Professori Frink

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Frink
Ensiesiintyminen ”Isoisän perintö” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Hank Azaria
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset vaaleat
Ikä 33
Ammatti Professori ja keksijä
Tärkeimmät sukulaiset Isä John Frink sr. †
Vaimo (nimetön)
Poika (nimetön)

Johnathan I. Q. Frink, Jr. eli professori Frink on kuvitteellinen keksijä ja tiedemies yhdysvaltalaisessa piirrossarjassa Simpsonit. Hahmon ääninäyttelijä on Hank Azaria. Frink on huippuälykäs, mutta nörttimäinen ja käytökseltään eksentrinen. Hänellä on tapana huudahdella kesken puheensa kummallisia nonsense-sanoja kuten ”Ga-hoy!” ja ”Glavin!” Hänen keksintönsä ovat yleensä teknisesti nerokkaita mutta hyvin epäkäytännöllisiä ja toiminnaltaan arvaamattomia.

Professori Frinkin ensiesiintyminen oli 2. tuotantokauden jaksossa ”Isoisän perintö”. Frink pukeutuu aina valkoiseen tai vaaleanruskeaan laboratoriotakkiin ja vaaleanpunaisiin housuihin. Hänellä on paksulinssiset silmälasit.

Hahmon tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frinkin ääni, puhetapa ja hokemat perustuvat Jerry Lewisin esittämään tiedemieshahmoon Julius Kelpiin vuoden 1963 komediaelokuvassa Tohtori Jerry ja Mr. Hyde. Hank Azaria on lainannut hahmolle hokemia myös kyseisen elokuvan vähemmän tunnetuista jatko-osista.[1] Hahmo on nimetty Simpsonien tuottajan ja käsikirjoittajan John Frinkin mukaan.lähde?

Frinkillä on joissain jaksoissa ollut itseään muistuttava poika ja hän on muutamissa yhteyksissä maininnut myös vaimonsa. Poika on nähty 3. kauden jaksossa ”Velipuolen paluu” ja 15. kauden jaksossa ”Robotti-Homer”. Toisaalta varsinkin uudemmissa jaksoissa vihjataan usein, että Frink ei ole koskaan onnistunut hankkimaan itselleen tyttöystävää, koska hän ei ymmärrä naisia. 15. kauden jaksossa ”Kauhujen talo, osa 14” Frink herättää eloon kuolleen isänsä Joh Frink vanhemman. Isän ääninäyttelijänä oli sopivasti Jerry Lewis, jonka saaminen tähän rooliin oli ollut ääninäyttelijä Azarian pitkäaikainen toive[1].

Toistaiseksi ainoat Simpsonien jaksot, joissa Frink on tarinan päähenkilö, ovat 27. kauden jakso ”Rakkauden algoritmi” ja 31. kauden jakso ”Frinkcoin”.

Keksinnöt ja älykkyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Frink hallitsee suvereenisti useita eri tieteenaloja. Frinkin keksinnöt ja laskelmat eivät kuitenkaan usein tiukan paikan tullen toimi niin kuin niiden pitäisi ja ne ovat monesti pahentaneet niitä ongelmia, joiden ratkaisemiseen ne on tarkoitettu.kenen mukaan? 6. kauden jaksossa ”Bartin komeetta” Frink oli suunnitellut ohjuksen, jonka piti tuhota Springfieldiä uhannut komeetta, mutta ohjuksen lentorata ohittikin komeetan ja tuhosi ainoan Springfieldistä pois vievän sillan. 3. kauden jaksossa ”Homerin tuliliemi” Frinkin kehittämän laitteen piti näytettä analysoimalla selvittää Homerin keksimän ihmedrinkin salainen ainesosa, mutta kone antoikin virheellisen vastauksen ”rakkaus” (oikea ainesosa oli yskänlääke). 5. kauden jaksossa ”Kansalainen Burns” Frinkin Montgomery Burnsille suunnittelema suuri mekaaninen nallekarhu taas ei totellut kaukosäädintä ja hyökkäsi uhkaavasti Burnsin kimppuun ennen kuin karkasi seinän läpi.

Frink on tehnyt myös onnistuneita keksintöjä, kuten lentävän moottoripyörän, joka vilahti pari kertaa 6. kauden jaksossa ”Vanha sitruunapuu”. Hän on keksinyt myös aikakoneen ja tulevaisuuden näyttävän laitteen, jonka ennustuksen mukaan hän tulee tulevaisuudessa hirttämään itsensä.

10. kauden jaksossa ”Lisan aivot” professori Frink mainitsee älykkyysosamääränsä olevan 200, päähän osuneen iskun jälkeen 199 tai 198.

Simpsonit-sarjakuvissa professori Frink on keskeisempi hahmo kuin alkuperäisessä tv-sarjassa ja Bart Simpson toimii usein hänen apulaisenaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]