Barney Gumble

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barnard ”Barney” Gumble
Ensiesiintyminen ”Joulurauha” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Dan Castellaneta
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Ruskeat
Ikä 40
Ammatti työtön, satunnaisia työsuhteita
Tärkeimmät sukulaiset Isä Arnie Gumble (kuollut)
Setä Al Gumble

Barnard ”Barney” Gumble on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on rappiolle ajautunut kovan luokan alkoholisti ja Homer Simpsonin paras ystävä jo kouluajoista lähtien. Hahmon ääninäyttelijä on Dan Castellaneta.

Barney viettää suurimman osan ajastaan juoden olutta Moen kapakassa ja hänet nähdään useimmiten humalassa. Barneyn lempiolutmerkki on Duff, kuten Homerinkin. Barney ei pysty lainkaan kontrolloimaan omaa juomistaan tai sen seurauksia, ja alentuu mihin tahansa pienestäkin oluttilkasta. Alkoholismi on käytännössä pilannut Barneyn elämän, sillä hän on köyhä, työtön, perheetön, ylipainoinen, epäsiisti ja arvokkuutensa menettänyt, mutta hän ei itse yleensä tunnu tajuavan koko asiaa ja vaikuttaa tyytyväiseltä tilanteeseensa. Barneylla on lisäksi ollut sarjassa ajoittain raittiita kausia ja erilaisia työpaikkoja. Barneyn eräänlainen vakiohokema on äänekäs röyhtäys, joka kuullaan usein lauseen tai repliikin lopussa.

Barney esiintyi ensi kerran Simpsonien 1. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa ”Joulurauha”. Muutamissa 1. kauden jaksoissa hänen hiuksensa oli väritetty keltaisiksi ihon tapaan. Barney esiintyy myös Simpsonien alkutekstijaksossa: vanhassa versiossa hän on yksi hahmoista, jotka Bart Simpson ohittaa jalkakäytävällä, uudessa versiossa Bart pomppaa koulusta lähtiessään lehtikasan päälle, jonka alta paljastuu jalkakäytävälle sammunut Barney.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan takaumajaksojen perusteella Barney ja Homer olivat parhaat ystävykset jo kouluvuosinaan. 4. kauden jaksossa ”Ystävä hädässä” nähdyn takauman mukaan Barney oli nuorena ahkera opiskelija, mutta kun Homer sai hänet kerran kokeilemaan olutta, hän jäi välittömästi koukkuun ja unohti kaiken muun. Myöhemmin varsinkin Moe Szyslak on kannustanut Barneya jatkamaan alkoholistin elämäntapaansa, koska Barney on Moen tärkein asiakas. Muutamissa jaksossa Barney asuu Moen kapakassa, mutta toisissa jaksoissa hänellä on oma, hyvin epäsiisti asunto. 7. kauden jaksossa ”22 tarinaa” Moe väittää Barneyn juoneen hänen baarissaan velaksi neljäntoista miljardin dollarin arvosta.

Barneyn äidin on mainittu asuvan Norjassa. Äiti nähdään 9. kauden jaksossa ”Maailman merille”. 7. kauden jakson ”Sotasaalis” mukaan Barneyn isä oli toisen maailmansodan veteraani, joka kuoli lauttaonnettomuudessa vuonna 1979. 6. kauden takaumajaksossa ”Kolmas lapsi” Barneyn setä omisti Springfieldin keilahallin Bowlaraman, jossa myös Barney työskenteli ennen kuin sai potkut.

Alennustilastaan huolimatta Barneylla on ollut eräitä kunnioitettavia saavutuksia. 5. kauden jakson ”Homerin kvartetti” mukaan Barney kuului 1980-luvulla Homerin, rehtori Skinnerin ja Apun kanssa Alaäänet (The Be Sharps) -nimiseen menestyneeseen lauluyhtyeeseen, johon hänet kutsuttiin Clancy Wiggumin tilalle kauniin tenoriäänensä vuoksi. 4. kauden jaksossa ”Ystävä hädässä” Barneyllä oli lyhyen aikaa menestyksekäs lumiaurayhtiö Plow King, joka kilpaili Homerin Mr. Plow -yhtiön kanssa kunnes he päättivät yhdistää voimansa ja samalla kaikki lumet ihmeellisesti sulivat pois. Barney pääsi myös Homerin kanssa mukaan astronauttien koulutusohjelmaan 5. kauden jaksossa ”Homer, seuraava astronautti” ja hän luopui tuolloin joksikin aikaa alkoholista, mutta maistettuaan valmistumisjuhlissa alkoholitonta samppanjaa hän retkahti takaisin juomaan eikä häntä päästetty avaruuslennolle. 6. kauden jaksossa ”Neljät hautajaiset ja yhdet häät” Barney voitti Springfieldin ensimmäiset filmifestivaalit omasta elämästään kertovalla dokumentaarisella lyhytelokuvalla.

Barney raitistui ja ryhtyi helikopteripilotiksi 11. kauden jaksossa ”Raittiuden päivät”, jonka käsikirjoitusidea oli peräisin hahmon ääninäyttelijältä Dan Castellanetalta. Tämän jälkeen Barney pysyi raittiina muutaman tuotantokauden ajan ja siirtyi juomaan oluen sijasta kahvia, mutta hän palasi vähitellen takaisin vanhoihin juomatapoihinsa.

Barneyllä on joskus humalatilasta johtuvia näköharhoja.