonit-aiheisen keräilykorttipelin mukaan Snaken oikea nimi olisi Chester Turley. Kyseisissä korteissa esiintyy tosin myös ristiriitaisia tietoja ja niin sanottuja "vääriä tosiasioita",selvennä eikä tätä nimeä ole ikinä mainittu itse sarjassa. Simpsonien tekijöiden keskuudessa Snake tunnetaan nimellä "Jailbird".

Hahmon vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4. kauden jaksossa ”Pumppu pettää” Snake asui pastori Lovejoyn naapurissa, mikä tosin saattoi olla vain tilapäinen piilopaikka. 7. kauden jaksossa ”22 tarinaa” hämärä asekauppias Herman sieppasi Snaken ja päällikkö Wiggumin elokuvaa Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta parodioineessa kohtauksessa, mutta he pelastuivat.

11. kauden jaksossa ”Pygmalion” esiteltiin Snaken poika, jonka nimeksi paljastui Jeremy 17. kauden jaksossa ”Loppumaton tarina”. Snake on erittäin huolehtivainen isä pojalleen ja pyrkii kasvattamaan tästä itsensä kaltaista rikollista. Snaken vakituinen tyttöystävä on entinen poliisi Gloria (ääninäyttelijä Julia Louis-Dreyfus), joka nähtiin ensi kerran 13. kauden jaksossa ”Rakastunut”.

”Loppumattoman tarinan” mukaan Snake oli alun perin Indiana Jonesin kaltainen idealistinen arkeologi, joka oli löytänyt mittaamattoman arvokkaan kulta-aarteen ja aikoi lahjoittaa sen museolle. Kun Moe Szyslak varasti aarteen, Snake vannoi kostavansa yhteiskunnalle alkamalla rikolliseksi. Toisaalta Simpsoneissa on myös nähty takaumajaksoja, joissa Snake on toiminut rikollisena jo teini-ikäisenä.

Snake teloitettiin sähkötuolissa 10. tuotantokauden jaksossa ”Kauhujen talo, osa 9”. Halloween-aiheiset ”Kauhujen talo” -jaksot eivät kuitenkaan kuulu Simpsonien juonijatkumoon, joten todellisuudessa Snake on yhä elossa. Häntä on kuitenkin yritetty huonolla menestyksellä teloittaa sähkötuolissa ainakin 12. tuotantokauden jaksossa ”Puunhalaaja” ja 24. tuotantokauden jaksossa ”Maailmanlopun meininki”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]