Lionel Hutz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lionel Hutz
Ensiesiintyminen ”Miljoona” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Phil Hartman
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Ruskeat
Ikä Ei tiedossa
Ammatti Asianajaja, suutari, jne.
Tärkeimmät sukulaiset Ex-vaimo Selma Bouvier

Lionel Hutz on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on itsevarmuutta huokuva mutta epäeettinen ja piinallisen ammattitaidoton asianajaja, jonka Simpsonin perhe aina erehtyy palkkaamaan joutuessaan oikeuteen. Hahmon ääninäyttelijä oli Phil Hartman.

Hutz kärkkyy onnettomuuksia ylipuhuakseen ihmisiä nostamaan korvausjuttuja, oli sellaiseen perusteita tai ei. Hän ei ymmärrä oikeuskäytännöistä tai lainsäädännöstä juuri mitään, joten hänen juttunsa päättyvät säännönmukaisesti häviöön tai oikeussalista pakenemiseen. Hän pitää nuhjuista toimistoaan Springfieldin ostoskeskuksessa ja houkuttelee asiakkaita arvottomilla asiakaslahjoilla. Päätoimensa ohella – ja usein sen yhteydessäkin – Hutz hankkii sivutuloja kaikella mahdollisella aina suutarin ammatista alkaen. Hän on sarjan mittaan osoittanut kyvyttömyytensä ainakin lapsenvahtina, agenttina, henkivartijana, luvattoman elämäkerran kirjoittajana, kiinteistönvälittäjänä ja mahdollisesti huumekauppiaana. Suuri osa hänen puuhistaan ei tunnu kestävän päivänvaloa.

Hutzin ensiesiintyminen oli 2. tuotantokauden jaksossa ”Miljoona”. Ääninäyttelijä Phil Hartmanin kuoltua väkivaltaisesti vuonna 1998 hänen esittämänsä hahmot poistettiin sarjasta. Hutzin viimeinen puherooli oli 9. tuotantokauden jaksossa ”Kaksi totuutta”.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hutz yrittää usein voittaa oikeusjuttunsa epärehellisin keinoin, mutta on kehno siinäkin. Esiintyessään ensi kerran 2. kauden jaksossa ”Miljoona” hän houkutteli Simpsonit haastamaan johtaja Burnsin oikeuteen Bartin yliajosta ja pyysi puoskarimaisen tohtori Nick Rivieran diagnosoimaan Bartille kuvitteellisia vammoja ja oireita. Kun Marge joutui oikeuteen näpistyksestä 4. kauden jaksossa ”Telkien takana”, Hutz yritti asettaa todistajana olleen Apun muistin luotettavuuden kyseenalaiseksi kysymällä Apulta solmionsa väriä ja keplottelemalla sitten solmion pois kaulastaan ennen kääntymistään takaisin tähän päin. Jaksossa ”Miljoona” Hutz väitti myös opiskelleensa useissa huippuyliopistoissa kuten MIT:ssä, jossa ei todellisuudessa opeteta oikeustiedettä, ja Louvressa, joka on taidemuseo Pariisissa.

Hutz on työssään niin epäpätevä, että häviää helpotkin jutut, ja Simpsonit ovat usein joutuneet kärsimään palkattuaan hänet. 3. kauden jaksossa ”Suosikki” Bart meinasi joutua tuomituksi rehtori Skinnerin murhasta, vaikka Skinner ei ollut edes kuollut, ja 5. kauden jaksossa ”Burnsin perillinen” Margen ja Homerin haastettua johtaja Burnsin oikeuteen poikansa Bartin sieppauksesta Hutz edusti heitä niin huonosti, että oikeus ei ainoastaan ratkaissut juttua Burnsin hyväksi, vaan julisti Burnsin myös Bartin biologiseksi isäksi. Hutzin strategiana oikeussalissa on usein pyytää jatkuvasti lisää taukoja ja tarvittaessa yrittää pakoa vaikka ikkunasta. Erityisesti tuomari Snyder on Hutzin käytökseen lopen kyllästynyt. Hutzin työsalkku sisältää tavallisesti vain paperisilppua tai syödyn omenan ja voileivän. Toisinaan Hutzin jutut päättyvät voittoon, mutta yleensä aina jonkun muun kuin hänen itsensä ansiosta. 6. kauden jaksossa ”Taivaalliset jamit” Hutz voitti kokoamansa asianajotiimin avulla Bartille 100 000 dollarin korvaukset jutussa Hassu-klovnin muroyhtiötä vastaan, mutta he pitivät melkein kaikki rahat itse ja antoivat Bartille vain 500 dollaria.

Hutz keksii myös äärimmäisen keinotekoisia syitä nostaa oikeusjuttuja. 4. kauden jaksossa ”Syömäkone” hän mainitsi haastaneensa elokuvan Päättymätön tarina tuottajat oikeuteen harhaanjohtavasta mainonnasta. Saman tuotantokauden jaksossa ”Selman valinta” Hutz huijasi 50 000 dollaria Margen Gladys-tädin videotestamentissa.

Hutzin jäätyä pois sarjasta Simpsonin perheen uudeksi vakituiseksi lakimieheksi tuli vähintään yhtä kyvytön entinen kiinteistönvälittäjä Gil Gunderson.

5. kauden jaksossa ”Margen pakomatka” Hutz poltti kaikki paperinsa Simpsonien takassa ja yritti siirtyä elämään väärällä henkilöllisyydellä käyttäen nimeä Miguel Sanchez tai tri. Nguyen Van Thoc, mutta jäi pian kiinni.

Eräiden jaksojen perusteella Hutz on alkoholisti tai hiljattain raitistunut ex-alkoholisti.

Hutzin on mainittu olleen yksi Margen siskon Selma Bouvierin entisistä aviomiehistä, mutta avioliittoa ei ole koskaan käsitelty yhdessäkään jaksossa.

Hutz ei ole varsinaisesti esiintynyt sarjassa 9. kauden jälkeen, mutta hänennäköisensä hahmo vilahtaa väkijoukkokohtausten taustalla muutamassa myöhempien tuotantokausien jaksossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.