Steppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tanssia. Steppi on myös aron synonyymi.
Steppikenkä jonka pohjassa on ”raudat” kannassa ja kärjessä.

Steppi (alkuperäiseltä englanninkieliseltä nimeltään tap dance) on tanssilaji, jossa rytmillä on suuri merkitys. Sitä tanssitaan useimmiten nahkakengissä, joiden pohjaan on kiinnitetty alumiiniset raudat, lattiaan naputtelemalla. Stepata voi mihin musiikkiin tahansa, mutta perinteisintä steppimusiikkia on jazz. Tanssityylin lähisukulaisia ovat mm. myös koputuksia käyttävät irlantilainen tanssi ja flamenco. Jazztanssilla on myös yhteinen alkuperä stepin kanssa.

Steppiaskelten nimitykset ovat englanninkielisiä: perusaskeleita ovat muun muassa yksiääniset step, heel, toe, stamp, dig, point, brush ja scuff, sekä kaksiääniset shuffle, flap, riff, paddle ja roll. Steppiaskeleiden nimien yhteydessä on hyvä todeta, että vaikka edellä mainitut askelnimitykset ovat aika vakiintuneita, yleisesti ottaen steppiterminologia on hyvin kirjavaa ja jokaisesta askeleesta löytyy monta käytössä olevaa nimitystä.

Steppitekniikan tärkeänä perustana ovat nilkan rentous ja hallinta sekä hyvä rytmitaju. Stepin yksinkertaisten perusaskeleiden kautta voi päästä nopeastikin mukaan tekemisen makuun, mutta stepin edistynyt ja ammattilaistason työskentely edellyttää jo yhtä hienoviritteistä instrumentin hallintaa kuin mikä tahansa soitininstrumentti ja vuosien harjoittelun.

Tanssi kehittyi Yhdysvalloissa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, ja tuli erityisen suosituksi 1920-luvulla muun muassa elokuvien välityksellä. Steppinumero olikin pitkään erottamaton osa musikaaleja ja usein muitakin elokuvia. Kuuluisista steppielokuvista voi mainita muun muassa Laulavat sadepisarat (Singin' in the Rain, 1952), sekä Shirley Temple- ja Ginger Rogers/Fred Astaire -elokuvat.

Yksi nimekkäimmistä uuden sukupolven ammattilaissteppaajista on yhdysvaltalainen Savion Glover.

Steppiä on useampaa eri lajia, mutta helpoiten se voidaan jakaa kahteen eri lajiin, showsteppiin ja rytmisteppiin. Showsteppiä, näyttävämpää ja helpompaa tyyliä, edustivat muun muassa edellä mainitut musikaalielokuvat, kun taas rytmisteppi on hiukan vaativampi laji, joka on saanut vaikutteita esimerkiksi afrosta. Nykysteppi käykin vilkasta vuoropuhelua myös muiden tanssilajien, kuten modernin tanssin ja breakdancen kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]