Kiekko (jääkiekko)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kiekko on jääkiekossa käytettävä pyöreä kumista valmistettu peliväline. Standardin mukainen kiekko on mitoiltaan yhden tuuman (25,4 mm) paksu, halkaisijaltaan kolme tuumaa (76,2 mm) sekä painoltaan 156–170 grammaa. Painavampia oranssin värisiä kiekkoja (283,5 g) tai vieläkin painavampia (907 g)lähde? käytetään harjoittamaan pelaajan laukaisuvoimaa sekä kiekonkäsittelytaitoa.

Televisioverkosto FOX kehitti kiekon, jonka sisällä oli pieni piirilevy, jossa oli liiketunnistin ja infrapunalähetin. Kiekko sai nimen FoxTrax. Kiekon tarkoitus oli helpottaa näkymistä katsojille. Infrapunalähettimellä saatiin kiekko hehkumaan televisiolähetyksessä aina kun sitä löi mailalla. FoxTraxia käytettiin ensimmäisen kerran 1996 NHL:n All Stars ottelussa ja viimeisen kerran 1998 Stanley Cupin ensimmäisessä ottelussa. Kokeilu päättyi, kun Foxin televisiointioikeudet loppuivat 1998.

Ottelussa kiekon nopeus saattaa ylittää 170 km/h:n nopeuden.lähde? Eräs julkisuutta saavuttanut onnettomuus tapahtui 12. maaliskuuta 2002, kun 13-vuotias Brittanie Cecil kuoli saatuaan kiekon päähänsä Calgary Flamesin ja Columbus Blue Jacketsin välisessä NHL-liigan ottelussa.

Jääkiekon SM-liigassa, kuten myös NHL:ssä saa nykyisin kahden minuutin rangaistuksen, jos pelaaja lyö kiekon katsomoon omalta puolustusalueeltaan sen osumatta vastustajaan tai kaukalon reunuksiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]