Läski-Tony

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Läski-Tony (Fat Tony)
Ensiesiintyminen ”Suosikki” (3. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Joe Mantegna
Pasi Ruohonen (Suomi)
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Sinertävänharmaat
Ikä 51
Ammatti Mafioso
Tärkeimmät sukulaiset Vaimo Anna Maria †
Poika Michael
Serkku Hoikka-Tony (22. kauden jaksossa ”Vakoilua” Läski-Tonyn kuoltua ottaa tämän paikan ja vaihtaa nimensäkin Läski-Tonyksi lihottuaan)

Marion Anthony D’Amico eli Läski-Tony (engl. Fat Tony) on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa piirrossarjassa Simpsonit.[1] Läski-Tony on amerikanitalialainen mafioso, joka johtaa Springfieldin kaupungin paikallista mafiaa.[1] Hahmon ääninäyttelijä on Joe Mantegna, joka ei esitä sarjassa mitään muita hahmoja.[1][2]

Läski-Tony esiintyi ensi kertaa 3. tuotantokauden jaksossa ”Suosikki”, joka esitettiin 10. lokakuuta 1991.[1] Hahmo oli alkujaan tarkoitettu kertakäyttöiseksi, mutta on sittemmin muodostunut sarjan vakiohahmoksi.

Läski-Tonyn seurassa nähdään aina muutama uskollinen kätyri, useimmiten kaksikko Legs ja Louie.

Esikuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läski-Tony on mukaelma järjestäytynyttä rikollisuutta kuvaavien kirjojen, elokuvien (muun muassa Kummisetä-trilogia, Mafiaveljet) ja televisiosarjojen mafiosohahmoista. Eräs esikuva lienee vuonna 1990 valmistuneen Kummisetä osa III -elokuvan pääkonna Joey Zasa, jota esitti Läski-Tonyn ääninäyttelijä Joe Mantegna. Läski-Tonyn etunimeksi mainittu Anthony viitannee 1970- ja 1980-luvuilla Yhdysvalloissa vaikuttaneeseen mafiosoon Anthony "Fat Tony" Salernoon. Salerno menehtyi sattumoisin vuonna 1992 Springfield-nimisessä kaupungissa Missourissa. Läski-Tonyn sukunimi on mahdollisesti otettu New Yorkissa vaikuttavalta Gambinon mafiaperheen pomolta John ”Jackie” D’Amicolta.

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läski-Tonyn ääninäyttelijä Joe Mantegna.

Springfieldin vaikutusvaltaisin ja pelätyin rikollispäällikkö Läski-Tony on toisaalta kylmäverinen rikollinen, armoton vihollistensa käsittelyssä eikä häikäile murhauttaa ihmisiä. Toisaalta monesti hän saattaa käyttäytyä kuin ystävällinen herrasmies ja tuo esiin myös herkän puolensa. Läski-Tonyn laittomia puuhia ovat muun muassa Hassu-klovnin kiristäminen, pormestari Joe Quimbyn lahjominen,[1] laittomien savukkeiden ja ilotulitteiden salakuljetus ja rotanmaidon myyminen Springfieldin ala-asteelle. Toistuvassa vitsissä Tonyn jengi on hävittämässä ruumista tai kuljettamassa auton takakonttiin lukittua ihmistä keskellä kirkasta päivää kenenkään kiinnittämättä asiaan suurempaa huomiota. Simpsonin perhe joutuu usein tekemisiin Läski-Tonyn kanssa, mutta Tony on yleensä heille ystävällinen.

Läski-Tony asuu Springfieldin ulkopuolella sijaitsevassa ylellisessä ja italialaistyylisessä kartanossa, jossa on lukuisia italialaisia patsaita ja taidemaalauksia. Hänellä on kouluikäinen poika Michael (ääninäyttelijä Tress MacNeille), joka haluaisi mieluummin kokiksi kuin isänsä työn jatkajaksi.[1] Läski-Tonyn vakituisia kätyreitä ja henkivartijoita ovat Legs ja Louie (ääninäyttelijät Hank Azaria ja Dan Castellaneta). Toisinaan joukkoon liittyvät myös itsepäisestä vaikenemisestaan tunnettu Johnny Tiukkahuuli (Johnny Tightlips, ääni Hank Azaria) sekä pakonomaisesti vasikoiva Vasikka-Frankie (Frankie the Squealer, ääni Dan Castellaneta). Tonyn mafiajengin kokoontumispaikkana on Springfieldin keskustassa sijaitseva ”Laillisten liikemiesten kerho” (The Legitimate Businessmen's Social Club) ja hänen virallinen toimeenkuvansa on ”Springfieldin jätehuollon ylläpito”. Joutuessaan oikeuteen 3. kauden jaksossa ”Suosikki” Tony väitti käyvänsä kerholla vain lukemassa päivän lehdet. Ammattinsa takia Läski-Tonylla on lukuisia vihamiehiä, muiden muassa Calabresin mafiaperhe, joka on yrittänyt salamurhata hänet.

Läski-Tonyn koko nimi on hieman epävarma. Jaksossa ”Suosikki” hänen oikeaksi nimekseen mainittiin William Williams, joka luultavasti oli pelkkä peitenimi. Myöhemmin Läski-Tonyn etunimen sanottiin olevan Marion. 8. kauden jaksossa ”Luontainen kyky” nyrkkeilijä Drederick Tatum kutsuu häntä nimellä Anthony ”Fat Tony” D'Amico.

Hahmon vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läski-Tony on pariin otteeseen uhannut Simpsoneita. Jaksossa ”Suosikki” hän palkkasi Bart Simpsonin apulaisekseen ja yritti myöhemmin tehdä tästä syntipukin oikeuden edessä väittämällä Bartia koko organisaation johtajaksi. 6. kauden jaksossa ”Pelle-Homer” Läski-Tony kätyreineen erehtyi luulemaan Hassu-klovnin klovnikoulun käynyttä Homer Simpsonia Hassuksi ja yritti tappaa hänet kostoksi Hassun maksamattomien pelivelkojen takia. Homer ja Hassu onnistuivat yhdessä kuittamaan pelivelan suorittamalla Läski-Tonyn kummisedän Don Vittorio Dimaggion suosikkitempun. 13. kauden jaksossa ”Isän poliisitoimi” Homerin perustama yksityinen turvallisuuspalvelu onnistui pidättämään Läski-Tonyn ja telkeämään hänet vankilaan. Paettuaan Läski-Tony uhkasi kostona tappaa Homerin, mutta Maggie Simpson pelasti isänsä hengen ampumalla kiväärillä mafiosoja olkapäähän. 20. kauden jaksossa ”Pikkutuhmaa pullanpaistoa” Homer jahtasi Läski-Tonya palkkionmetsästäjänä yhdessä Ned Flandersin kanssa.

18. tuotantokauden jaksossa ”Mafian maailma” esiteltiin Läski-Tonyn Michael-niminen poika, joka Kummisetä-elokuvien Michael Corleonen tavoin tuli vastahakoisuudestaan huolimatta vedetyksi mukaan mafiaperheensä rikollisiin puuhiin. Samassa jaksossa myös ilmeni, että Hassupurilaisella on Springfieldissä pikaruokamonopoli, koska Hassu-klovni maksaa Läski-Tonylle siitä, että mafia pitää McDonald’sin ja Burger Kingin poissa kaupungista.

22. kauden jaksossa ”Vakoilua” Läski-Tony kuoli, mutta hänen paikkansa otti hänen serkkunsa Hoikka-Tony (Fit Tony), joka lihomisen jälkeen muuttui täysin identtiseksi hänen kanssaan ja alkoi käyttää samaa nimeä. Hahmon vaihtumiseen ei ole myöhemmin viitattu, joten se muistuttaa tässä suhteessa rehtori Skinneriä koskenutta ”Armin Tamzarian” -paljastusta, joka ei vaikuttanut mitenkään myöhempien jaksojen juoniin. Saman tuotantokauden jaksossa ”Rakkauden pyörteissä” Läski-Tony meni naimisiin Selma Bouvierin kanssa, mutta avioliitto paljastui lumeeksi, sillä Tonylla oli jo vaimo ja Selma oli tarkoitettu vain Tonyn rakastajattareksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Simpsonit.org: Simpsonit.org Simpsonit.org. Viitattu 15.7.2021.
  2. Fat Tony Behind The Voice Actors. Viitattu 15.7.2021. (englanniksi)