Kiekko (jääkiekko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiekko on jääkiekossa käytettävä pyöreä kumista valmistettu peliväline. Standardin mukaan määritelty pelivälineenä käytettävä kiekko on mitoiltaan yhden tuuman (25,4 mm) paksu, halkaisijaltaan kolme tuumaa (76,2 mm) ja painoltaan väliltä 156–170 g. On kehitetty myös painavampia oranssin värisiä kiekkoja (283,5 g) tai tätäkin vielä huomattavasti painavampia (907 g)lähde? harjoitteluvälineitä käytettäväksi harjoituttamaan pelaajan laukaisuvoimaa sekä kiekonkäsittelytaitoa.

Aikanaan lähetyksiään varten televisioverkosto FOX kehitytti televisioitaviin otteluihin kiekon, jonka sisällä oli pieni piirilevy, joka sisälsi liiketunnistimen ja infrapunalähettimen. Kiekko nimettiin FoxTraxiksi. Kiekon tarkoitus oli helpottaa etenkin hidasteissa sen näkyvyyttä ottelua seuraaville televisiokatsojille. Infrapunalähettimellä kiekko saatiin hehkumaan televisiolähetyksessä aina kun pelaaja oli antanut sille riittävästi liike-energiaa mailallansa. Ensimmäisen kerran FoxTraxia käytettiin pelivälineenä ensimmäisen kerran, kun vuoden 1996 tähdistöottelussa pohjois-amerikkalaisessa NHL-liigan All Stars -joukkueet kohtasivat ottelussa. Ja viimeisen kerran vuonna 1998, kun saman eli NHL-liigan käynnistyttyä sen pudotuspelien (Stanley Cup) niiden ensimmäiselle kierrokselle. Kokeilu päätettiin samalla, kun Foxin televisiointioikeudet loppuivat vuonna 1998.

Ottelussa kiekon nopeus voi kovimmissa lyöntilaukauksissa ylittää 170 km/h:n nopeuden rajan.lähde? Eräs julkisuutta kerännyt onnettomuus NHL-liigan urheiluhistoriikissä tapahtui 12. maaliskuuta 2002, kun katsomossa ottelua seurannut 13-vuotias Brittanie Cecil kuoli kiekosta saamiinsa vammoihin saatuaan tästä osuman päähänsä ottelussa, jossa kohtasivat NHL-liigan joukkueet Calgary Flames ja Columbus Blue Jackets.

Jääkiekon SM-liigassa, kuten myös NHL:ssä saa nykyisin kahden minuutin rangaistuksen, jos pelaaja lyö kiekon katsomoon omalta puolustusalueeltaan sen osumatta vastustajaan tai kaukalon reunuksiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]