Televisiosarjan Simpsonit alkutekstijakso

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Logo ohjelman alkaessa.

Simpsoneiden alkutekstijakso ja sen tunnussävelmä ovat muodostuneet Simpsonit-televisiosarjan tunnuspiirteeksi. Alkutekstijaksoa on jouduttu nykyään lyhentämään paljonkin jaksojen mainosajan lisäännyttyä.

Introssa kuva lähestyy Springfieldin yli kohti kaupunkia pilvien läpi. Sitten kuva zoomaa lopulta Springfieldin ala-asteeseen, jonka ikkunasta näkyy Bart kirjoittamassa jotain taululle. Kirjoitus on lähes joka introssa erilainen, esimerkiksi "Making Milhouse cry is not a science project", joka tarkoittaa: "Milhousen itkettäminen ei ole tiedeprojekti." 300. jaksossa liitutaululla luki vain: "Minä en." Kun kello soi, Bart sahasi taulun kahtia moottorisahalla ja lähti. Viidennessäsadannessa jaksossa Milhouse kirjoittaa Bartin puolesta tämän seisoessa vieressä: "Bart on ansainnut vapaapäivän." Mainostauon jälkeen, kun Simpsonit on häädetty Springfieldistä, Bart kirjoittaa spray-maalilla: "Rakastan yhteiskunnan tuhoa." Ainoastaan muutama liitutaulukirjoitus on kierrätetty.

Seuraavaksi kuva siirtyy ydinvoimalaan, jossa Homer lähtee summerin soitua töistä, ja hänen kiirehtiessään radioaktiivinen tanko sujahtaa hänen paitansa selkämykseen.

Tämän jälkeen nähdään, kun kuva zoomautuu kauppaan. Sen jälkeen nähdään Margen kaupassa, hän lukee naistenlehteä samalla kun ostokset valuvat liukuhihnaa pitkin kassalle. Hänen keskittyessään lukemiseen Maggie menee liukuhihnalle ja joutuu myyjän hinnoittelemaksi. Erään tulkinnan mukaan Maggien hintana marketin kassassa näkyy summa, 847,63 dollaria, joka kuluu vaippaikäisen tarvikkeisiin ja ruokiin Yhdysvalloissa yhden kuukauden aikana.[1] Myyjä heittää ostoskassin Margen ostoskärryihin, ja Maggie kurkistaa kassista ulos.

Seuraavaksi kuva liikkuu sivuttain pitkin Lisan musiikkiluokkaa, ja Lisa soittaa omaa sooloaan (Joka vaihtelee hieman jaksosta riippuen), mutta hänen musiikinopettajansa Dewey Largo osoittaa hänet ulos luokasta. Joissakin jaksoissa Lisa soittaa saksofonin sijaan eri instrumentteja mm. käyrätorvea, harppua tai trumpettia.

Sitten Homer ajaa autolla kotiin. Homer tuntee radioaktiivisen tangon selässään ja viskaa sen ulos auton ikkunasta. Samalla kuva kääntyy ja siirtyy kaupungin kadulle, jolla Bart rullalautailee ihmisjoukon läpi. Kohtaus on hieman muuttunut ensimmäisen ja toisen tuotantokauden välillä; ensimmäisessä Bart lautailee bussipysäkin ohi kiskaisten bussipysäkin kyltin mennessään, jolloin bussi ajaa pysäkin ohi jättäen kaikki ihmiset kadulle. Nykyisessä versiossa Bart vain lautailee läpi kaupungin. Silloin esiintyy pikaisesti hahmoja kuten Sideshow Bob, joka yrittää murhata Bartin, Jackues-niminen mies, joka on Margen "salainen lemmitty" aina kuudenteen tuotantokauteen asti, jolloin Marge lopettaa tapailun. Myös Helen Lovejoy ja Clancy Wiggum esiintyvät. Bartin ylittäessä risteyksen kuva jää paikoilleen, ja Marge sekä Maggie ajavat autolla ohi risteyksen. Muutaman heidän ajaman mutkan ajan näyttää, kuin Maggie istuisi ratissa, mutta oikeasti hänelle on vain asetettu turvaistuimeen leikkiratti. Sitten sekä Marge että Maggie tööttäävät. Sen jälkeen kuva heilahtaa nopeasti näyttäen sarjan sivuhenkilöitä.

Ensimmäisellä kaudella näkyi kuvaa, kun Lisa ajaa tietä pitkin pyörällä. Sitten hän ajaa kuoppaan ja kypärä ja kirjat pomppaavat.

Toiseksi viimeisessä kohtauksessa Homer ajaa autonsa Simpsoneiden talon pihaan, jonka jälkeen Bart hyppää rullalaudalla auton katon päältä yli. Tämän jälkeen Lisa ajaa pyörällä pihaan ja Homer väistää häntä huudahtaen: "D'oh!" (Ensimmäisellä kaudella Lisa ajaa pihaan ennen Homerin tuloa). Homer jää vähäksi aikaa seisomaan ajoväylälle, ja Marge ja Maggie ajavat pihaan. Homer juoksee kiljuen autoa karkuun autotalliin ja ovesta sisään taloon.

Loppukohtaus on erilainen lähes joka jaksossa, mutta lähes jokaista kohtausta on käytetty ainakin kahdesti. Sketsi on nimetty englannin kielessä couch gagiksi, jota Suomessa kutsutaan nimellä sohvakohtaus, sohvapila tai sohvavitsi. Kyseinen kohtaus tapahtuu Simpsoneiden olohuoneessa, ja kuvassa näkyy koko Simpsoneiden perhe, joka ryntää sohvalle. Joka jaksossa tapahtuu jotain hassua, esimerkiksi lattia pettää sohvan alla tai sohva on varastettu. Eräässä jaksossa nähtiin myös oikeiden näyttelijöiden näyttelemä "Real Life Simpsons" -intro, jossa Simpsoneiden johdantojakso oli sijoitettu todelliseen maailmaan. Jaksossa 499, kun Simpsonit istuvat sohvalle, kaikki sivuhenkilöt astuvat esiin ja huutavat: "Hyvää viidennettäsadannetta jaksoa!" Sitten Lisa ottaa kirjan, selaa sen sivuja, laskee hetken ja toteaa sitten: "Tämä jakso on vasta jakso 499." Sitten Moe sanoo alakuloisesti: "Kurja juttu. Fox ei järjestä toisia juhlia." Jaksossa 500 on kaksi sohvakohtausta, joista jälkimmäisessä Springfieldistä häädetty perhe istuutuu katsomaan kivellä nukkuvaa kettua (en: fox); vähän aikaa katseltuaan Homer sanoo ettei hän enää jaksa katsoa "Foxia".

Juuri ennen jakson alkua näytetään enää lähikuvaa Simpsoneiden televisiosta, jossa näkyvät ohjelman johtavat tekijät. Kauhujen talo-jaksoissa johtavien tekijöiden nimet on kirjoitettu vihreällä nesteellä.

Kauhujen talo -jaksoissa intro oli ennen seitsemännettä tuotantokautta tällainen: Kuva tulee pilvien seasta ja ilmestyy teksti The Simpsons Halloween Special ja jakson järjestysnumero roomalaisilla numeroilla. Kun saavutaan pilvien seasta, ilmestyy kuvaan Springfieldin hautausmaa, jonka läpi kuva siirtyy ja nähdään humoristisia hautakiviä, kuten Elvis Presley: Uskokaa jo tai Bambi. Sen jälkeen kuvakulma nousee hautausmaan kummulle, josta näkyy Simpsoneiden talo.

Nykyään Kauhujen taloissa ei ole erityistä alkutekstijaksoa, vaan jossakin alkukohtauksessa nähdään teksti Treehouse of Horror.

Joissakin Simpsoneiden jaksoissa parodioidaan alkutekstijaksoa. Esimerkiksi jaksossa missä Bart lihoo, näytetään koulun ikkunasta kuinka Bart ostaa automaatista karkkia, ja kun hän koulun kellon soidessa hyppää rullalaudallaan asfaltille, tämä hajoaa Bartin painosta.

Intron musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intron ja Simpsonien tunnusmusiikin on säveltänyt Danny Elfman. Kolmannesta kaudesta lähtien on ollut käytössä Alf Clausenin sovitus.

Elokuvan intro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan The Simpsons Movie introssa nähdään perinteinen pilvien takaa ilmestyvä otsikko "The Simpsons" ja professori Frink ajaa pienellä polkulentokoneellaan ruudun alaosan läpi perässään kyltti, jossa lukee "Movie". Seuraavaksi kuva zoomaa kyltin o-kirjaimen läpi kaupunkiin. Ensin kuva pysähtyy johtaja Burnsin kartanon kylpyhuoneeseen. Smithers antaa johtajalle hammastahnaa hänen harjaansa, mutta Burns kaatuu sen painosta. Sitten kuva zoomaa Kwik-E-Martiin, jossa Apu muuttaa maitotölkin päivämäärää vuodesta 2006 vuoteen 2008. Seuraavaksi zoomataan Springfieldin ala-asteen pihalle, missä Dolph, Jimbo ja Kearney nostavat Martinin housuistaan lipputankoon. Sitten kuvassa näkyy perinteinen liitutauluvitsi, jossa Bart kirjoittaa liitutaululle "En lataa tätä elokuvaa laittomasti" (I will not illegally download this movie.). Intro päättyy Green Dayn keikalle Springfieldissä.

Elokuvan jälkeinen intro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan The Simpsons Movie jälkeen alkoi kausi 19 ja sen ensimmäisessä jaksossa oli uusi alkutekstijakso. Uudessa introssa Bart kirjoittaa liitutaululle: "En odota kahtakymmentä vuotta uutta elokuvaa" (I will not wait 20 years to make another movie). Kellot soivat ja Bart skeittailee läpi ränsistyneen Springfieldin. Talot ovat rikki ja kadut täynnä rähjäistä väkeä (pääasiassa elokuvasta tuttuja hahmoja). Bartin selkään hyppää mutanttiorava, ja raivauskuula törkkää sen pois. Kadulla näkyy alaskalainen inuiittinainen, ja Moe, jolla on "Springfieldin keisarin" asu.

Bart saapuu pihaan, Homer ajaa pihaan auton katolla elokuvan sianuloste-säiliö. Marge ajaa pihaan ja Homer juoksee rakenteilla olevaan katottomaan taloon sisälle. Possumies istuu sohvalla ja Homer ottaa sen syliinsä. Homer sanoo "Kesäheilani" (My Summer Love). Tämä intro esiintyi kuitenkin vain 19. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Rakkaudesta lentämiseen (He Loves to Fly and He D'ohs).

Uusi teräväpiirtointro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. kauden 1. jakson bonusintron lisäksi on olemassa myös kokonaan uusi intro. Sitä käytettiin ensimmäistä kertaa 20. kaudella jaksossa "Silmä silmästä" (Take My Life, Please), kun Simpsonit siirtyivät HDTV-muotoon. Jakso esitettiin Suomessa keväällä 2010 mutta ainoastaan standardipiirtona.

Uudessa introssa hahmoja on mukautettu nykyaikaisemmiksi. Muutoksia teräväpiirtointrossa on useita. Teksti The Simpsons leijuu pilvien keskeltä. Tämän jälkeen kuva zoomaa ydinvoimalan ohi aina kaupunginaukiolle, jossa Jimbo ja Kearney sahaavat kaupungin perustajan, Jebediah Springfieldin patsaan päätä irti. Pää tipahtaa Ralph Wiggumin päähän, joka syö jäätelöä. Sitten nähdään useita kaupungin rakennuksia ja rakennelmia. Tien oikealla puolella näkyy uusi, vain HD-introssa oleva "tienvarsimainosvitsi" (engl. billboard gag).

Tien päässä näkyy tuttuun tapaan Springfieldin koulu, jonka ikkunasta nähdään Bartin kirjoittama perinteinen liitutauluvitsi. Tämän jakson alussa vitsi on HDTV is worth every cent (HDTV on joka sentin arvoinen). Luokan seinällä on pieni taulu, jossa on kuva Homerista avaruuspuvussa (viittaus 5. kauden jaksoon "Homer, seuraava astronautti", jossa Homer oli avaruuslentäjänä). Kello soi ja Bart skeittaa pois koulusta ja hyppää talonmies Willien haravoiman lehtikasan päälle, jonka alta paljastuu humalainen Barney Gumble. Kun Homer on lähdössä ydinvoimalasta, takana nähdään Lenny vaihtamassa seinälle numerosta 2 numeroon 3 kylttiin "päivää ilman tapaturmia". Summerin soidessa Lenny putoaa tikkailta Carlin päälle, ja kuten aikaisemminkin, radioaktiivista materiaalia oleva putki lennähtää Homerin työasun sisään tämän lähtiessä töistä.

Kuva siirtyy kaupan kassalle Margeen (jonka lukeman lehden takakannessa lukee "Absolut Krusty"), ja Patty ja Selma ovat mukana ostamassa tupakkaa. Kun Maggie skannataan liukuhihnalla, näkyy näytössä kaksi eri hintaa. Toinen on 243,26 ja toinen 486,52 dollaria (liukuhihnalla näkyy myös kolme sarjasta tuttua tuotetta, muun muassa Laramie-tupakat). Maggie otetaan ostoskassiin, ja hän heristelee nyrkkiä yhdessä vihollisensa, päiväkodin yksikulmakarvaisen vauvan kanssa. Kun Lisan musiikinluokassa Dewey Largo häätää Lisan pois luokasta, Sherri ja Terri nähdään pelaamassa Game Boy Advance -käsikonsoleita (aiemmassa introssa Sherri ja Terri soittivat poikkihuiluja). Lisa lähtee, mutta työntää vielä päänsä ovesta ja soittaa omaa sooloaan.

Homer ajaa kotiin päin ja heittää radioaktiivisen putkilon ulos auton ikkunasta. Putki putoaa Otton päälle, ja hän syö sen. Bart rullalautailee Otton sekä monien kaupunkilaisten ohi. Hahmojen joukossa on Sideshow Bob (joka yrittää huitaista Bartia sapelilla), Helen Lovejoy, Apu ja tämän kahdeksaiset, Moe, Sarjakuvahemmo, Disco Stu, hullu kissanainen, rikas teksasilainen ja poliisipäällikkö Wiggum. Hans Moleman laittaa päänsä ulos viemärinkannesta, mutta kansi paukahtaa alas, kun Marge ajaa sen yli. Maggie istuu Margen autossa keskellä ja isoisä kuorsaa vieressä. Kun Marge ja Maggie soittavat rattien torvia, isoisä herää äkisti ja hänen tekohampaansa putoavat.

Kuva paneeraa nopeasti sarjan sivuhenkilöiden yli, ja monien hahmojen ja asioiden eroavaisuuksia voit tutkia tästä kuvasta. Simpsoneiden talon pihassa kohtaus on melkein samanlainen kuin ennenkin, mutta tällä kertaa Margen auto törmää Homeriin (Marge puhuu silloin parhaillaan kännykkäänsä). Kun auto pysähtyy, Homer rysähtää oven läpi ja oveen jää hänenmuotoisensa aukko. Seuraa sohvakohtaus, ja sarjan päätekijäin nimet nähdään litteästä laajakuvatelevisiosta. Joidenkin johdantojen päätteeksi televisio putoaa lattialle ja särkyy. Useimmat sohvakohtaukset ovat olleet uudessa tunnuksessa pidempiä kuin vanhassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]