Lisa Simpson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsonien hahmo
C-lisa2.png
Lisa Simpson
Sukupuoli: Tyttö
Hiukset: Ihonväriset keltaiset
Ikä: 8
Ammatti: Oppilas Springfieldin ala-asteella
Tärkeimmät sukulaiset: Äiti Marge Simpson
Isä Homer Simpson
Veli Bart Simpson
Sisko Maggie Simpson
Isoisä Abraham Simpson
Isoäiti Mona Simpson
Tädit Patty Bouvier ja Selma Bouvier
Ensi-
esiintyminen:
The Tracey Ullman Show'n lyhytfilmit
Ääni-
näyttelijä:
Yeardley Smith

Lisa Marie Simpson on kuvitteellinen henkilö Simpsonit-piirrossarjassa. Lisan ääninäyttelijä on Yeardley Smith,[1] joka ei esitä sarjassa mitään muita hahmoja.

Lisa on Homer ja Marge Simpsonin keskimmäinen lapsi, Bartin ja Maggien sisko. Lisa on kahdeksanvuotias ja koulussa toisella luokalla, mutta hän on ikäistään henkisesti kypsempi ja sarjan älykkäimpiä hahmoja. Toisin kuin veljensä, hän menestyy hyvin koulussa ja on monin tavoin lahjakas. Lisan suurin intohimo on jazzmusiikki ja hän soittaa saksofonia. Älykkömäisellä Lisalla on vähän ystäviä ja hän kärsii usein ulkopuolisuuden tunteesta varsinkin omassa perheessään. Erityisesti Bart ja Homer eivät yleensä arvosta Lisan mielipiteitä. Vahvan oikeudentuntonsa vuoksi Lisa on usein Simpsonin perheen tiukin moralisti ja innokkain aktivisti.

Lisan mielipiteiden katsotaan usein edustavan varsinkin amerikkalaisessa katsannossa liberaaleja tai vasemmistolaisia kantoja, mikä piirre on korostunut sarjan myöhemmillä tuotantokausilla. Hänet on kuvattu esimerkiksi feminismin ja luonnonsuojelun kannattajana.

Lisa on yksi Simpsonien alkuperäisistä hahmoista ja oli mukana jo ensimmäisessä Tracey Ullman Show’n lyhytfilmissä. Simpsonien luoja Matt Groening nimesi Lisan siskonsa Lisa Groeningin ja Elviksen tyttären Lisa Marie Presleyn mukaan[2].

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisalla on tähden sakaroita muistuttavat piikikkäät hiukset, samanlaiset kuin Maggiella. Hän pukeutuu aina samaan oranssiin mekkoon ja pitää kaulassaan valkoista helminauhaa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Bartin mukaan Lisa on kaksi vuotta ja 38 päivää häntä nuorempi. Lisan älykkyysosamäärä on 159. Älykkyytensä ansiosta Lisa kuuluu Mensaan. Musiikillisesti lahjakkaana hän soittaa baritonisaksofonia, ja lisäksi kitaraa jaksoissa ”Lisan hampaat” ja ”Miljoonan taalan Abe” sekä joskus pianoa. Lisa osaa puhua englannin lisäksi ruotsia, ranskaa, italiaa, saksaa, kiinaa ja kornia[3]. Lisan on myös vihjattu ymmärtävän espanjaa sekä albaniaa. Toisin kuin isoveljensä Bart, hän menestyy koulussa ja nauttii opiskelusta. Jaksossa "Tulevaisuus" paljastettiin, että Lisasta tulisi aikuisena ensimmäinen heteroseksuaali naispuolinen Yhdysvaltain presidentti.

Lisan idoli on taiteelleen terveytensä kustannuksella omistautunut jazzsaksofonisti Veri-ien Murphy, joka kuoli 6. tuotantokauden jaksossa ”Taivaalliset jamit”. Murphyn kuva on kehystettynä Lisan huoneen seinällä. Luokanopettajaansa neiti Hooveriin ja musiikinopettaja Dewey Largoon Lisa on pettynyt, koska heillä ei ole minkäänlaista intohimoa työhönsä.

Lisa on ollut kasvissyöjä 7. tuotantokaudesta alkaen ja uskonnolliselta vakaumukseltaan buddhalainen 13. tuotantokaudesta alkaen. Hänestä on lisäksi tullut skeptikko, joka ei usko yliluonnolliseen. Lisa kannattaa feminismiä ja luonnonsuojelua ja on yhteydessä eläinaktivisteihin. Hänessä on havaittavissa myös lievää narsismia. Hänen pitkäaikainen toiveensa on saada oma poni. Hän pitää myös yksisarvisista. Lisan lempilelu on Malibu Stacy -nukke (parodia Barbie-lelusta). Lisa on muutamia kertoja kapinoinut ja käyttäytynyt ongelmanuoren tavoin, esimerkiksi tupakoinut. Lisalla on ollut syömishäiriö ainakin jaksossa ”Vihollinen vuoteessani”.

Lisa on osallistunut moniin kykyjenetsintäkisoihin ja on voittanut esimerkiksi Tähdentekijä-kisan ja Little Miss Springfieldin perintöprinsessan tittelin. Hän oli vähällä voittaa myös tavauskisan, mutta tavasi väärin finaalissa. Lisäksi hän on päässyt sanaristikkokisan finaaliin, mutta hänen vastustajanaan ollut Gil voitti huijaamalla. Lisan saavutuksiin kuuluu myös ikiliikkuja, jonka hän keksi jaksossa ”Penninvenyttäjä”, mutta Homer kielsi sen.

Lisa on kilpailuhenkinen itselleen tärkeissä asioissa eikä siedä sitä, jos joku toinen lapsi menestyy koulussa tai saksofonin soitossa paremmin kuin hän. Lisan pahimmat kilpailijat koulussa ovat älykkö Martin Prince ja Lisan luokkatoveri Allison Taylor, joka esiteltiin 6. tuotantokauden jaksossa ”Lisan kilpailija”. Ystäviä Lisalla ei ole paljoakaan, mutta joskus hänen luokkatoverinsa Janey vaikuttaa jonkinlaiselta ystävältä.

Lisan heikoin aine koulussa on aina ollut liikunta. Hän on tosin yllätyksekseen huomannut olevansa varsin taitava ainakin jääkiekkomaalivahtina ja voimistelijana. Lisäksi hän on harrastanut ainakin balettia ja steppaamista.

Lisalla on ollut monia ihastuksia, muun muassa Corey-niminen teini-idoli. The Simpsons Movie -elokuvassa hän rakastui irlantilaiseen Colin-nimiseen poikaan, joka on hänen tapaansa kiinnostunut luonnonsuojelusta. Satunnaisesti Lisa on tuntenut ihastusta myös koulukiusaaja Nelson Muntziin, jonka kanssa hän lyhyesti seurusteli jaksossa ”Lisa ja Nelson”. Bartin ystävä Milhouse Van Houten on rakastunut Lisaan, mutta ei yleensä saa tältä mitään vastakaikua. Poikkeuksena jaksossa ”Saksikäsi-Homer” Lisa kuitenkin tuli mustasukkaiseksi kun Milhousella oli toinen tyttöystävä. Myös Ralph Wiggum oli rakastunut Lisaan jakossa ”Rakastan Lisaa”.

Lisan ensimmäinen sana oli "Bart". Tämä paljastettiin jaksossa ”Lisan ensimmäinen sana”. Sitä seurasivat pian sanat "äiti", "David Hasselhoff" ja "Homer" (eikä "isi" niin kuin Homer olisi toivonut).

22. tuotantokauden jaksossa ”Puluseni” paljastuu, että Lisa pelkää kyyhkysiä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yeardley Smith: Life as Lisa Simpson Newshub. 2013. Viitattu 21.11.2016.
  2. John Bottomley: Over Easy, s. 368. Lulu, 2010. ISBN 9781445777962. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.11.2016).
  3. Lisa puts cool into Cornish cause 5.7.2004. BBC News. Viitattu 7.3.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]