Lisa Simpson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lisa Simpson
Ensiesiintyminen ”Good Night” (The Tracey Ullman Show)
Ääninäyttelijät Yeardley Smith
Henkilötiedot
Sukupuoli Tyttö
Hiukset Ihonväriset keltaiset
Ikä 8
Ammatti koululainen
Tärkeimmät sukulaiset Äiti Marge Simpson
Isä Homer Simpson
Veli Bart Simpson
Sisko Maggie Simpson
Isoisä Abraham Simpson
Isoäidit Mona Simpson ja Jacqueline Bouvier
Tädit Patty ja Selma Bouvier

Lisa Marie Simpson on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Lisan ääninäyttelijä on Yeardley Smith.[1]

Lisa on Simpsonin perheen keskimmäinen lapsi, Homer ja Marge Simpsonin vanhempi tytär sekä Bartin ja Maggien sisko. Lisa on kahdeksanvuotias, mutta hän on ikäistään henkisesti kypsempi ja sarjan älykkäimpiä hahmoja. Toisin kuin veljensä, hän menestyy hyvin koulussa ja on monin tavoin lahjakas. Lisan suurin intohimo on jazzmusiikki ja hän soittaa saksofonia. Älykkömäisellä Lisalla on vähän ystäviä ja hän kärsii usein ulkopuolisuuden tunteesta varsinkin omassa perheessään. Erityisesti Bart ja Homer eivät yleensä arvosta Lisan mielipiteitä. Vahvan oikeudentuntonsa vuoksi Lisa on usein perheensä tiukin moralisti ja innokkain aktivisti. Bart ja Lisa ovat toistensa vihollisia, mutta he ovat silti lähekkäitä toisilleen.

Lisan mielipiteiden katsotaan usein edustavan varsinkin amerikkalaisessa katsannossa liberaaleja tai vasemmistolaisia kantoja, mikä piirre on korostunut sarjan myöhemmillä tuotantokausilla. Hänet on kuvattu esimerkiksi feminismin ja luonnonsuojelun kannattajana.

Lisa on yksi Simpsonien alkuperäisistä hahmoista ja oli mukana jo ensimmäisessä Tracey Ullman Show’n lyhytfilmissä ”Good Night” vuonna 1987. Simpsonien luoja Matt Groening nimesi hahmon siskonsa Lisa Groeningin mukaan. Lisan toinen etunimi viittaa Elviksen tyttäreen Lisa Marie Presleyyn[2]. Kaikista Simpsonien hahmoista Lisalla on ollut sarjan aikana neljänneksi eniten dialogia, mutta vähemmän kuin muilla perheen jäsenillä Maggieta lukuun ottamatta.[3]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisalla on tähden sakaroita muistuttavat piikikkäät hiukset, samanlaiset kuin Maggiella. Maggien ja Bartin tavoin Lisalla ei ole hiusrajaa, vaan hiukset näyttävät olevan osa päätä. Lisa pukeutuu aina samaan oranssiin mekkoon ja pitää kaulassaan valkoista helminauhaa.

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisan ääninäyttelijä Yeardley Smith vuonna 2012.

Lisa käy Springfieldin ala-astetta, jossa hän on Elizabeth Hooverin opettamalla toisella luokalla. Toisin kuin isoveljensä Bart, Lisa menestyy koulussa ja nauttii opiskelusta ja lukemisesta. Hän on selkeästi Simpsonien perheen älykkäin ja kokee usein muun perheen sivistymättömyyden masentavana tai kiusallisena, vaikka rakastaakin heitä. Luokanopettajaansa neiti Hooveriin ja musiikinopettaja Dewey Largoon Lisa on pettynyt, koska heillä ei ole minkäänlaista intohimoa työhönsä. Lisa soittaa harrastuksenaan baritonisaksofonia ja haaveilee jazzmuusikon urasta. Hän soittaa myös koulun orkesterissa, jonka taso ja ohjelmisto eivät tosin lainkaan vastaa hänen toiveitaan. Lisan idoli on taiteelleen terveytensä kustannuksella omistautunut jazzsaksofonisti Veri-ien Murphy, joka kuoli 6. tuotantokauden jaksossa ”Taivaalliset jamit”. Murphyn kuva on kehystettynä Lisan huoneen seinällä. Lisa odottaa innokkaasti pääsevänsä vanhempana johonkin huippuyliopistoon.

Lisa on ollut kasvissyöjä alkaen 7. kauden jaksosta ”Lempilammas” ja uskonnolliselta vakaumukseltaan buddhalainen alkaen 13. kauden jaksosta ”Pikku Buddha”. Hänestä on lisäksi tullut skeptikko, joka ei usko yliluonnolliseen. Lisa kannattaa feminismiä ja luonnonsuojelua ja on yhteydessä eläinaktivisteihin. Hän myös puolustaa intohimoisesti kansalaisoikeuksia ja erilaisten vähemmistöjen asiaa. Lisa yrittää usein turhaan valistaa itsekkyyteen ja lyhytnäköisyyteen taipuvaisia Springfieldin asukkaita, mutta kaupunkilaiset pitävät häntä helposti liian saarnaavana tai vaikeatajuisena. Karun todellisuuden kohtaaminen on joskus horjuttanut Lisan idealismia, esimerkiksi 3. kauden jaksossa ”Totuus ja oikeus” hän oli menettää uskonsa demokraattiseen järjestelmään nähtyään todisteita kongressiedustajien korruptiosta.

Vaikka Lisa tuntuu usein olevan älyltään aikuisen tasolla, hän on kiinnostunut myös tavanomaisemmista pikkutyttöjen puuhista. Hänen pitkäaikainen toiveensa on saada oma poni ja hän pitää myös yksisarvisista. Hänen lempilelunsa on Malibu Stacy -nukke (parodia Barbie-lelusta). Lisa nauttii väkivaltaisista Tikku ja Takku -piirretyistä ja katselee niitä usein yhdessä Bartin kanssa, mutta toisaalta hänen huoneensa seinällä on myös pienille lapsille suunnatun Iloiset pikku tontut -piirrossarjan juliste. Lisa pitää myös Angelica Button -nimisestä nuorten fantasiakirjasarjasta. Lisa on muutamia kertoja kapinoinut ja käyttäytynyt ongelmanuoren tavoin. Kuultuaan, ettei hänestä voisi tulla menestyvää muusikkoa 3. kauden jaksossa ”Kaksi uraa” hän heittäytyi retkuksi koulussa ja varasti opettajien vastauskirjat. Lisalla on ollut syömishäiriö ainakin 16. kauden jaksossa ”Vihollinen vuoteessani”.

Lisassa on havaittavissa lievää narsismia ja omahyväisyyttä sekä toisinaan tekopyhyyttä. Saadessaan joskus kokeesta huonon arvosanan hän näkee vian mieluummin opettajassa kuin itsessään. Hän on myös kilpailuhenkinen eikä siedä sitä, jos joku toinen lapsi menestyy koulussa tai saksofonin soitossa paremmin kuin hän. Lisan pahimmat kilpailijat koulussa ovat älykkö Martin Prince ja Lisan luokkatoveri Allison Taylor, joka esiteltiin 6. kauden jaksossa ”Lisan kilpailija”. Veljensä Bartin kanssa Lisalla on jatkuvaa kinaa ja kilpailua, joskin suoranaista kiusaamista harjoittaa lähinnä Bart. Pohjimmiltaan he ovat läheisiä.

Ystäviä Lisalla ei ole paljoakaan, mutta toisinaan hänen luokkatoverinsa Janey vaikuttaa jonkinlaiselta ystävältä. Lisan ”nörttimäisyys” vaikeuttaa ystävien hankkimista ja joskus yksinäisyys on ajanut hänet epätoivoiseen teeskentelyyn, esimerkiksi 7. kauden jaksossa ”Lisan uusi minä” hän esitti lomapaikassa Bartin kaltaista ”coolia” lasta ja 23. kauden jaksossa ”Lisa ja Gaga” hän yritti tehdä itsestään suositumman kehumalla itseään anonyymissä blogissa. Lisalla on toisinaan masennuskausia, jotka johtuvat joko yksinäisyydestä, ulkopuolisuuden tunteesta, suorituspaineista tai yleisestä maailmantuskasta.

Simpsonien alkutunnuksessa Lisa alkaa soittaa improvisoitua saksofonisooloa kesken koulun orkesterin harjoitusten, jolloin musiikinopettaja Largo komentaa hänet ulos luokasta. Lisan soittama melodia vaihtelee jaksosta toiseen.

Lisan kyvyt ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lisan älykkyysosamäärän on sanottu olevan 159 ja hän on Mensan jäsen. Hän osaa puhua englannin lisäksi ruotsia, ranskaa, italiaa, saksaa, kiinaa ja kornia[4]. Lisäksi hänen on vihjattu ymmärtävän espanjaa sekä albaniaa. Lisa on soittanut saksofonin ohella kitaraa 4. kauden jaksossa ”Lisan hampaat” ja 17. kauden jaksossa ”Miljoonan taalan Abe” sekä joskus pianoa.

Lisa on osallistunut moniin kykyjenetsintäkisoihin ja on voittanut esimerkiksi Tähdentekijä-kisan ja Little Miss Springfieldin perintöprinsessan tittelin (4. kauden jaksossa ”Kauneuskilpailut”). Hän oli vähällä voittaa myös tavauskisan 14. kauden jaksossa ”Tavausmestari”, mutta tavasi väärin finaalissa. Lisäksi hän on päässyt sanaristikkokisan finaaliin 20. kauden jaksossa ”Sikin sokin sanoissa”, mutta hänen vastustajanaan ollut Gil voitti huijaamalla. Lisa on saavuttanut mainetta tv-klovnina (19. kauden jaksossa ”Kaikki Lisasta”), dokumentaristina (19. kauden jaksossa ”Valkokankaan viisikko”) ja taikurina (22. kauden jaksossa ”Taikuutta ilmassa”). Hänellä oli oma sanomalehti 15. kauden jaksossa ”Merirosvolehti”. Lisan saavutuksiin kuuluu myös ikiliikkuja, jonka hän keksi 6. kauden jaksossa ”Pennin venyttäjä”, mutta Homer kielsi sen.

Vaikka Lisan heikoin aine koulussa on aina ollut liikunta, hän on osoittautunut varsin taitavaksi ainakin jääkiekkomaalivahtina (6. kauden jaksossa ”Lisan liukkaat”) ja voimistelijana (13. kauden jaksossa ”Pikku lukiolainen”). Hän on harrastanut myös steppaamista (11. kauden jaksossa ”Stepataan pois”) ja balettia (19. kauden jaksossa ”Passiivista pössyttelyä”), mutta näissä lajeissa hän ei menestynyt täysin rehellisin keinoin.

Lisa onnistui myös muun muassa paljastamaan korruptoituneen senaattorin jaksossa ”Totuus ja oikeus” ja Sideshow Bobin vaalihuijauksen 6. kauden jaksossa ”Kuolleet sielut”, sai springfieldiläiset puhdistamaan saastuneen järven The Simpsons Movie -elokuvassa ja voitti oikeustaistelun kreationismin opettamisesta kouluissa 17. kauden jaksossa ”Ei me olla apinoita”. Kun johtaja Burns onnistui melkein murtamaan Springfieldin ydinvoimalan työntekijöiden lakkotaistelun jaksossa ”Lisan hampaat”, Lisa innosti työläiset jatkamaan lakkoa laulamalla folk-tyylistä työväenlaulua. Sen sijaan Lisa epäonnistui yrityksissään lanseerata tyttöjä voimaannuttava puhuva nukke (5. kauden jaksossa ”Lisa Leijonamieli”) ja saada johtaja Burns siirtymään ympäristöystävälliseen teknologiaan (8. kauden jaksossa ”Vanha kettu”).

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisalla on ollut monia ihastuksia, ensimmäisenä Corey-niminen teini-idoli, jota hän ei tosin koskaan tavannut. Lisa on tuntenut ihastusta myös koulukiusaaja Nelson Muntziin, vaikka heidän luonteensa ovat täysin erilaiset. He seurustelivat lyhyesti 8. kauden jaksossa ”Lisa ja Nelson” ja myöhemmissä jaksoissa viitataan ajoittain siihen, että Lisalla ja Nelsonilla olisi edelleen jotain tunteita toisiaan kohtaan. Selvimmin tämä käy ilmi 29. tuotantokauden jaksossa "Itku pitkästä pilkasta", kun Nelson tuli toiseen poikaan ihastuneesta Lisasta näkyvästi mustasukkaiseksi ja Lisa harkitsi vakavasti ottavansa hänet takaisin. Tulevaisuuteen sijoittuvassa 34. kauden jaksossa "Kun Nelson tapasi Lisan" Lisa ja Nelson ovat tahoillaan suhteissa toisten ihmisten kanssa, mutta lopulta Lisa kertoo Nelsonille, että hän haluaa olla tämän kanssa ja he suutelevat.

Bartin ystävä Milhouse Van Houten on rakastunut Lisaan, mutta ei yleensä saa tältä mitään vastakaikua. Välillä Lisa on lähinnä säälistä Milhousen kanssa, mutta närkästyy heti, jos joku vihjaa heidän seurustelevan. Lisa kuitenkin tuli heti mustasukkaiseksi nähdessään Milhousen toisen tytön kanssa 17. kauden jaksossa ”Italiaa aloittelijoille” ja 22. kauden jaksossa ”Saksikäsi-Homer”. Myös Ralph Wiggum oli rakastunut Lisaan 4. kauden jakossa ”Rakastan Lisaa”.

Lisan muita ihastuksia ja lyhytaikaisia poikaystäviä ovat olleet ympäristöaktivisti Jesse Grass (12. kauden jaksossa ”Puunhakkaaja”), maatilalla asunut Luke Stetson (14. kauden jaksossa ”Lännen mailla”), irlantilaissyntyinen Colin (The Simpsons Movie -elokuvassa), Nick (23. kauden jaksossa ”Myyttejä murskaamassa”), Lucas Bortner (25. kauden jaksossa ”Kilpa-ahmatti”) ja Brendan (29. kauden jaksossa ”Itku pitkästä pilkasta”).

Kuvitteellinen henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bartin mukaan Lisa on kaksi vuotta ja 38 päivää häntä nuorempi. 4. kauden jakson ”Lisan ensimmäinen sana” mukaan Lisan ensimmäinen sana oli "Bart". Lisan kahdeksanvuotispäiviä vietettiin 3. kauden jaksossa ”Mies vaaleanpunaisessa paidassa”. Simpsonien kuollut ensimmäinen kissa Lumipallo oli ilmeisesti Lisan henkilökohtainen lemmikki, koska siihen viitataan usein Lisan kissana.

Simpsonien tulevaisuusjaksojen mukaan Lisalla on edessään menestyksekäs ura, mutta pääosin onneton rakkauselämä. 11. kauden jakson ”Tulevaisuus” mukaan Lisasta tulisi aikuisena Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin jälkeen (”ensimmäinen heteroseksuaali nainen presidenttinä”). 6. kauden jakson ”Lisan häät” mukaan hän rakastuu opiskeluaikanaan Hugh Parkfield -nimiseen englantilaiseen, mutta heidän häänsä perutaan viime hetkellä. 23. kauden jakson ”Joulukortti tulevaisuudesta” mukaan Lisa on myöhemmin melko onnettomassa avioliitossa Milhousen kanssa ja heillä on yksi tytär. Samassa jaksossa vihjataan ohimennen, että aikuisella Lisalla olisi jossain vaiheessa ollut suhteita myös naisten kanssa.

29. kauden jakson ”Bartin painajainen” mukaan Lisa kuolisi tulevaisuudessa 98-vuotiaana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yeardley Smith: Life as Lisa Simpson Newshub. 2013. Viitattu 21.11.2016.
  2. John Bottomley: Over Easy, s. 368. Lulu, 2010. ISBN 9781445777962. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.11.2016).
  3. The Simpsons by the Data Todd W. Schneider 28.9.2016.
  4. Lisa puts cool into Cornish cause 5.7.2004. BBC News. Viitattu 7.3.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]