Barney Gumble

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
444px-Barney Gumble.png
Barnard ”Barney” Gumble
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Ruskeat
Ikä: 40
Ammatti: Työtön, vakituisin työpaikka oli setänsä keilahallissa.
Tärkeimmät sukulaiset: Isä Arnie Gumble †
Nimeltä kuulematon äiti
Setä Al Gumble
Ensiesiintyminen: Joulurauha
Ääninäyttelijä: Dan Castellaneta

Barnard ”Barney” Gumble on hahmo televisiosarjassa Simpsonit. Hahmon ääninäyttelijä on Dan Castellaneta. Barney on kovan luokan alkoholisti, ja Homer Simpson ja Barney ovatkin hyvät ystävät.

Barney viettää suurimman osan vapaa-ajastaan lipittäen olutta Moen kapakassa. Barney on 40 vuotta vanha ja on paljastettu, että Barney on ainakin puoli-norjalainen, sillä hänen äitinsä on kotoisin Norjasta. Barneyn äiti esiintyy jaksossa Maailman merille (Simpson Tide). Barneyn isä on kuollut. Barney omistaa keilahallin, Barney's Bowlaraman.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Barney on köyhä, työtön ja alkoholisoitunut amerikkalainen. Nuorena hän oli ahkera opiskelija, mutta kun Homer sai hänet kokeilemaan olutta, Barney löysi elämälleen uuden tarkoituksen. Barney on myös paljastunut taitavaksi piirtäjäksi.

Barney on kuitenkin saavuttanut sentään jotain elämänsä aikana. 80-luvulla Barney kuului Homerin, Wiggumin, Skinnerin ja Apun kanssa musiikkiyhtyeeseen nimeltä The Be Sharps (suom. Alaäänet/Terävät) (jakso Homer's Barbershop Quartet). Alun perin Barney ei kuulunut koko bändiin, mutta kun Wiggum päätettiin erottaa bändistä, Barney korvasi hänet. Syy valintaan oli Barneyn kaunis tenoriääni, joka kävi ilmi tämän lauleskeltua miestenvessan lattialla. Be Sharpsin suosio lopahti, ja Barneykin palasi takaisin humalaisen elämään. Vielä yhtyeessä ollessaan Barneyllä oli japanilainen tyttöystävä. Tämä viittaa John Lennoniin, joka piti Beatlesin studiolevytyksissä mukanaan japanilaista tyttöystäväänsä Yoko Onoa.

Jaksossa Homer, seuraava astronautti (Deep Space Homer) Barney pääsee hetkellisesti eroon oluesta ja hän saa tasapainoaistinsa takaisin. Kuitenkin heti kun hänelle tarjotaan alkoholitonta samppanjaa Barney ottaa koko pullon ja juo sen yhdellä kulauksella. Tällöin hän palaa entiselleen. Barney on joissain jaksoissa myös riippuvainen kahvista. 1992 Barney harjoitti menestyksekkäästi lumiaurabisnestä Plow King -yhtiöllään (jakso Mr. Plow), mutta hänen kilpailijanaan ollut Homer huijasi Barneyn ansaan vuorille. Homer tuli kuitenkin katumapäälle ja pelasti hänet. Homerin pelastettua Barneyn Homer sanoi: ”Edes Jumala ei voi estää meitä!”, mutta taivaasta vastasi ääni: ”Enkö?”, ja lumet sulivat. Jaksossa Neljät hautajaiset ja yhdet häät (A Star is Burns) Barney voitti Springfieldin ensimmäiset filmifestivaalit omasta elämästään kertovalla lyhytelokuvalla.

Barneyllä on myös näköharhoja. Nämä johtuvat luultavasti jatkuvasta humalatilasta. Jaksossa Woodstockin Muistot, Barney joi meskaliinikaktusta sisältävää mehua, ja näki hirviön sohvallaan. Sitten hän nopeasti nappasi oluen, joi sen, ja pinkki elefantti tappoi sen. Sitten hän sanoi: "Kiitos Pinky, sinä aina pelastat minut".[1] Barney on raitistunut hetkellisesti ja työskennellyt helikopteripilottina. Moe kuitenkin vannoi saavansa parhaan asiakkaansa takaisin ja ilmeisesti onnistuikin siinä. Barneyn ainoa tunnussanonta on röyhtäisy, joka johtuu Duff-kaljan juonnista. Jaksossa Rakastan Lisaa (I Love Lisa) Barney on humalassa ihastunut Moeen ja lähettää hänelle rakkauskirjeen. Muutamissa jaksossa Barney asuu Moen kapakassa, mutta esimerkiksi jaksossa Herrasmiesvaras (Homer the Vigilante) hän asuu vanhassa talossa. Jaksossa 22 tarinaa (22 Short Films About Springfield) Barney on Duff-kaljan juonnista Moelle yli 4 miljardia dollaria velkaa. Hän maksaa velastaan 2000 dollaria, mutta Snake Jailbird ryöstää rahat heti. Useiden jaksojen mukaan Barney on täysin riippuvainen alkoholista kuten jaksossa Kansalainen Burns (Rosebud), Burns ilmoittaa televisiossa, että hän ohjaa kaikki olutta kuljettaneet rekat pois Springfieldistä saadakseen Homerin luovuttamaan pehmonallensa takaisin hänelle. Jo muutama sekunti lähetyksen päätyttyä Barney koputtaa Homerin oveen ja Homerin avattua oven Barney seisoo ovella ja tähtää Homeria pistoolilla ja vaatii häntä luovuttamaan nallen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0701083/trivia "D'oh-in' in the Wind"-jakson Trivia (englanniksi)