Lisa Marie Presley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lisa Marie Presley
Lisa Marie Presley autokilpailussa
Lisa Marie Presley autokilpailussa
Henkilötiedot
Syntynyt1. helmikuuta 1968 (ikä 54)
Ammatti laulaja, säveltäjä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 2003
Tyylilajit rock
Levy-yhtiöt Capitol Records
Aiheesta muualla
lisamariepresley.com

Lisa Marie Presley (s. 1. helmikuuta 1968 Memphis, Tennessee) on yhdysvaltalainen laulaja. Hän on Elvis Presleyn ainoa lapsi.[1]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisa Marie Presley syntyi 1. helmikuuta 1968 Elvis Presleyn ja Priscilla Presleyn perheeseen. Pariskunta oli avioitunut päivälleen yhdeksän kuukautta aikaisemmin Las Vegasissa hotelli Aladdinissa.

Presleyn vanhemmat erosivat virallisesti vuonna 1973. Lisa Marie muutti äitinsä mukana pois Gracelandista, joka on kuitenkin hänelle enemmän koti kuin mikään muu paikka. Priscilla ja Elvis vuorottelivat tasaisesti Lisa Marien hoitamisessa aina Elviksen kuolemaan 16. elokuuta 1977 asti. Lisa Marie oli toisinaan isänsä mukana hänen konserttikiertueillaan.

Navarone Garibaldi (s. 1. maaliskuuta 1987) on hänen velipuolensa, äitinsä 22 vuotta kestäneestä avioliitosta (päättyi huhtikuussa 2006) Marco Garibaldin kanssa.

Avioliitot ja perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3. lokakuuta 1988 Lisa Marie avioitui laulaja Danny Keoughin kanssa. Parille syntyi kaksi lasta; Danielle Riley Keough (s.1989) ja Benjamin Storm Keough (1992–2020). Tytär Riley on toiminut mallina ja esiintynyt elokuvissa.[2] Poika Benjamin nousi otsikoihin lokakuussa 2009 solmittuaan viisi albumia kattavan levytyssopimuksen, josta hän ansaitsi lähes 3,5 miljoonaa euroa.[3] Hän kuoli heinäkuussa 2020 tehtyään lehtitietojen mukaan itsemurhan.[4] Keoghista Lisa Marie erosi vuonna 1994.

26. toukokuuta 1994 hän avioitui laulaja Michael Jacksonin kanssa neljän kuukauden seurustelun jälkeen. Heidän liittonsa kesti 18. tammikuuta 1996 asti. Sen jälkeen he viettivät neljä vuotta yhdessä ja erossa, kunnes lopullisesti erosivat vuonna 2000. Presley kommentoi heidän suhdettaan Jacksonin kuoleman jälkeen.

»Meidän avioliittomme ei ollut "huijausta", vaikka lehdistö niin väittikin. Se oli epätavallinen suhde, jossa kaksi epätavallista ihmistä, jotka eivät olleet eläneet tai tienneet mitä "normaali" elämä on, löysivät yhteyden, ehkä jotkut epäilevät ajoituksen olleen hänen puoleltaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että hän rakasti minua niin paljon, kuin pystyi ja minä rakastin häntä hyvin paljon. Juuri nyt istun täällä hukkumassa suruuni, olen sekaisin ja pohdiskelen mikä on ollut minun suurin epäonnistumiseni tähän mennessä sekä samalla katson uutisia, jotka muistuttavat hyvin paljon tilannetta, jonka näin 16. elokuuta 1977 (Elvis Presleyn kuolema), tapahtuu nyt Michaelin kohdalla aivan kuten hän ennusti. Olen todella, todella masentunut. Kaikki huonot kokemukset tai sanat, joita olen tuntenut häntä kohtaan aiemmin ovat juuri kuolleet sisälläni hänen kanssaan. Hän oli uskomaton henkilö ja olen onnellinen, että olen päässyt niin lähelle häntä kuin pääsin ja koin monia kokemuksia hänen kanssaan kun olimme yhdessä. Toivon lämpimästi, että hänet voidaan vapauttaa kivusta, paineista ja kuohunnasta nyt. Hän ansaitsee olla vapaa kaikesta tästä ja toivon, että hän on paremmassa paikassa tai tulee olemaan. Maailma on järkyttynyt, mutta jotenkin hän tiesi kohtalonsa, miten hänen olisi poistuttava joku päivä, ja hän oli oikeassa.»
(Lisa Marie Presley)

Jacksonin jälkeen hän avioitui näyttelijä Nicolas Cagen kanssa 10. elokuuta 2002. Suureksi Elvis-faniksi jo aiemmin osoittautuneen Cagen ja Presleyn avioliitto kesti 16. toukokuuta 2004 asti.

Lisa Marie Presley avioitui kitaristi-musiikkituottajan Michael Lockwoodin kanssa 22. tammikuuta 2006 Kiotossa, Japanissa. Hän synnytti 7. lokakuuta 2008 kaksostytöt, jotka saivat nimikseen Finley ja Harper Lockwood. Presleyn suvussa on monia kaksosia: muun muassa Elvis oli kaksonen, mutta hänen veljensä menehtyi synnytyksessä. Myös Priscilla Presleyn pikkuveljet ovat kaksosia.

Presley ja Lockwood muuttivat Englannin maaseudulle vuonna 2010. Samoihin aikoihin Presleyn uutisoitiin mahdollisesti lähteneen scientologia-kirkosta.[5] Presley haki eroa Lockwoodista 13. kesäkuuta 2016.[6]

Kaksostytöt otettiin vuoden 2017 helmikuussa huostaan, koska lasten isän tietokoneelta löytyi siveetöntä kuvamateriaalia. Lastensuojeluviranomaiset päättivät keväällä 2017, että kumpikaan vanhemmista ei pysty pitämään huolta tytöistä. He asuvat 71-vuotiaan isoäitinsä Priscilla Presleyn luona (syksyllä 2017).[7]

Oma ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisa Marie Presley on levyttänyt kolme pitkäsoittoa, joista kaksi ensimmäistä nousi Billboardin TOP10-listoille.[1] Ensimmäistä albumia myytiin kultalevyyn oikeutettu määrä Yhdysvalloissa. Näyttelijättärenä hänet on nähty Starring-elokuvassa (2003). Hän on esiintynyt monissa televisio-ohjelmissa, pääasiassa puhumassa isästään Elvis Presleystä.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lights Out (2003)
  • Sinking In (2003)
  • Dirty Laundry (2005)
  • Idiot (2005)
  • In The Ghetto (Duetto isänsä Elvis Presleyn kanssa) (2007)
  • You Ain't Seen Nothing Yet (2012)

Elvis Presleyn tuotemerkin nykyinen hallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Lisa Marie toimii Elvis Presley Enterprises, Inc -yhtiön pääomistajana, joka omistaa muun muassa Gracelandin. Hän myi vuonna 2005 suuren osuuden Elvis-tuotemerkistä, kuten valokuvaoikeudet, hieman yli 100 miljoonan dollarin hintaan.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]