Simpsonit (6. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simpsoneiden 6. tuotantokausi
Simpsoneiden 6. tuotantokauden kansi
Maa Yhdysvallat
Esittäminen
Verkko Yhdysvallat FOX
Suomi MTV3
Julkaisupäivä 16. elokuuta 2005
Ensimmäinen esitys 4. syyskuuta 1994
Viimeinen esitys 21. toukokuuta 1995
Esitysten määrä 25
Kaudet
← Edellinen Seuraava →
5. tuotantokausi 7. tuotantokausi

Simpsoneiden 6. tuotantokausi käynnistyi Yhdysvalloissa 4. syyskuuta 1994 ja päättyi 21. toukokuuta 1995. Suomessa kausi käynnistyi 11. maaliskuuta 1995 ja päättyi 23. maaliskuuta 1996.

Kuudes kausi julkaistiin Yhdysvalloissa DVD:llä 16. elokuuta 2005 ja Suomessa 24. syyskuuta 2005.

Jaksoluettelo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Bartin takaikkuna (Bart of Darkness)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Bart tarkkailee Flandersia kaukoputkella
Jaksonumero 104
Tuotantokoodi 2F05
Ensiesitys Yhdysvalloissa 4. syyskuuta 1994
Ensiesitys Suomessa 11. maaliskuuta 1995

On kuuma kesä. Springfieldissä kiertää uima-allasauto, mutta kaupungilla on varaa vain yhteen kierrokseen koko kesänä. Simpsonit ostavat ison uima-altaan pihalleen. Pian kaikki kaupungin nuoret tulevat uimaan Simpsonien altaassa. Kun Bart on hyppäämässä puumajan päältä altaaseen, Nelson sanoo, että hänen "epidermiksensä" näkyy. Yrittäessään katsoa, mitä Nelson tarkoitti, Bart putoaa puumajan päältä maahan ja murtaa jalkansa. Hänen on pakko pysyä koko loppukesä sisällä.

Lisan käy sääliksi Bartia, ja hän antaa tälle kaukoputken huvitukseksi. Jatkuvassa eristyksessä yhä paranoidisemmaksi muuttuva Bart kuulee Flandersin talosta ensin naisen kirkaisun ja sitten Nedin sanovan: "Voi ei! Mitä minä tein? Minä tapoin hänet!" Aluksi Bart ajattelee, että nyt on kysymys Flandersista, mutta kun hän näkee Flandersin hautaavan jotain pihalleen, hän alkaa huolestua ja epäillä Nedin tappaneen vaimonsa Mauden — asetelma parodioi Alfred Hitchcockin elokuvaa Takaikkuna. Kun Bart vielä kuulee Nedin kertovan pojilleen Rodille ja Toddille, että nämä pääsevät pian äitinsä luo, hän huolestuu entistä enemmän.

Sillä välin Lisa nauttii yltäkylläisesti altaan myötä saamastaan suosiosta ja julkisuudesta. Martin Prince tosin avaa pihalleen vielä isomman altaan, jolloin kaikki hylkäävät Simpsonien altaan ja Lisan. Lisa pyytää Bartilta anteeksi, että antoi julkisuuden saada hänet unohtamaan tämän. Bart kertoo Lisalle Flandersiin kohdistuvista epäilyistään ja kehottaa tätä käymään Flandersien talolla etsimässä todisteita Flandersin ollessa poissa. Aluksi Lisa ei suostu, mutta kun Bart alkaa lukea Lisalle kirjoittamaansa näytelmää, tämä muuttaa mielensä ja livahtaa Flandersien taloon. Ned kuitenkin palaa kotiin aikaisin, kirvestä kantaen, ja ansaan jäänyt Lisa pakenee häntä lopulta ullakolle asti. Bart seuraa Lisaa taloon, vaikka hänen jalkakipsiinsä tarttuukin kaikenlaista rojua matkalla. Lopulta käy kuitenkin ilmi, että Ned ei olekaan uhkaamassa Lisaa vaan panemassa kirvestä pois.

Ilmenee, että Maude on täysin kunnossa ja hän vain oli ollut raamattuleirillä opettelemassa tuomitsevammaksi tulemista. Nedin tekemä "murha" paljastuu paljon odotettua lievemmäksi: hän oli vain vahingossa tappanut Mauden viikunan kastelemalla sitä liikaa. Myös Bartin kuulema tyttömäinen kirkaisu paljastuu olleen Nedistä peräisin. Samaan aikaan Martinin allas täyttyy ihmisistä siinä määrin, että se ratkeaa liitoksistaan ja hajoaa, ja kaikki jättävät hänet.

Lisan kilpailija (Lisa's Rival)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisan luokalle tulee uusi Allison-niminen tyttöoppilas (ääniroolissa Winona Ryder). Lisa huomaa pian Allisonin olevan häntä nuorempi ja taitavampi. Hän jopa voittaa Lisan kouluorkesterin karsinnoissa saksofonin soitossa. Lisa alkaa tuntea olevansa "keskiverto" Allisoniin verrattuna ja synkistyy. Lisa yrittää tukahduttaa kateuden ja ystävystyä Allisonin kanssa mutta huomaa pian tämän älykkyyden ja käsityötaitojen olevan omaa luokkaansa häneen verrattuna, varsinkin kun Allison on saanut koulun dioraamakilpailun työnsä valmiiksi monta viikkoa etuajassa. Lisa yrittää valmistaa itsekin oman dioraamansa, mutta tuuletin puhaltaa sen ikkunasta ulos. Epätoivoissaan Lisa tekee Bartin kanssa sopimuksen Allisonin dioraaman sabotoinnista. Kilpailupäivänä Lisa vaihtaa Allisonin dioraaman Bartin valedioraamaan, mutta Lisan omatunto alkaa kolkuttaa niin vahvasti, että hän paljastaa Allisonin oikean kilpailutyön. Se ei kuitenkaan voita, kuten ei myöskään Lisan dioraama. Sen sijaan Ralphin Star Wars -aiheiset lelut (Ralph ei tiedä mitä dioraama tarkoittaa) vakuuttavat tuomarina toimivan Skinnerin, ja Ralph voittaa. Lisa ja Allison tajuavat, kuinka tyhmää kilpaileminen on, ja he ystävystyvät. He myös kutsuvat Ralphin mukaansa leikkimään.

Samaan aikaan Homer löytää tien varresta kolaroineen sokerisäiliöauton ja lapioi tieltä mukaansa kilokaupalla sokeria. Hän alkaa myydä sitä paljon kalliimmin kuin kaupan sokeria, tosin huonolla menestyksellä. Homer vartioi sokeria niin tiukasti, että Marge alkaa huolestua. Sokeri houkuttelee luokseen parven mehiläisiä läheiseltä mehiläisfarmilta. Farmarit luulevat Homerin houkutelleen mehiläiset luokseen tarkoituksella, jotta voisi myydä nämä sitten takaisin. Farmarit tarjoavat Homerille isoa summaa mehiläisten takaisinostosta ja Homer suostuu. Valitettavasti silloin alkaa sataa, jolloin sokeri liukenee ja mehiläiset lähtevät. Aluksi Homer parkuu sokerinsa perään, mutta tunnustaa pian Margelle, että oppi läksynsä ja että "sokerivuori on liikaa yhdelle miehelle".

Rakkausromaani (Another Simpsons Clip Show)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettuaan rakkausromaanin Marge päättää, että hänen ja Homerin täytyy kertoa lapsilleen rakkaudesta. Simpsonit muistelevat aiempia romanttisia tapauksiaan ja tuntevat joutuvansa toteamaan, ettei rakkaus toimi. Homer kuitenkin pelastaa päivän sanomalla, että yksi suhde on kyllä toiminut - hänen ja Margen.

 • Tämä on sarjan toinen niin sanottu leikejakso (clip show). Siinä näytetään pätkiä aiemmista jaksoista, joissa on ollut jonkinlainen rakkaustarina.

Väkivallan kolkko kutsu (Itchy & Scratchy Land)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart ja Lisa suostuttelevat vanhempansa lähtemään juuri avattuun Tikku ja Takku -huvipuistoon, joka parodioi Pariisin Disneyland-huvipuistoa. Kohdattuaan puistossa muutamia väkivaltaisia kohteita Homer ja Marge menevät "Vanhempiensaarelle", ja Bart ja Lisa jatkavat puiston tutkimista. Loma näyttää sujuvan hyvin, kunnes professori Frink tajuaa, että puiston kaikki Tikku- ja Takku-robotit kääntyvät luojiaan vastaan. Teoria osoittautuu todeksi, kun lauma Tikku- ja Takku-robotteja lähestyy Simpsoneita. Homer heittää robotteja päin kaiken mitä pystyy ennen kuin tajuaa, että kameran välähdys tuhoaa robotit. Perhe ottaa lahjatavarapuodista lisää kameroita ja voittaa piirroshahmoarmeijan. Roger Meyers Jr. kiittää perhettä, joka myöntää, että oikeastaan se oli heidän kaikkien aikojen paras lomansa.

Kuolleet sielut (Sideshow Bob Roberts)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sideshow Bob (Kelsey Grammer) vapautuu vankilasta ja hänet julistetaan republikaaniseksi ehdokkaaksi Springfieldin pormestarinvaaleihin. Bart ja Lisa auttavat pormestari Quimbyn vaalikampanjassa, joka kuitenkin epäonnistuu ja Bob voittaa vaalit. Joidenkin päivien kuluttua Simpsonit heräävät huomatakseen vain, että heidän talonsa hajotetaan uuden moottoritien tieltä.

Bart ja Lisa alkavat epäillä, että Bob on jollain lailla onnistunut peukaloimaan valintaa. Tutkiessaan äänestystilastoja Lisalle jätetään lappu, jossa kerrotaan, että joku tietää mitä oikeasti tapahtui. Viestinjättäjä on Waylon Smithers, joka ei pidä Bobin menettelytavoista. Smithers antaa Bartille ja Lisalle sen miehen nimen, joka äänesti Bobia, mutta hän onkin oikeasti ollut jo hyvin pitkän aikaa kuollut. Sisarukset tajuavat, että jokainen henkilö, joka "äänesti" Bobia, on oikeasti jo kuollut. Bart ja Lisa huijaavat Bobin tunnustamaan rikoksensa, ja hänet palautetaan takaisin vankilaan.

Vierailevat näyttelijät: Kelsey Grammer, Larry King, Dr. Demento ja Phil Hartman

Kauhujen talo, osa 5 (Treehouse of Horror V)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Marge katselemassa Homerin kirjoituksia
Jaksonumero 109
Tuotantokoodi 2F03
Ensiesitys Yhdysvalloissa 30. lokakuuta 1994
Ensiesitys Suomessa 1. huhtikuuta 1995
 • Hohto (The Shinning)

Tarina parodioi Hohtoa. Simpsonit ajavat Burnsin kartanolle tullakseen huoltamaan sitä talveksi. Burns katkaisee television virran ja takavarikoi oluen, mikä saa Homerin sekoamaan. Ulkona rikkoessaan pensaslabyrinttiä Bart lukee Willien ajatukset ja selvittää "Hoito"-kykynsä. Margen mennessä katsomaan Homerin kirjoituksia hän huomaa kaikkialla lukevan: "Ilman telkkaa ja olutta Homer sekoaa." Homer tulee huoneeseen. Marge sulkee Homerin varastoon. Tultuaan ulos hän rikkoo oven kirveellä ja perhe pakenee. Bart käyttää voimiaan ja kutsuu Willien. Homer kuitenkin iskee kirveen tämän selkään. Perhe ryntää ulos ja huomaa Willien pudottaman kannettavan television. He katsovat sitä kunnes jäätyvät.

 • Aika ja rangaistus (Time and punisment)

Osio parodioi novellia Ukkosen jyrähdys. Homerin käsi juuttuu leivänpaahtimeen. Hänen korjatessaan sitä syntyy aikakone. Se vie aikaan, jolloin vielä oli dinosauruksia. Kuitenkin joka matkalla Homer rikkoo jotain, jolloin tulevaisuus on jotenkin pilalla. Kymmenien korjausyritysten jälkeen kaikki on normaalia, paitsi että kaikki syövät liskomaisilla kielillään. Homer tyytyy siihen.

 • Kauhujen ruokala (Nightmare cafeteria)

Bart joutuu jälki-istuntoon. Rehtori huomaa tilan olevan vähissä. Jimbo kamppaa keittäjä Dorisin ja hänen päälleen kaatuu keittoa. Rehtori määrää herkullisen Jimbon keittiöön ja hän joutuu ruuaksi. Koulun henkilökunta alkaa järjestelmällisesti tappaa ja syödä oppilaita, jotka on määrätty jälki-istuntoon millä tahansa verukkeella. Kun jäljellä on enää muutama oppilas, he yrittävät paeta, mutta joutuvat umpikujaan. Milhouse putoaa ja kuolee suuressa tehosekoittimessa. Juuri kun Bart ja Lisa ovat putoamassa siihen, Bart herää ja tajuaa nähneensä unta. Seuraavaksi hänen huoneensa ikkunasta kuitenkin tunkeutuu kaasua, joka kääntää kaikkien Simpsonin perheen jäsenten ihon nurinpäin. He eivät kuitenkaan kuole, vaan alkavat laulaa ja tanssia.

 • Tämä on ensimmäinen Kauhujen talo -jakso, jossa ei ole minkäänlaista kehyskertomusta. Kolmea osiota kuitenkin yhdistää se, että niistä jokaisessa joku tappaa talonmies Willien lyömällä tätä selkään kirveellä.
 • Tämä on viimeinen Kauhujen talo, jonka alussa nähdään Margen varoitus katsojille jakson pelottavuudesta.

Mikä tyttö (Bart's Girlfriend)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart ja Lisa leikkivät intiaaneja ystäviensä kanssa, kunnes vanhemmat huutavat, että on aika lähteä kirkkoon. Kirkossa Bart alkaa leikkiä peikkonukella, jonka Marge takavarikoi heti. Kun pastori Lovejoy lopettaa saarnansa hän huomaa, "etteivät jotkut kuunnelleet". Pastori Lovejoy pyytää tytärtään Jessicaa (Meryl Streep) lukemaan saman kappaleen. Bart ihastuu Jessicaan, joka kutsuu hänet luokseen syömään. Jessica paljastuu ilkeäksi ja hän ja Bart pitävät hauskaa, mutta hauskuus loppuu, kun Jessica lavastaa (virittää syyt) Bartin kolehtivarkaaksi.

 • Joissakin uusintaesityksissä jakson nimi on ollut huutomerkin (!) kera.

Lisan liukkaat (Lisa on Ice)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 111
Tuotantokoodi 2F05
Ensiesitys Yhdysvalloissa 13. marraskuuta 1994
Ensiesitys Suomessa 15. huhtikuuta 1995

Rehtori Skinner kutsuu Springfieldin ala-asteen oppilaat auditorioon ilmoittaakseen oppilaille uudesta rangaistuksesta, kun lapsi epäonnistuu jossain aineessa. Uusia varoituslappuja jaetaan oppilaille, jotka ovat vaarassa epäonnistua, ja Lisa on aivan ihmeissään vastaanottaessaan varoituksen. Lisa oli saamassa ehdot liikunnasta, ja hänen kauhukuvansa tulevaisuudestaan lannistavat häntä. Lisa ilmoitetaan paikalliseen nappulaliigajoukkueeseen, ja Lisa koettelee kykyjään kori- ja lentopallossa, mutta huomaa olevansa surkea molemmissa lajeissa. Bart sen sijaan kehittyy liikunnassa ja pelaakin pian poliisipäällikkö Wiggumin kipparoimassa jääkiekkojoukkueessa Mighty Pigsissä (parodia Mighty Ducks of Anaheimista). Eräänä päivänä Lisa saapuu muun perheen mukana hakemaan Bartia jääkiekkopelistä. Bart ilkkuu Lisalle tämän huonoista liikuntataidoista ja lyö mailallaan lattialla olevia roskia Lisaa kohti. Jäällä oleva, toisen joukkueen johtaja ja ottelussa loukkaantunutta Milhousea auttava Apu huomaa Lisan torjuvan vaistomaisesti jokaisen roskan, ja saa ajatuksen. Hän lyö kiekon kohti Lisaa, joka onnistuu torjumaan sen. Vaikuttunut Apu ottaa Lisan joukkueeseensa välittömästi maalivahdiksi.

Pian Bart ja Lisa pelaavatkin saman liigan eri joukkueissa. He johdattavat molemmat joukkueitaan parhaimmille kausilleen. Pian Bartin ja Lisan välille syntyy erityistä kilpailumielisyyttä, joka leviää jopa koulun ulkopuolelle. Bart on ärtynyt Lisan päästyä kaiken huomion keskipisteeseen loistavilla tuloksillaan. Kun Lisa myöhemmin pelastaa Bartin kiusaajien käsistä, tämä joutuu koko koulun naurunaiheeksi, mikä vain lisää hänen vihaansa. Lopulta sisarukset päätyvät jopa avoimeen tappeluun kotonaan. Marge yrittää selittää, että kumpikaan lapsi ei ole toista parempi ja että hän kannustaa molempia tasapuolisesti. Homer on taas kivenkovaan sitä mieltä, että lajin on nimenomaan tarkoitus jakaa ihmiset voittajiin ja häviäjiin, ja vain kannustaa lastensa välistä kilpailuviettiä. Tunteet alkavat kuumeta entisestään, kun käy ilmi, että Bartin ja Lisan joukkueet kohtaavat tulevassa ottelussa. Erimielisyydet eivät häviä kaukalossakaan, jossa he ajautuvat raivoisaan käsikähmään jo ennen kuin peli alkaa. Lopulta peli on tasan 3–3 vielä ottelun viimeisillä sekunneilla, kun Jimbo Jones kampittaa Bartin, jolle tuomitaan rangaistuslaukaus Lisaa vastaan. He kumpikin kuitenkin huomaavat, että heidän uskollisuutensa toisilleen on vahvempaa kuin uskollisuus heidän joukkueilleen. Bart jättää laukaisematta, hän ja Lisa halaavat toisiaan sovinnon merkiksi, ja peli päättyy tasan. Tästä raivostuneena yleisö alkaa mellakoida, ja pian kaikki ovatkin tuhoamassa jääkiekkohallia – paitsi Bart ja Lisa, jotka luistelevat yhdessä rauhallisesti pois areenalta.

Lastenvahti ja peto (Homer Badman)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homer ja Marge käyvät karkkimessuilla, jossa Homer onnistuu varastamaan karkkia. Myöhemmin, kun Homer vie lasten lastenvahtia Ashley Grantia kotiin, hän huomaa karkin olevan kiinni hänen housuissaan ja tarttuu siihen. Ashley tietenkin käsittää sen seksuaalisena häirintänä. Joukko vihaisia mielenosoittajia ilmaantuu Simpsonien talon ulkopuolelle syyttäen Homeria Ashleyn rinnalla. Homer vakuuttaa muulle perheelle asioiden järjestyvän, sillä he muuttavat meren alle. Homer haaveilee uudesta elämästä veden alla kalojen kanssa (kohtaus on parodia Disneyn Pieni merenneito -elokuvasta). Kaikki Homerin yritykset todistaa itsensä viattomaksi menevät pieleen, kunnes hän kertoo hänen näkemyksensä tarinasta televisiossa. Talonmies Willie näkee Homerin puheen ja antaa hänelle salaa nauhoitetun videon, joka näyttää, että loppujen lopuksi Homer oli syytön.

Vieraileva näyttelijä: Dennis Franz.

 • Joissakin uusintaesityksissä jakson nimi on ollut Lapsenvahti ja peto

Papan ihmelääke (Grandpa vs. Sexual Inadequacy)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homerin ja Margen liitto alkaa kuivua heidän häviävän seksielämänsä vuoksi, mutta isoisä keksii ihmelääkkeen joka parantaa heidän ongelmansa. Homer ja isoisä aloittavat liiketoiminnan yhdessä ja alkavat myydä yleisesti "Simpson and Son's Tonic" -nimettyä lääkettä. Kun he vierailevat maalaistalossa jossa Homer kasvoi, he alkavat riidellä, ja isoisä kutsuu Homeria "vahingoksi". Homer kieltäytyy puhumasta isälleen enää koskaan ja päättää olla parempi isä omille lapsilleen. Myöhemmin hän palaa maalaistaloon sattumalta samaan aikaan isoisän kanssa. He sytyttävät kumpikin vahingossa tulipalon taloon ja tulevat sopineeksi riitansa.

Vieraileva näyttelijä: Phil Hartman

Lentopelko (Fear of Flying)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saatuaan elinikäisen porttikiellon Moen kapakkaan Homer etsii uutta vakiopaikkaa, muun muassa Terveydeksi-sarjan baarista, ja asettuu lopulta lentäjien baariin. Homeria luullaan lentäjäksi, ja kun hän romuttaa lentokoneen, Simpsonit saavat vapaalentoliput minne tahansa Amerikassa. Margelle tulee koneessa epämukava olo, ja hän myöntää pelkävänsä lentämistä. Marge menee terapiaan terapeutti Dr. Zweigin (Anne Bancroft) luokse, joka paljastaa Margen pelon juuret. Ongelma on, että Margen isä oli miespuolinen lentoemäntä. Zweig vakuuttaa Margelle, että miesstuertit ovat nykyään hyvin yleisiä, ja Marge parantuu pelostaan.

Vierailevat näyttelijät: Anne Bancroft, Ted Danson, Woody Harrelson, Rhea Perlman, John Ratzenberger ja George Wendt.

Homer, valittu (Homer the Great)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töissä Homer ihmettelee Lennyn ja Carlin mukavia tuoleja hänen tuolinsa ollessaan hajalla. Lenny ja Carl eivät kerro mitään vaan sanovat: "Se on salaisuus." Homer tahtoo asiasta selon ja kiinnittää Lennyn autoon maalipurkin, jossa on reikä. Auto pysähtyy salaseura Kivenhakkaajien kokoontumispaikalle, ja Homer tahtoo jäseneksi. Isoisä sanoo olevansa Kivenhakkaajien jäsen ja Homer pääsee mukaan. Asiat sujuvat hyvin, mutta Homerin liattua pyhän pergamentin hänet erotetaan. Kivenhakkaajat näkevät Homerin kyljessä liiton tunnuksen näköisen syntymämerkin. Homer pääsee johtajaksi. Kaikki kuitenkin vain mielittelevät Homeria ja tämä väsyy. Liitto alkaa hoitaa lapsia, joten kaikki suuttuneena lisäävät ehdon: Ei Homereita. Simpsonit perustavat oman kerhonsa.

Vieraileva näyttelijä: Patrick Stewart.

Kolmas lapsi (And Maggie Makes Three)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homer kertoo lapsilleen pitkän tarinan Maggien syntymästä. Vuonna 1993 Homer oli työssä keilahallissa, vaikka saikin sieltä vähemmän palkkaa kuin ydinvoimalasta. Simpsonit joutuvat toteamaan, että pärjäävät rahoillaan vain, mikäli kaikki säilyy täsmälleen sellaisena, kuin se oli sillä hetkellä. Marge kuitenkin tulee taas kerran raskaaksi, mutta yrittää salata uutisen Homerilta. Homer saa kuitenkin lopulta selville ja rahaongelmien takia joutuu palaamaan takaisin entiseen työhönsä ydinvoimalaan. Vaikka hän pelkääkin paljon ajatusta kolmannesta lapsesta, Homer rakastuu Maggieen sillä samalla sekunnilla, kun näkee tämän ensi kertaa.

Bartin komeetta (Bart's Comet)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jälki-istunnon aikana Bart löytää vahingossa taivaalta komeetan, ja käy ilmi, että komeetta tulee suoraan kohti Springfieldiä. Avaruuteen lähetetään raketti tuhoamaan komeetta, mutta lähtö epäonnistuu ja se räjäyttää kaupungin ainoan sillan niin että koko Springfield jää loukkuun. Simpsonit ja Flandersin jakavat pommisuojan, jonka Ned oli rakentanut, ja koettavat suojautuvat komeetalta. Pian kaikki kaupungissa tulevat samaan suojaan, mutta ovea ei saada kiinni, ellei joku lähde suojasta ulos. Homer päättelee, että ainut käyttökelvoton henkilö sisällä on Ned, ja hän pakottaa miehen lähtemään. Homer alkaa tuntea syyllisyyttä päätöksestään ja jättää suojan – ja niin tekevät lopulta kaikki muutkin. Tuholta kuitenkin vältytään, kun komeetta palaa ilmakehän saasteissa chihuahuan pään kokoiseksi kokoiseksi ja koko kaupunki selviää. Asukkaat päättävät polttaa planetaarion, jotta samanlaista katastrofia ei enää voisi tapahtua.

 • Jaksossa nähdään ensi kerran nörttioppilas Database ja muut ”superkaverit”.

Pelle Homer (Homie the Clown)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hassu-Klovni on pikkuhiljaa köyhtymässä, koska haaskaa rahaa taloihin, mahdottomiin vedonlyönteihin ja sytyttää tupakkansa sadan dollarin seteleillä. Hassu päättää perustaa klovnikoulun, jotta muut tekisivät pieniä klovninhommia Hassun puolesta. Homer on menossa töihin ja huomaa tienvarsimainoksien uusiutuneen. Homer ostaa kaiken mitä mainoksissa on muttei mene klovnikouluun. Pian kaikki näyttävät klovneilta Homerin silmissä ja tämä päättää lähteä klovnikouluun. Homer pääsee koulun sujuvasti, muttei osaa Hassun pyörätemppua. Homer alkaa tehdä klovintyötä. Sillä aikaa Hassu häviää suuren vedonlyönnin Läski-Tonylle (Joe Mantegna). Hassu pakenee. Mafia alkaa etsiä Hassua saadakseen rahat.

Pian he näkevät Homerin klovninasussa Evergreen Terracella ja nappaavat tämän. Homer yrittää selittää, ettei hän ole Hassu, mutta turhaan. Perillä kummisetä Don Vittorio DiMaggio päättää tappaa Homerin, luullen tätä Hassuksi, mutta jos Homer tekee pyörätempun, hän pääsee vapaaksi. Homer ei onnistu. Pian Hassu saapuu paikalle, koska tuli maksamaan pelivelkojaan. Don Vittorio päättää päästää kummatkin vapaaksi, jos he tekevät yhtäaikaa pyörätempun samalla pyörällä. He onnistuvat niukin naukin tempusta.

Vierailevat näyttelijät: Dick Cavett, Johnny Unitas.

 • Joissakin uusintaesityksissä jakson nimi on ollut ”Pelle-Homer”.

Bart ja Australia (Bart vs. Australia)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart soittaa pilapuhelun Australiaan, ja puhelu kestää kuusi tuntia ja maksaa 900 dollaria. Puhelun aiheuttamien valitusten muassa Bartia kutsutaan huijariksi, ja hänet pakotetaan menemään Australiaan esittämään sen kansalaisille julkinen anteeksipyyntö. Bartin pyydettyä anteeksi Australialta parlamentti haluaisi antaa hänelle vielä rangaistuksen. Bart ja Homer pakenevat paikalta, mutta Bart hyväksyy rangaistuksen vielä myöhemmin. Ennen rangaistuksen suorittamista hän näyttää australialaisille takamustaan ja perhe lähtee helikopterilla pois.

Vierailevat näyttelijät: Phil Hartman

Homer, Patty ja Selma (Homer vs. Patty and Selma)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huonon sijoituksen jälkeen Homer joutuu lainaamaan rahaa Patty ja Selma Bouvierilta. Vastauksena pari tekee Homerin elämästä onnetonta. Margen tajuttua asian Homer päättää ryhtyä autonkuljettajaksi, mutta ei pääse työhön, koska ei omista autonkuljettajakorttia. Kun hän päättää anoa sitä, Patty ja Selma hylkäävät hänet joka tasolla. Siskokset alkavat polttaa tupakkaa, mutta heidän tarkastajansa ilmoittaa, että sellainen toiminta voi aiheuttaa heille heidän ylennystensä menetyksen. Homer toimii nopeasti ja väittää savukkeiden olevan hänen omiaan, ja pelastaa näin Pattyn ja Selman siinä samassa puhdistaa nimensä heidän silmissään. Sillä välin Bart pakotetaan balettiin, mutta tajuaakin nauttivansa siitä.

Vierailevat näyttelijät: Susan Sarandon ja Mel Brooks

Neljät hautajaiset ja yhdet häät (A Star is Burns)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Springfield valitaan Yhdysvaltojen epämiellyttävimmäksi kaupungiksi. Tämän takia turistit katoavat ja Bart uhkaa menettää elinkeinonsa, väärennettyjen karttojen myymisen, joissa on sijainnit julkkisten kodeista. Kaupungin kokouksessa mietitään turistipyydyksiä. Margen ehdotus filmifestivaaleista saa kannatusta. Kaikki rupeavat tekemään elokuvia. Bart ja Lisa tekevät elokuvan "Ikuinen kamppailu", jossa Homer yrittää saada housut jalkaan. Flandersit tekevät elokuvan Mooseksesta. Elokuvakriitikko Jay Sherman valitaan tuomaristoon. Filmijuhlissa nähdään mm. Apun ryöstö, Moe Szyslakin baarilaulu ja Barney Gumblen elokuva juopon elämästä. Barneyn elokuva saa kiitosta herkkyydestään. Myös johtaja Burnsin elokuva esitetään, mutta se on kaikkien mielestä itserakasta. Burns on lahjonut pormestari Quimbyn ja Hassu-klovnin äänestämään häntä. Barney kuitenkin voittaa. Marge luulee että johtaja oppi ettei kaikkea saa rahalla. Burns yrittää saada myös oscarin lahjomalla kaikki Hollywoodissa.

 • Jakso on niin sanottu crossover The Critic -animaatiosarjan kanssa. Matt Groening halusi nimensä pois alku- ja lopputeksteistä, koska piti jaksoa pitkänä The Criticin piilomainoksena

Lisan häät (Lisa's Wedding)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Homer puhuu Lisalle tämän hääpäivänä
Jaksonumero 122
Tuotantokoodi 2F15
Ensiesitys Yhdysvalloissa 19. maaliskuuta 1995
Ensiesitys Suomessa 2. joulukuuta 1995

Simpsonit ovat vierailulla tivolissa. Jahdatessaan eräästä näyttelystä karannutta kania Lisa löytää sattumalta ennustajan teltan. Lisa ei aluksi usko ennustamiseen, mutta vakuuttuu, kun ennustaja tietää kaikkien Lisan perheenjäsenten nimet. Ennustaja tarjoutuu kertomaan Lisalle tarinan tämän ensirakkaudesta. Epäröiden Lisa suostuu kuuntelemaan.

Tulevaisuudessa, vuonna 2010, Lisa on 23-vuotias ja käy yliopistoa Britanniassa. Hän ärsyyntyy erään opiskelijan, Hugh Parkfieldin, käytöksestä. Pian he kuitenkin huomaavat kuinka paljon heillä on yhteistä, ja he ihastuvat toisiinsa. Hugh vie Lisan kotikartanolleen. Siellä hän järjestää Lisalle ilotulitusnäytöksen, jonka päätökseksi hän kosii Lisaa, joka suostuu välittömästi.

Lisa soittaa kotiin ja kertoo äidilleen kihlautumisestaan, ja pyytää tätä estämään Homeria pilaamasta tulevia häitä. Marge on edelleen kotiäiti ja Homer työskentelee yhä ydinvoimalan 7G-sektorilla, vaikka kaikki muut voimalan työntekijät on korvattu robotein. Lisäksi voimalan johtajana toimii nyt Milhouse. Bart (nyt 25-vuotias) puolestaan toimii rakennustenpurkuyrityksessä. 16-vuotias Maggie asuu yhä Simpsonien talossa ja ilmeisesti puhuu paljon (hänen puhettaan ei tosin kuulla kertaakaan jakson aikana). Lisa päättää tuoda Hughin tutustumaan perheeseensä Amerikkaan. Simpsonit yrittävät järjestää Hughille vieraanvaraisen vastaanoton, joka kuitenkin epäonnistuu, kun Homer ja Bart vahingossa sytyttävät Union Jack-lipun tuleen ja sammuttavat sen sitten heittämällä lantaa sen päälle.

Päivällisellä Lisa päättää etsiä itselleen hääpuvun samalla, kun Homer ja Bart vievät Hughin kaupungilla Moen kapakkaan. Siellä Homer antaa Hughille isältään saamansa aviomies- ja morsiansikaa esittävät kalvosinnapit, joita hän pyytää Hughia käyttämään häissä. Hääpäivänä Lisa puhuu Homerille ja saa selville, että Hugh ei pidäkään kalvosinnappeja. Lisa suostuttelee Hughin pitämään nappeja, ja tämä vastahakoisesti suostuu. Sitten Hugh kuitenkin sanoo, että häiden jälkeen he palaisivat Englantiin, eivätkä näkisi muita Simpsoneita enää. Lisa, joka kaikesta valittamisesta huolimatta rakastaa perhettään, ei ole valmis tähän, ja häät perutaan. Lisa poistuu hääpaikalta surun kyyneleet silmissään.

Takaisin nykypäivässä, ennustaja kertoo Hughin palaavan Englantiin seuraavana päivänä, eikä Lisa tapaisi häntä enää koskaan. Lisa huomauttaa ennustajan aikoneen kertoa hänelle hänen oikeasta rakkaudestaan. Ennustaja paljastaa erikoistuneensa pieleen menevien suhteiden ennustamiseen. Lisa palaa takaisin tivoliin, missä hän tapaa isänsä. Lisa ja Homer kävelevät pois käsi kädessä, ja Lisa kuuntelee tyytyväisenä ja kiinnostuneena isänsä puheita kaikesta siitä mitä tämä on tehnyt tivolissa.

 • Tämä on sarjan ensimmäinen tulevaisuuteen sijoittuva jakso.
 • Tämä oli Simpsonien kolmas jakso, joka voitti Emmy-palkinnon.

Vierailevat näyttelijät: Mandy Patinkin ja Phil Hartman

Kaksikymmentäviisi pentua (Two Dozen and One Greyhounds)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pukin pikku apuri rakastuu tyttövinttikoiraan, joka loppujen lopuksi synnyttää 25 pentua. Pennut aiheuttavat Homerille ja Margelle hankaluuksia, ja he päättävät antaa ne pois. He saavat joitakin tarjouksia, mutta pennut eivät tahdo joutua poisannetuiksi, joka johtaa siihen, että herra Burns varastaa ne. Burns näyttää ulospäin pitävän huolta pennuista, mutta paljastaa suunnittelevansa pennuista itselleen smokkia. Bart ja Lisa hiipivät sisään mutta epäonnistuvat pelastusyrityksessään. Kun Burns on aikeissa tappaa pennut, Bart sijoittaa sen pennun, jonka Burns on suunnitellut pitävänsä itsellään, muiden pentujen sekaan toivoen, että Burns ei tapa niitä, jos ei tiedä mikä on mikäkin. Burns kuitenkin huomaa, että hänen koiransa osaa nousta ylös - mutta tajuaa sitten, että ne kaikki osaavat. Lopulta hän muuttaa mielensä ja päättää olla tappamatta yhtään koiraa.

Pennin venyttäjä (The PTA Disbands)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulun rahat ovat lopussa eikä mistään ole tulossa lisää. Bart saa Skinnerin ja Krabappelin välit poikki ja koulu rupeaa lakkoon. Kaupungin kokouksessa päätetään, että kaupunkilaiset rupeavat antamaan sijaisopetusta koululla. Myös Marge tulee opettajaksi, mistä Bart ei pidä. Skinner ja Krabappel sopivat, mutta rahaa ei ole. Ratkaisu löytyy, luokkahuoneiden perät vuokrataan vankiselleille.

Taivaalliset jamit (Round Springfield)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bart saa vatsakivun syötyään vahingossa metallimuron, ja luhistuu lääkintähuoneen lattialle. Leikkauksen jälkeen selviää, että hänellä on umpisuolentulehdus. Vieraillessaan Bartin luona Lisa tapaa Veri-ien Murphyn toisella sairaalaosastolla. Hän lainaa Lisalle oman saksofoninsa koulun esitykseen, mutta palatessaan Lisa huomaa miehen kuolleen. Lisa on ainut, joka osallistuu miehen hautajaisiin, ja hän vannoo varmistavansa, että jokainen Springfieldissä tuntee Veri-ien Murphyn nimen. Lisa päättää kunnioittaa Veri-ientä soittamalla hänen albuminsa radiossa, mutta ei pysty ostamaan sitä. Bart ostaa sen hänelle käyttäen niitä hyvitysmaksuja, jotka sai Hassu-klovnilta syötyään tämän metallia sisältänyttä ruokaa. Salama iskee aseman antenniin, ja lähettää albumin jokaiseen Springfieldin radioon.

 • Tämä on sarjan ensimmäinen jakso, jossa vakituinen hahmo kuolee.

Vierailevat näyttelijät: Ron Taylor, Steve Allen ja Phil Hartman

Hyvä poliisi, huonot housut (The Springfield Connection)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marge pidättää rikollisen, joka huijasi Homerin rahat. Tämän jälkeen alkaa arki maistua puulta ja Marge ryhtyy poliisiksi. Hän onkin hyvä poliisi, mutta hän huomaa että hänen ystävänsä pelkäävät tätä. Homer pelkää että menettää talon miehen paikan. Marge irtisanoo itsensä koska poliisi on hänen mielestään korruptoitunut.

Vanha sitruunapuu (Lemon of Troy)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 127
Tuotantokoodi 2F21
Ensiesitys Yhdysvalloissa 14. toukokuuta 1995

Bart töhrii nimensä betoniin, josta Marge pitää pojalle pitkän saarnan, josta Bart tajuaa, että on hyvä olla Springfieldiläinen. Bart ja Milhouse hakevat Springfieldin kuuluisalta sitruunapuulta sitruunoita mehuun, mutta huomaavat, että shelbyvilleläiset varastavat näiltä sitruunoita. Bart heittää joukon johtajaa sitruunalla silmään ja tämä vannoo kostoa. Seuraavana päivänä Bart kavereineen huomaa että sitruunapuu on varastettu. Jäljet johtavat Shelbyvilleen. Bart päättää lähteä hakemaan sen takaisin. Bartin kaveritkin tulevat. Shelbyvillessä puu on piilotettu kaatopaikalle ja shelbyvilleläiset rikastuvat sitruunoiden mehulla. Samalla Homer tulee paikalle, lapsia lähdettiin etsimään, mutta Bart selittää sitruunapuun varastamisen. Sitruunapuu varastetaan yöllä, tosin puolet siitä harventui matkalla.

Kuka ampui johtajan? (osa 1/2) (Who Shot Mr. Burns (Part One)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Kuka ampui johtajan?
Jakson tiedot
Jaksonumero 128
Tuotantokoodi 2F16
Ensiesitys Yhdysvalloissa 21. toukokuuta 1995
Ensiesitys Suomessa 23. maaliskuuta 1996

Rehtori Skinner avaa tavallisena arkiaamuna koulunsa ovet ja lähtee tarkastuskierrokselle. Surukseen hän löytää koulun gerbiilin, Superhemmon, kuolleena. Kun Willie kaivaa sille hautaa koulun kellariin, maasta purkautuva öljysuihku yllättää hänet ja tunkee läpi koulun jokaisen kerroksen. Ylitarkastaja Chalmers on kerrankin tyytyväinen Skinneriin, ja molemmat alkavat kuunnella koulun väen ehdotuksia rahojen käyttämiseksi: talonmies Willie haluaa kristallisen ämpärin, ruokalan täti Doris uuden ruokalahenkilökunnan (entinen valittaa hiiristä keittiössä), Otto kaksikaulaisen kitaran, Ralph suklaisia mikroskooppeja ja Lisa Simpson Tito Puenten ohjaaman jazzmusiikkiohjelman kouluun. Kaupungin rikkain mies, Montgomery Burns, saa kuitenkin vihiä öljylähteestä ja ehtii pumpata lähteestä ensimmäisenä, jolloin se lain mukaan kuuluu hänelle. Burns saa Willien, Skinnerin ja muiden koululaisten vihat niskaansa. Myöhemmin vihamiehiin liittyy myös Bart Skinnerin öljylähteen katkaistua Pukin pikku apurin takajalat ja tuhottua Bartin puumajan.

Myöhemmin Lisa pettyy siitä, ettei Tito Puente pääsekään opettamaan koulun jazzkurssia. Pian öljynporausoperaatio tuhoaa Springfieldin vanhainkodin perustukset romahduttaen talon. Isoisän huone uppoaa kuoppaan ja hän joutuu muuttamaan Simpsoneille. Koska Burnsin öljynporaustorni on rakennettu aivan Moen kapakan viereen, se joudutaan sulkemaan ilmassa leijuvien myrkyllisten kaasujen vuoksi. Moe menettää elantonsa ja Barney elämänsä tarkoituksen. Homer huomaa, ettei johtaja edelleenkään muista hänen nimeään 10 vuoden palveluksensa jälkeen. Homer yrittää virkistää Burnsin muistia lähettämällä hänelle konvehtirasian, joka sisältää hänen kuvansa. Yöllä Homer murtautuu Burnsin toimistoon alkaen maalata spray-maalilla seinään graffitia, joka sanoo "Olen Homer Simpson". Burns yllättää Homerin, sytyttää valot, vilkaisee Homeria ja sitten graffitia kysyen: "Kuka piru sinä olet?". Homer saa raivokohtauksen ja hyökkää Montyn kimppuun.


Burnsilla on kuitenkin muitakin suunnitelmia. Hän on suunnitellut jättimäisen kilven, jolla hän aikoo peittää auringon sillä seurauksella, että kaikki joutuisivat käyttämään yhä enemmän voimalan sähköä. Smithers järkyttyy johtajan ilkeästä suunnitelmasta, eikä halua olla siinä mukana. Silloin Burns päättää erottaa Smithersin, joka alkoholisoituu välittömästi menetettyään työnsä.

Niinpä kaupunkilaiset pitävät hätäkokouksen Burnsin toimien estämiseksi. Johtaja kuitenkin astuu saliin, ja avoimet ovet tarjoavat avoimen näköalan vuorelle, jonka takaa kohoaa napinpainalluksen jälkeen esiin kilpi, joka peittää taaksensa kaiken Springfieldiin kohdistuvan auringonvalon. Tämän jälkeen Bart yrittää lähestyä Burnsia, joka kuitenkin kehottaa poikaa pysähtymään vetäen samalla takkinsa alta aseen. Burns kertoo aseistautuneensa puolustautuakseen hyökkäyksiltä Homer Simpsonin (hän sanoi tätä tuntemattomaksi henkilöksi) päällekarkauksen jälkeen. Kaupunkilaiset poistuvat kokouksesta. Marge jättää Maggien ja Pukin pikku apurin autoon ja lähtee etsimään Bartia ja Homeria. Samaan aikaan Burns kävelee kaupungintalon taakse, mutta kuva jää kauemmas, eikä katsojalle selviä, mitä Burnsille seuraavaksi tapahtuu; katsojat kuulevat johtajan sanovan vain seuraavat sanat:

Kas, sinähän se siinä. Miksi olet noin onnellinen? (tauko, yhtäkkiä Burns haukkaa henkeään) Sinun olisi parempi pudottaa se. Sanoin... pudota se! (tappelun ääniä) Näpit... irti! (laukaus)

Burns hoippuu verissään kaupungintalon takaa kaatuen ampumahaava rinnassaan Springfieldin aurinkokellon päälle. Kaikki kaupunkilaiset saapuvat paikalle ja ihmettelevät kuka ampui johtajan. Tohtori Hibbert sanoo, että:

Hibbert No, minä en osaa ratkaista tätä arvoitusta. Osaatko sinä? (Hibbert osoittaa suoraan ruutuun, ikään kuin viitaten, että haluaisi katsojien yrittävän ratkaista arvoitusta)

Sitten kuvakulma kuitenkin etenee taaksepäin, ja nähdään, että Hibbert osoittikin poliisimestari Wiggumia. Tämä sanoo yrittävänsä.

 • Tämä on ensimmäinen osa Simpsonien ensimmäisestä kaksiosaisesta tarinasta. Toinen osa ”Kuka ampui johtajan? (osa 2/2)” on 7. tuotantokauden ensimmäinen jakso. Katsojien oli tarkoitus arvuutella Burnsin ampujaa tuotantokausien välisen kesätauon aikana.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.